ورود رشته اقتصاد اسلامی به نظام آموزش عالی هنوز هم منتقدانی دارد

رئیس دانشگاه امام صادق (ع) با بیان اینکه باید بحث اقتصاد اسلامی جدی گرفته شود، گفت: ورود این رشته به آموزش عالی کشور به صورت جدی در حال گفت‌وگو است و این امر با پایمردی تعدادی از اندیشمندان این حوزه نتایج موفقی داشته است.
  • چهارشنبه 5 آبان 1395 ساعت 16:16

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبری توانا خبرگزاری فارس، حجت الاسلام محمد سعید مهدوی کنی امروز در اولین کنگره ملی ـ دانشجویی عملیاتی کردن اقتصاد اسلامی در بستر اقتصاد ایران در محل دانشگاه امام صادق (ع) اظهار داشت: امروزه در جایگاهی ایستاده‌ایم که اقتصاد اسلامی یک امر شناخته شده است، در حالی که اوایل انقلاب اسلامی اگر چه انقلاب ما انقلاب اسلامی و نظام ما نظام اسلامی بود و همه باور داشتند که اسلام برای جامعه بیاناتی دارد و گفته می‌شد اسلام دینی اجتماعی، سیاسی، و حکومتی است، اما با این وجود در آن زمان این مباحث با کنایه یا عدم اقبال روبرو بود.

وی ادامه داد: تشکیل این رشته‌ها با زحمت همراه بود و بسیاری اوقات مراجع تصمیم‌گیر حاضر به صدور مجوز علمی برای چنین مطالعاتی نبودند و احساس می‌کردند، این امر پایه علمی ندارد و بیشتر ایدئولوژیک و شعاری است؛ این حرف‌ها مستند است که در پاره‌ای از مذاکرات ستاد انقلاب فرهنگی دهه 60 وجود داشته است.

مهدوی کنی عنوان کرد: با تلاش تعدادی از استادان و بزرگان، این مسئله به جایی رسید که به عنوان پایه‌ای از دروس، گرایش و رشته در مجموعه آموزش عالی کشور شناخته شد؛ در دنیا نیز این مسئله امری روشن است و حوزه مطالعاتی بسیار مهمی شده، به طوری که بحثی در نظام بانکداری و اقتصادی دنیا با باور آنچه جمع زیادی از سرمایه‌گذاران و سرمایه‌داران دنیا مسلمان هستند و حاضر به سرمایه‌گذاری در این‌ها هستند، مطالعات اسلامی را دنبال کرده و نهادهایی بر پایه معاملات و عقود اسلامی ایراد کرده‌اند.

ریاست دانشگاه امام صادق (ع) افزود: انواع بانک‌ها جدا از آنچه در کشورهای اسلامی سالهاست که جاری است، در کشورهای غربی مانند انگلیس هم مرکز مطالعاتی وجود دارد و نهادهایی بر مبنای اقتصاد اسلامی و ربای صفر وجود دارد.

وی با بیان اینکه امروزه بحث اقتصاد اسلامی جدی گرفته می‌شود، گفت: ورود این رشته به آموزش عالی کشور به صورت جدی در حال گفت‌وگو است؛ اگرچه این امر منتقدانی دارد، اما در اصل ماهیت و وجودیت بحث نمی‌شود، بلکه بحث بر سر کیفیت و میزانی است که در نظام آموزشی باید به آن پرداخته شود؛ این امر نیز با پایمردی تعدادی از اندیشمندان این حوزه و ادله علمی و نه با ادله حکومتی توانستند، نتایجی را حاصل کنند.

مهدوی کنی اظهار داشت: این مسیر تا به امروز ادامه یافته و امیدواریم همچنان تداوم داشته باشد؛ متخصصانی که بسیاری از نهادهای اقتصاد و نظام اقتصادی را مدیریت می‌کنند، باید بر روی تاثیر و کارایی آنها بحث شود و به رسمیت شناخته شدن، حرکتی بزرگ است.

رئیس دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به اینکه بیش از دو دهه است که این جایگاه به رسمیت شناخته شده است، گفت: تاکنون بیشتر تلاش برای اسلامی سازی بوده تا از لبه‌های تیز اقتصاد متعارف که با بخشی از آموزه‌های اسلامی در تعارض است، فاصله بگیریم که با مبانی فکری اسلامی در تضاد قرار نگیرد؛ این امر تا حدی محقق شده، اما در حوزه اجرا مشکل داریم، چرا که کارگزارانی که بتوانند این قوانین را اجرایی کنند، محدودیت دارند و باید این ضعف‌ها برطرف شود.

وی تصریح کرد: اسلام خودش یک نظام دارد و این نظام فقط موضوع اجرای حداقلی واجبات و ترک محرمات نیست، بلکه برای نظام اقتصادی خود اولویت‌بندی دارد که براساس آن می‌توان سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی کند؛ این در واقع همان اقتصاد مقاومتی است، یعنی اقتصادی که در مقابل نظام‌های جاری حرف‌های متفاوتی دارد و در واقع فقط نفی و کنترل نمی‌کند، بلکه نظام جایگزینی را معرفی می‌کند.

مهدوی کنی ادامه داد: پایه‌های این کار در دانشگاه امام صادق (ع) فراهم است و بخشی از این قوه‌ها نیز به فعلیت رسیده که حضور و مشارکت اساتید، فارغ‌التحصیلان و محققان نشان می‌دهد که این فرایند اسلامی شدن تنها یک ادعا نیست؛ مجموعه‌ای از محتواهای تولید شده در قالب پایان نامه و کتب منتشر شده نیز می‌تواند این ادعا را اثبات کند.

ریاست دانشگاه امام صادق (ع) در پایان گفت: همچنان این عزم و اراده با توجه به رهنمودهای رهبری، هدایت و حمایت ایشان از این ایده امام صادق به جدیت وجود دارد که خود ایشان از مسئولان روشن‌اندیش و آینده نگر این دانشگاه بود.

انتهای پیام/ب


ثبت نظر

ارسال