به گزارش نمایه بانک ، به نقل از ایسنا ، شاپور محمدی - رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار - امروز در اولین نشست خبری خود با خبرنگاران در کسوت رئیس سازمان درباره شفافیت در قیمت و شاخص بورس توضیح داد: ما اعتقاد داریم قیمتها و شاخص باید شفاف باشد، ولی قیمتها از شاخص مهمتر هستند چرا که ما در کشور معاملات شاخصی نداریم.
وی به معاملات بلوکی و اینکه این معاملات دستورالعملی دارد و موضوع غیر عادیای نیست گفت: اگر معاملات بلوکی در ضوابط خود انجام شود، اشکالی ندارد، در غیر این صورت و اینکه خارج از ضابطه صورت گیرد با آن ها برخورد خواهد شد که قبلا هم در این مورد پرونده تشکیل شده است.
محمدی درباره اصلاح قوانین و مقررات بازار سرمایه تصریح کرد: اعتقاد داریم یک جاهایی مقررات بازار سرمایه ما زیاد است، ولی در جاهایی هم کسری مقررات داریم و باید خلا موجود پر شود تلاش می کنیم مقررات زائد حذف شود.
وی درباره تسویه اعتباری کارگزاریها گفت: این امر هر سال بوده که امیدواریم بتوانیم کاری کنیم اعتبار خرید سهام مستقیما به مشتری داده شود. یک سیاست میتواند این باشد که خود سرمایهگذاران مستقیما اعتبار دریافت کنند. در دنیا اعتبار به مشتری مرسوم است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره رشد سریع شاخص و ارتباط آن با تحلیل بنیادی اقتصاد گفت: همیشه بازار نوسان های کوتاه مدتی دارد، در بلند مدت نوسانات بلند مدت جذب می شود بازار سرمایه به خاطر اخبار واکنش نشان می دهد ولی فاندامنتال های اقتصاد روند بلند مدت را مشخص می کند. در بلند مدت بازار ما سود آور بوده و شاخص سازگار با اقتصاد است.
محمدی درباره سهام عدالت گفت: وقتی سهام عدالت عملیاتی شود. باید به مردم و کانون اعتماد داشته باشیم در دنیا نهاد ناظر این مدارک حرفهای را نمیدهد، بلکه ارگان هایی می دهند که خودشان اعتبار دارند و اعتبار مدارک از اعتبار آن هاست.
وی ادامه داد: بعضی از سرمایهگذاران وقتی قیمت کاهش پیدا میکند، نگران میشوند و سهام خود را میفروشند، ولی باید آنها دقت کنند که در هر صورت سود سهام در پایان سال سر جای خودش است.
محمدی افزود: یکی از برنامههایی که سازمان بورس دنبال خواهد کرد مبحث اقتصاد مقاومتی است که این برنامه قبلا در وزارت اقتصاد به تصویب رسیده است. همچنین ارتقای معاملات تسویه و پاپاپای بازار سرمایه یکی از مهمترین اولویتهای ماست.
وی ادامه داد: ما باید از توان داخلی به شکل حداکثری استفاده کرده و سامانه معاملات حقوقی را در ایران تهیه کنیم. ما در بهینهسازی سامانه معاملات از جوانان کشور استفاده خواهیم کرد، البته اگر دانش بینالمللی هم وجود داشته باشد حتما استفاده خواهد شد. یکی از اولویتهای اصلی ما در چارچوب اقتصاد مقاومتی تقویت سامانه معاملاتی خواهد بود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بحث اصلاح رویه اجرایی در سازمان بورس و بازار سرمایه از دیگر اولویتهای مهم ماست. از هفته اولی که به سازمان بورس آمدم کار سامانه زمانسنجی سازمان بورس شروع شد و در حال حاضر به انتهای خود میرسد. این سامانه معاملاتی مختص به بازار بورس نخواهد بود و در قسمتهای دیگر بازار سرمایه بکارگیری خواهد شد. شرکت سپردهگذاری مرکزی باید این سامانه زمانسنجی را لحاظ کند تا زمان را گسترش دهیم.
محمدی درباره راهاندازی ابزارهای جدید مالی، تصریح کرد: راهاندازی ابزارهای جدید یکیدیگر از اولویتهای ما بود، انشاالله بتوانیم در زمان کوتاهی این موضوع را عملیاتی کنیم و در کنار ابزارهای مالی بازار سرمایه ابزاری مانند اختیار خرید و اختیار فروش راهاندازی شود که امیدواریم تا آخر سال این موضوع عملیاتی شود.
وی درباره واگذاری اختیارات به دیگر نهادهای مالی بازار سرمایه، گفت: ما در حوزه صندوقها بعضی از اختیارات را به خود صندوقها دادیم تا آنها خودشان کارها را پیش ببرند. از کارهای دیگر که سازمان آن را دنبال میکند این است که موضوع امتحانات و آموزشها را به کانونها واگذار کنیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، ادامه داد: ما به دنبال تعامل با نهادهای دیگر از جمله بانک مرکزی هستیم و در این راستا که صندوقها ساختارشان را اصلاح کنند سقف ۷۰ درصد سپردهگذاری را به ۶۰ درصد کاهش دادیم و دلیلاش این است که با توجه به کاهش تورم و کاهش نرخ سود بانکی این موضوع میتواند محقق شود. اصلاح ساختارهای صورت گرفته که برای شرکتهای تولیدی بورس خوب است و از این دید سازمان همکاری خوبی با بانک مرکزی دارد.
