به گزارش عیارآنلاین، در یادداشتهای قبلی بر اهمیت کشاورزی حفاظتی و اثرات مطلوب اصول سهگانه آن بر افزایش و پایداری تولید در کشت دیم پرداختیم و گفتیم که پیادهسازی کشاورزی حفاظتی منوط به رعایت سه اصل کمخاکورزی، ایجاد پوشش گیاهی مناسب با باقیماندههای محصول سال قبل و رعایت تناوب زراعی میباشد. رعایت این سه اصل تاثیرات مطلوب زیادی در کشاورزی به دنبال خواهد داشت که از جمله میتوان به بهبود بافت خاک، بهبود مواد آلی خاک، افزایش نفوذپذیری خاک، افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک، کاهش فرسایش آبی و بادی و در نهایت افزایش عملکرد و پایداری تولیدات دیم در سالهای متمادی، اشاره کرد.
در این یادداشت با توجه به سه اصل اساسی کشاورزی حفاظتی، به آمارهای بینالمللی و وضعیت کشاورزی حفاطتی در کشور خودمان خواهیم پرداخت.
به طور کلی میزان تحقق اصول سهگانه کشاورزی حفاظتی بر اساس یکسری شاخصها ارزیابی می شود که این شاخصها از طرف سازمان فائو تعریف شده است. همچنین سازمان فائو بر اساس این شاخصها، کشورهایی که اصول مربوطه را پیاده کرده باشند به عنوان کشورهای توسعه دهنده سیستمهای کشاورزی حفاظتی تلقی کرده و اسامی آنها در آمارهای بین المللی آورده می شود.
شاخصهای جهانی سیستم های کشاورزی حفاظتی از نظر سازمان فائو عبارت است از:
سازمان فائو هر ساله روند توسعه سیستمهای کشاورزی حفاظتی در کشورهای مختلف را متناسب با شاخصهای فوق الذکر بررسی کرده و سطح کشاورزی حفاظتی در کشورهای مختلف را در سایت مربوط به این سازمان ارائه می کند. مطابق آخرین آمار که در سال ۲۰۱۵ ارائه شده است، مجموع مساحت کشاورزی حفاظتی در سطح دنیا حدود ۱۵۷ میلیون هکتار میباشد[۵]. در نمودارهای زیر برخی از کشورهایی که دارای سطح کشاورزی حفاظتی بالاتری در رتبهبندی سازمان فائو بودند، آمده است.
اما در رابطه با وضعیت کشاورزی حفاظتی در کشور ما باید گفت که، مطابق آمار ارائه شده توسط مسئولین وزارت جهاد کشاورزی، خوشبختانه در کشور ما نیز توسعه سیستمهای کشاورزی حفاظتی مورد توجه قرار گرفته و حتی در برنامه ششم توسعه، پیاده سازی سیستمهای کشاورزی حفاظتی در وسعت ۳ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی پیشبینی شده است[۶]. مطابق آمار اعلام شده، در حال حاضر نیز در ۱٫۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور تولیدات کشاورزی با این سیستمها در حال انجام است. اما نکتهای که باید به آن اشاره کرد آن است که با وجود اعلام ۱٫۵ میلیون هکتاری کشاورزی حفاظتی در سطح کشور، سازمان فائو در گزارشات خود به آن هیچ اشارهای نکرده است و اصلاً کشور ایران در بین کشورهای دارای سیستمهای کشاورزی حفاظتی موجود نیست. مطابق آمار سازمان فائو، علاوه بر کشورهای فوقالذکر در نمودارها، در ۳۲ کشور دیگر نیز کشاورزی حفاظتی در حال انجام است که سطح کشاورزی حفاظتی در آنها کمتر از ۲۰۰ هزارهکتار میباشد.
در واقع سازمان فائو سیستمهای کشاورزی موجود در کشورهای مختلف را بر اساس شاخصهای کشاورزی حفاظتی (کمخاکورزی، رعایت پوشش گیاهی و تناوب زراعی) ارزیابی کرده و سیستمهایی که دارای هر سه شاخص باشند به عنوان کشور توسعهدهنده کشاورزی حفاظتی در سایت سازمان نمایش میدهد. با وجود اینکه مطابق آمارهای اعلامی در کشور ما حدود ۱٫۵ میلیون هکتار سطح کشاورزی حفاظتی در حال انجام است اما عدم وجود نام کشور ایران در بین کشورهای توسعه دهنده کشاورزی حفاظتی بیان کننده این مطلب است که احتمالاً سیستمهای کشاورزی حفاظتی در ایران دارای شاخص های لازم نبوده و جزء سیستمهای کشاورزی حفاظتی واقعی محسوب نمی شود که این مساله از طرف برخی مسئولین مربوطه نیز مورد تایید میباشد.
لذا باید در اصول و مولفههای پیاده سازی سیستم کشاورزی حفاظتی در کشور تجدیدنظر شده و با معیارهای علمی و جهانی تطبیق داده شود در غیر این صورت منابع اختصاص یافته به این بخش هدر خواهد رفت. بنابراین لازم است قبل از پیاده سازی وسعت ۳ میلیون هکتاری پیشبینی شده در برنامه ششم، تمامی زیرساختهای مربوط به این نوع سیستمهای کشاورزی از جمله ادوات مورد نیاز توسعه یابد چرا که پیاده کردن سیستمهای کشاورزی حفاظتی مستلزم تامین زیرساختهای خاصی میباشد به عنوان مثال در حال حاضر بخش کشت دیم از نظر ادوات مخصوص کشاورزی حفاظتی دارای خلاء فراوانی است.
با توجه به ماهیت سیستمهای کشاورزی حفاظتی، در صورتی که این سیستمها به طور اصولی و مبتنی بر شاخصهای علمی آن پیادهسازی نشود نه تنها تحولی در کشاورزی کشور ایجاد نخواهد شد بلکه کشاورزان پس از طی چند سال به سیستم های سنتی رجوع خواهند کرد و منابع مادی و معنوی صرف شده در این مسیر هدر خواهد شد.
منابع:
[۱] Minimum Soil Disturbance
[۲] no-tillage
[۳] Organic soil cover
[۴] Crop rotation/association
[۵] http://www.fao.org/ag/ca/6c.html
[۶] http://www.anreo.com/news/432