به گزارش عیارآنلاین، اخیراً هیأت دولت در مصوبه ای، دستور کاهش تعرفه واردات برخی از کالاهای اساسی کشاورزی را صادر کرده است. برنامه رادیویی پیک بامدادی در گزارشی به بررسی این موضوع پرداخت. فایل صوتی گزارش مورد اشاره را می توانید از اینجا بشنوید. همچنین متن این گزارش به شرح زیر است:
بعد از ادامه روند افزایشی قیمت کالاهای اساسی، هیئت وزیران در ۲۵ دی ماه ۹۵، تصمیم گرفته با کاهش تعرفه واردات، قیمتها را در بازار بشکند که این موضوع با نگرانی تولیدکنندگان داخلی همراه بوده است. طبق آمار بانک مرکزی، نرخ تورم اقتصادی از قیمت برخی کالاها بالاتر است. دولت برای حل این معضل دست به کار شده و نسخه کاهش تعرفه واردات را پیچیده است. بر این اساس، نرخ انواع برنج سفید و قهوهای از حدود ۳۲ درصد به ۵ درصد، کره از ۲۰ درصد به ۵ درصد، گوشت قرمز گوسفندی هم از ۲۶ درصد به ۵ درصد و تعرفه واردات حبوبات هم بطور میانگین ۲۳ درصد کاهش یافته است.
کاهش تعرفه اگرچه بتواند مشکل قیمتها را کم کند اما برای تولیدکنندگان داخلی که در حال حاضر در شرایط رکود برای فروش محصولاتشان به سر میبرند، دردسر ساز خواهد بود چون نخستین نتیجه کاهش تعرفه، افزایش واردات است. روزبهان، رئیس سازمان چای کشور در این خصوص معتقد است که کم شدن تعرفه همراه است با افزایش واردات یک محصول به داخل کشور که در دراز مدتمیتواند برای بخش کشاورزی مشکل ساز شود.
از جمله تاثیرات دیگر کاهش تعرفه واردات، در مضیقه قرار گرفتن کشاورزان و تولیدکنندگان داخلی به علت شرایط سخت رقابت با محصولات ارزان قیمت خارجی است. حسنی، عضو هیأتمدیره اتحادیه بنکداران، پیرامون این موضوع تصریح میکند: «این بخشنامه اگر اجرا شود، قطعاً به ضرر تولید داخلی و یک تصمیم شتاب زده و عجولانه است که باعث افت قیمت کالای خارجی در سال آینده خواهد بود و ضربه ای به تولید داخلی محسوب می شود».
البته تصمیم به کاهش تعرفه واردات دور از انتظار نبود، چراکه چندی پیش مسئولان جهاد کشاورزی وقتی با وجود گوشت قرمز لازم در بازار به علت وجود دلالان نتوانستند قیمتها را پایین بیاورند برای فروشندگان خط و نشان کشیدند که با واردات به مقصودشان میرسند. در این خصوص، مقدسی، رئیس اتحادیه دامداران معتقد است: «در حال حاضر در تولید گوشت گرم در کشور خودکفا و حتی صادرکننده هم هستیم؛ به همین دلیل این کاهش تعرفه گوشت قرمز وارداتی به نوعی پرداخت یارانه به تولیدکنندگان خارجی است و ضربه مهلکی به صنعت دامپروری کشور وارد میکند».
در مورد سایر کالاهای اساسی هم تولیدکنندگان همین نظر را دارند. برنج کاران معتقدند در شرایط فعلی که با وجود برنجهای انباری و کاهش قیمت جهانی برنج برای فروش محصولشان با مشکل مواجه هستند، اگر تعرفه هم کاهش یابد، مشکل زیادی ایجاد میشود. صحبتهای شایق، دبیر انجمن برنج هم در این میان جای تأمل دارد که میگوید: «به نظر میرسد ارادهای برای حمایت از تولیدکنندگان نیست و بیشتر میل بر این است که از وارداکنندگان حمایت شود که این مسئله در شرایط فعلی سؤال برانگیز شده است». تولیدکنندگان معتقدند که درست است که با این تصمیم در ۱۰۰ روز پایانی دولت، نرخ تورم در بعضی از کالاهای اساسی کاهش مییابد اما با توجه به خروج ارز از کشور برای تامین این کالاهای اساسی از خارج و زمینگیر شدن کشاورزان به خاطر کاهش تولید آنها، این تصمیم در بلندمدت اثرات منفی بر اقتصاد خواهد گذاشت.
در اغلب کشورهای توسعه یافته به بخش کشاورزی یارانه میدهند تا هم تولیدشان پا بگیرد و هم امنیت غذایی شون تأمین شود. حالا با کاهش تعرفه، پولی که میتوانست صرف حل مشکل کشاورزان و دامداران شود و قیمت تمام شده محصولاتشان را پایین بیاورد به تولیدکنندههای خارجی پرداخت میشود و در درازمدت دیگر نه خبری از امنیت غذایی خواهد بود و نه اقتصاد مقاومتی.