محمدی درباره شفافیت در بازار سرمایه، گفت: تقویت اطلاعرسانی بر افشای اطلاعات یکی از مهمترین خواستههای بازار سرمایه بوده در همین راستا هر شرکت باید به صورت ماهانه گزارش تولید و فروشاش را افشا کند. این موضوع سابقا اجباری نبوده، اما از این به بعد اجباری خواهد شد.
وی در مورد تعامل بازار سرمایه ایران با بازار سرمایه جهان، اظهار کرد: هفته قبل تفاهمنامهای را با بافین آلمان داشتیم که این تفاهمنامه درباره انتقال دانش مالی به کشور و همکاری فیمابین و جذب سرمایهگذار خارجی بود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، ادامه داد: موضوع تسریع در پذیرش شرکتهای بورس و صندوقها به شدت دنبال میشود. ما در این مورد جلسات هیات پذیرش را انجام دادیم.
محمدی با بیان اینکه سامانه پیامکی برای معاملات در حال راهاندازی است، توضیح داد: در حال حاضر اگر با کدهای آنلاین معامله شود صاحب کد هیچ پیامکی را دریافت نمیکند، اما بعد از راهاندازی این سامانه پیامک به صاحب این کد ارسال خواهد شد. این موضوع کمک خواهد کرد که سوءاستفاده از کدهای معاملاتی به صفر برسد و از پولشویی جلوگیری شود و هم کمک خواهد شد به اشخاص که بدانند در چه زمانی چه خرید و فروشی صورت گرفته است. علاوه بر این بحث توسعه بازارگردانی برای ما بسیار مهم است باید جذابیتهای بازارگردانی افزایش پیدا کند و اگر نیاز بود صندوقها هم بازارگردانی کنند.
وی با اشاره به اینکه مردم در خرید و فروشها نباید به شایعات توجه داشته باشند، تاکید کرد: خرید باید مبنی بر اطلاعات بنیادی باشد. سرمایهگذاران باید تحلیل کنند و طبق آن تحلیل خرید و فروش انجام دهند. خرید مبتنی بر اطلاعات بنیادی باید مورد احترام همه باشد. عموم مردم را باید به عنوان سرمایهگذار هوشمند و عقلایی تلقی کرد و از طرفی باید توان تولید شرکتها را قوی کنیم. باید موانعی که جلوی راه شرکتها است را برداریم و سودآوری شرکتها را بیشتر کنیم در این راه نقش رسانهها بیبدیل است و رسانهها باید در این مورد فرهنگرسانی کنند و نباید فرهنگسازی بلندمدت مورد غفلت قرار بگیرد.
وی در پاسخ به اینکه چرا ابزارهای مالی فعلی در بازار سرمایه نتوانستهاند آنچنان جذب منابع داشته باشند، اظهار کرد: ابزارهای مالی اسلامی در اولویت ماست. ما در حال حاضر صکوک اجاره و اوراق محاربه را داریم که باید بتوانیم از آنها استفاده کنیم. سال گذشته ۵۰۰ میلیارد تومان صکوک اجاره منتشر شد در حالیکه در حال حاضر پنج هزار میلیارد تومان از این اوراق منتشر شده است، ولی شرکتها از نظر معرفی داراییها که دارای بیمه باشند و کارشناس رسمی آن را قیمتگذاری کرده باشد یک مقدار تنگنا دارد.
محمدی درباره نقش رسانههای اجتماعی در بازار سرمایه، گفت: رسانههای اجتماعی همه مفید هستند فقط نحوه استفاده از آنها میتواند قابل بحث باشد. اگر شایعهای میآید وظیفه دوستان رسانهای است که واقعیت را منتشر کنند. باید آن چیزی که عموم رسانهها به آن اعتقاد دارند را صحیح تلقی کنیم. سرمایهگذار عقلایی به شایعات نباید توجه کند و باید بر حساب DPS خرید و فروش کرد نه از روی شایعات.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره اینکه چه زمانی نماد معاملاتی بانکها باز میشود، اظهار کرد: این موضوع را پیگیری کردیم. اختلاف نظری بین سازمان حسابرسی و بانک مرکزی وجود دارد که باید حل شود تا این نمادها باز شود.
محمدی درباره ماده ۶ قانون اصل ۴۴ نیز گفت: این قانون تکلیف میکند که نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتها و موسسات خیریه همه باید اطلاعاتشان را به سازمان بورس بدهند مخصوصا سازمانهایی که از عموم مردم پول جمعآوری میکنند. این مساله سابقا ضمانت اجراییاش وجود داشت. در پیشنهاد اولیهای که شد ضمانت اجرایی خوبی برای آن دیده شده بود از جمله اینکه سازمان بورس به کسانی که اطلاعات نمیدهند تذکر دهد و در مرحله بعدی نسبت به مسدود کردن حسابشان اقدام کند.
وی گفت: در شورای نگهبان نسبت به این موضوع ایرادی وارد شد و به صحن مجلس برگشت. قرار شد که با اجازه مقام قضایی این موضوع اتفاق بیفتد. این ضمانت اجرا به نظر ما خوب است. ما سامانهای را برای سازمان بورس آماده میکنیم که بعد از آن بشود این موضوعات را بررسی کرد.
محمدی اضافه کرد: ما باید قیمت اطلاعات را در کشور پایین بیاوریم. خیلیها میگویند قیمت اطلاعات بالاست. من هم اعتقاد دارم که اطلاعات باید سریع، صحیح و با هزینه کم به فعالان بازار منتقل شود.