به گزارش ایسنا، در روزهای گذشته برخی نمایندگان مجلس از اموال جدید کشف شده تعاونی فرشتگان سخن گفتند که جریان ساز شد. در مواردی یکی از نمایندگان در توئیتی اعلام کرد اموال جدیدی کشف شده از صاحبان کاسپین که شامل 98 آپارتمان و 75 باغچه و برخی اموال دیگر که به نام دو زن صیغهای شده بود.
این اعلام که به سرعت در فضای مجازی پیچید با حواشی همراه شد. از سویی برخی نسبت به این که چرا اصلا باید از سوی یک نماینده مجلس این موضوع مطرح شود آن را مورد انتقاد قرار دادند، از سویی دیگر واکنش مسوولان موسسه کاسپین را به همراه داشت. در عین حال جدای از این بخشی از تخلفات صورت گرفته در تعاونیهای غیرمجاز در بازار پول را رونمایی میکرد، موضوعی که میتوانست در کنار خبر دادن از آنچه می تواند در بازار پول بگذرد بر اعتماد عموم به شبکه بانکی که در جریان اتفاقات اخیر اکنون نیز متزلزلتر از گذشته شده تاثیرگذار باشد.
این در حالی است که موسسه کاسپین که تعاونی فرشتگان یکی از بزرگ ترین زیرمجموعههای آن به شمار میروند در واکنشی اعلام کرد که اخبار منتشره منتسب به مدیران این موسسه نیست، بلکه به فرشتگان تعلق دارد، توضیحاتی که در مجموع وجود املاک و داراییهای کلانی که در نتیجه دست بردن به سپردهها و وجوه سپرده گذاران خریداری و حتی در مواردی به نام زنان صیغهای شده بود را، رد نکرد و تنها کاسپین با این توضیح مسوولیت آن را از دوش خود برداشت و حتی مدعی شد که در این باره علیه منتشر کنندگان چنین خبری شکایت خواهد کرد.
در توضیحات کاسپین آمده بود که اخبار منتشره دربارهی داراییهای کشف شده به تعاونی منحله فرشتگان به عنوان یکی از تعاونیهای هشتگانه منحله مربوط بوده است از این رو این موضوع متوجه کاسپین نخواهد بود.
با این وجود تخلفات صورت گرفته در فرشتگان با حدود 500 هزار سپرده گذار جای تردید ندارد چرا که پیش تر نیز فرشاد حیدری – معاون نظارت بانک مرکزی – به صراحت در این باره صحبت کرده و حتی گفته بود که تخلفات به بازداشت مدیران نیز انجامیده است.
این در شرایطی است که در جریان رسیدگی به وضعیت تعاونی های منحله زیر مجموعه کاسپین و تشکیل هیات تصفیه، ارزیابی و انتقال دارایی ها و املاک تعاونی ها در دستور کار قرار گرفت. فرشتگان از جمله این هشت تعاونی بود که بررسی دارایی و املاک آن با توجه به گستردگی و تخلفاتی که داشت فرایندی طولانی تر داشت. به طوری که در بررسی داراییهای تعاونی با توجه به تخلفات گستردهای که توسط سهامداران انجام شده با تشخیص مرجع قضایی، دو نفر از مدیران فرشتگان بازداشت شده و از آبان ماه ۱۳۹۵ در زندان به سر می برند تا کار رسیدگی به دارایی ها به اتمام برسد.
در این جریان، هیات تصفیه املاک را جهت ارزیابی به مرجع قضایی کرده است، املاکی شامل وجوه نقد، تسهیلات پرداخت شده، اموال منقول و در نهایت اموال غیر منقول که ساختمانها و سایر دارایی را در بر می گیرد. در آخرین اعلام رسمی بانک مرکزی آمده بود که قبل از اتمام بررسی ها حدود ۱۷۰۰ میلیارد تومان از دارایی فرشتگان مورد ارزیابی قرار گرفته و ارزش تسهیلات پرداختی به ۱۴۰۰ میلیارد تومان می رسد که در مجموع به ۳۱۰۰ میلیارد تومان می رسد. با این حال معاون نظارت بانک مرکزی عنوان کرده بود که ارزش اموال منقول رقم خاصی نیست ولی مورد بررسی است.
در حالی مدیران تعاونی فرشتگان در جریان رسیدگیها ادعا کرده بودند دارایی تعاونی حدود ۳۱۰۰ میلیارد تومان است که اینگونه نبوده و در جریان بررسی ها، ۳۰ فقره ملک شخصی آنها شناسایی و مشخص شد از وجوه تعاونی به نفع خود، املاکی را به نام سایر اشخاص خریداری کردهاند. حتی ده ها دستگاه خودروی لوکس خارجی متعلق به این افراد شناسایی شد. همچنین یک مجموعه مسافرخانه در مشهد و املاکی در شهر تهران دارند.
البته معاون نظارت بانک مرکزی تاکید داشت که پرداخت بدهی متناسب با دارایی ها خواهد بود چرا که طبق قانون دارایی ها متعلق به سپرده گذاران و طلب کاران بوده و در این شرایط نمیتوان آن را به افراد دیگری اختصاص داد. در عین حال که بیش از رقم داراییهای موجود هم نمیتوان بین سپردهگذاران تقسیم کرد. بنابراین تامین کسری بین بدهی و داراییهای موجود بر عهده سهامدارانی است که اکنون گرفتارند و باید مقادیری از داراییها که به نفع خود برداشت کردهاند را عودت دهند. اما اگر دارایی دیگری شناسایی نشود تا کفاف مابقی بدهی را بدهد به ناچار دستگاه قضایی با آن ها به عنوان مجرم برخورد می کند.
فرایند تعیین وضعیت سپرده گذاران فرشتگان از ٢٨ اردیبهشت ماه در شعب کاسپین به طور مرحله ای آغاز شده و با پرداخت وجوه تا ١٠ میلیون در دستور کار قرار گرفت. در ادامه سپرده گذاران تا سقف ٢٠ و اکنون تا ٥٠ میلیون تومان از فرصت مراجعه به ٨٠ شعبه کاسپین برخوردارند. بعد از این مرحله پرداخت وجوه تا ١٠٠ میلیون تومان آغاز خواهد شد.