به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ محمد حاج رسولی ها در نشست سالانه کمیته ملی آبیاری و زهکشی با اشاره به اینکه بررسی عمیق تر مشکلات و تنگناهای موجود در بخش آب و کشاورزی کشور و جهت دهی فعالیت ها با هدف کاهش مشکلات از انتظارات ما در این کمیته است، افزود: تجزیه و تحلیل معضلات موجود و پیشنهاد راهکارهایی برای بهبود شرایط مدیریتی، فنی و... در شبکه های آبیاری باید مد نظر باشد.
وی افزود: ارتقای سطح کیفی تألیفات کمیته ملی آبیاری و زهکشی ، نیازسنجی صنعت آب کشور در بخش آبیاری و زهکشی و در دستور کار قرار دادن اینگونه نیازها در کار گروه های مختلف هم بیادبرنامه ریزی شود.
حاج رسولی ها گفت: باید اطلاع رسانی از یافته ها و تولیدات علمی در کمیته ملی، به صورت فنی تر صورت گیرد و همه سازمان ها و شرکت هایی که در آب فعال هستند در جریان تولیدات علمی کمیته ملی قرار گیرند.
وی ایده ایجاد کمیته های منطقه ای در برخی از استان ها را با هدف توجه به نیازهای بومی بسیار مناسب دانست و گفت : باید تلاش شود که این کمیته ها ی منطقه ای فعال تر و اثربخش تر باشند.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران گفت: ایجاد کار گروه های جدید، مطابق با نیازها و شرایط روز کشور باید در برنامه های کمیته ملی مورد توجه قرار گیرد و یافته ها و دستاوردهای کمیته ملی کمک کننده مدیران در تصمیم سازی ها در سطح کلان کشور باشد.
وی تصریح کرد : یافته ها باید به گونه ای در تصمیمات مدیران آب کشور تأثیرگذار باشد و به تکنولوژی های نوین و سازگار با شرایط کشورمان در بخش آبیاری و زهکشی توجه کنیم.
حاج رسولی ها گفت : یکی از نیازهای اساسی در بخش آب کشور، بهبود مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی است ، هرچند کمیته ملی کتاب های خوبی را در این بخش تولید کرده، ولی همچنان نیازمند تولیدات علمی و فنی بیشتر در بخش مدیریت، بهره برداری و نگهداری شبکه های آبیاری و زهکشی هستیم.
وی اظهار داشت : سمینارها و کارگاه های فنی کمیته ملی می باید به گونه ای برنامه ریزی شود که پوشش دهنده نیازهای علمی بخش آبیاری و زهکشی کشور باشد و از طرف دیگر برای بهره گیری بهتر مدیران از این گونه سمینارها توصیه می شود چکیده ای از یافته ها و پیام های مقالات در پایان برگزاری کارگاه ها تهیه و به مدیران سازمان ها و شرکت ها ارسال شود.
حاج رسولی ها افزود: همچنین امکان جذب افزاد خبره و صاحبنظر در کارگاه های کمیته ملی برای همیشه فراهم باشد و همواره تلاش شود که از توان علمی و فنی اینگونه افراد در جهت ارتقای فعالیت های کمیته ملی استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران گفت: از کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران انتظار می رود پایگاه مشورتی علمی برای همه دستگاه های اجرایی و مراکز تحقیقاتی کشور باشد و در سند چشم انداز بخش آب و تکالیف آب و کشاورزی مندرج در برنامه ششم توسعه کشور سیمای مطلوب بخش آب و کشاورزی کشور را با توجه به تغییرات اقلیمی ترسیم و منتشر کند.
از کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران انتظار می رود که برای سیاست های کلیدی بخش آب و کشاورزی کشور که مبتنی بر مسائل فنی است را تحلیل های فنی و تخصصی داشته و پیشنهادهایی برای بهبود و اصلاح داشته باشد. مسائلی همچون سیاست های برنامه ششم و مباحث فنی دیگر از قبیل راندمان های آبیاری، توسعه اراضی کشاورزی، تغییر شیوه های آبیاری، سند ملی آب، حسابداری آب و مواردی دیگر.
حاج رسولی ها تاکید کرد : توسعه همکاری و تبادل تجربه با کشورهای پیشرو بخش مدیریت آب و کشاورزی نیز مهم است .
وی از اعضاء شورای عالی هیأت اجرایی و گروه های کار کمیته ملی نیز خواست با توجه به نقش اثرگذار این نهاد ملی در آبیاری و زهکشی کشور، فعالیت ها و برنامه های این کمیته ملی را در سطح کشور دنبال کنند و نظر ارشادی خود را برای اصلاح و بهبود امور ارائه دهند.
باید بر مصرف بهینه آب متمرکز شویم
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران تاکید کرد: با توجه به چالشهای کاهش منابع تجدید پذیر و همچنین بحران آبهای زیرزمینی؛ باید بر کاهش و مصرف بهینه آب متمرکز شویم.
محمد حاج رسولی ها در حاشیه نشست کمیته ملی آبیاری زهکشی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: این کمیته حدود نیم قرن سابقه فعالیت دارد و در سال 1347 شکل گرفته است و امروزه ایران در بیشتر کمیسیونهای بین المللی مرتبط با آبیاری زهکشی سمت ریاست یا نایب رئیسی را برعهده دارند.
وی افزود: با توجه به کاهش منابع آب تجدید پذیر در یک دهه اخیر به نظر می رسد باید به سمت مصرف بهینه حرکت کنیم و با توجه به اهمیت امنیت غذایی ضروری است که فرایند تولید را با روشهای علمی همراه کنیم .
حاج رسولی ها گفت: برای کاهش بیش از 10 میلیارد مکعبی مصرف آب باید از روشهای نوین علمی در سطح کشور استفاده کنیم و دولت از تشکیل اتاق های فکر با حضور بخشهای غیر دولتی و همچنین نخبگان و فرهیختگان این حوزه استقبال می کند وباید به جایی برسیم در سیاستگذاریها دخالت موثر داشته باشند و حتی بتوانند برنامه های مختلف مانند برنامه ششم را هم تدوین کنند.
وی افزود: اگر این تشکل ها در خارج از دولت به طور هدفمند فعالیت کنند بدلیل اینکه خارج از تعصبهای دولتی قرار دارندو با مجامع علمی بین المللی هم در ارتباط هستند اثر بخشی بیشتری هم خواهند داشت و در حال حاضر در 14 کمیته کاری کمیسیونهای بین المللی حوزه آب ریاست 5 کمیته با استادان ایرانی است و در بقیه هم سمت نایب رییسی دارند.
حاج رسولی ها در حال حاضر ریاست کمیسیون بین المللی آبیاری زهکشی با ایران است.
وی افزود: برای اینکه بتوانیم سطح تولید کشاورزی حفظ و تقویت کنیم باید از روشهای جدید علمی استفاده شود که بتواند میزان تبخیر و تعرق را نیز کنترل کند و ادامه برخی روشهای کنونی، دقیق و علمی به نظر نمی رسد .
حاج رسولی ها گفت: همچنین در نشست علمی پیشنهاد شد کشاورزان هم از طریق نمایندگان خود در این کمیته حضور داشته باشند و 10 گروه کاری منطقه ای در همه استانها تامین یابد و همه بتوانند در عرصه سیاستگذاری و برنامه ریزی نقش آفرین
باشند .
وی افزود: برآیند این تلاشهای علمی و تحقیقاتی و مباحث بصورت کتاب و نشریات جمع آوری و توزیع می شود و دولت از این روند پشتیبانی می کند.
حاج رسولی ها گفت: یکی از مباحث مهم، روشهای استفاده از پسابهای در فعالیتهاست و انتظار داریم همه بخشهای غیر دولتی اعم از فرهیختگان و کشاورزان وارد عرصه های سیاستگذاری و کمک به برنامه ریزی شوند و خوشبختانه سطح علمی کشاورزان در مقایسه با گذشته بهتر شده است.