اثر هیجانی نتایج انتخابات آمریکا بر بورس ایران / نگاهی به دورنمای بازار سهام تا انتخابات 96

یک کارشناس بورس گفت:براساس تحلیل مالی رفتاری می‌توان انتظار داشت بازار سهام نسبت به انتخابات آمریکا واکنش نشان دهد، اما در تحلیل بنیادی نمی‌توان انتظار رخدادهای مؤثر بر سودآوری شرکت‌ها را انتظار داشت.
  • دوشنبه 17 آبان 1395 ساعت 14:59

مدیر سابق نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس در حاشیه نمایشگاه مطبوعات در گفت‌وگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس درباره چشم انداز بازار سهام پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ، اظهار داشت: یکی از مولفه‌های اساسی در بازارهای سرمایه دنیا تحلیل‌های مالی رفتاری و روانشناسی است، برخی تحلیل ها نشان می دهد اگر نامزد دموکرات رای بیاورد، اجرای برجام تداوم خواهد داشت و این شرایط موجب ادامه سیر بهبود سطح روابط و فضای اقتصادی می‌شود.

محمودرضا خواجه نصیری افزود: برخی می‌گویند اگر ترامپ رئیس جمهور آمریکا شود، ممکن است در اقتصاد جهانی تلاطم به وجود بیاید و قیمت نفت و کالاهای اساسی رشد کند و از این جهت اقتصاد ایران نفع ببرد. همچنین این تحلیل هم درباره ترامپ مطرح می‌شود که او برخلاف ادعاهایی که درباره برجام می‌کند، قدرت لغو آن را ندارد.

این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: برخی تحلیل می‌کنند اگر هیلاری کلینتون رئیس جمهور آمریکا شود، اوباما به پشتوانه رای دوباره مردم به دموکرات‌ها، در ماه‌های پایانی ریاست جمهوری تسهیلات و گشایش‌های بیشتری در چارچوب برجام برای ایران به وجود خواهد آورد.

مدیر عامل تامین سرمایه آرمان با بیان اینکه تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار سرمایه حداکثر تا 15 روز بیشتر نخواهد بود، گفت: فارغ از اینکه این تحلیل‌ها چقدر درست است، این تفکر در بازار سرمایه وجود دارد که دموکرات‌ها بهتر از جمهوری خواهان هستند، زیرا جمهوری خواهان در تبلیغات انتخاباتی خود پای بندی کمتری به برجام داشتند و تهدیدات بیشتری نسبت به ایران ابراز کرده‌اند.

بنابراین بازار سرمایه با انتخاب دموکرات‌ها عکس‌العمل مثبتی نشان خواهند داد و ممکن است این واکنش هیجانی هم باشد و در صورت انتخاب نامزد جمهوری خواه این واکنش برعکس خواهد بود.

وی بر این باور است که اگر نامزد جمهوری خواهان انتخاب شود، بازار سهام ایران پس از مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا منتظر آثار آن در بازارهای جهانی کالایی خواهد بود. اما اگر نامزد دموکرات‌ها در این انتخابات پیروز شوند، بازار منتظر خواهد ماند، تا نتایج تسهیلاتی که حزب دموکرات در مورد اقتصاد و مسائل بانکی و مالی ایران وعده داده تا چه حد محقق خواهد شد.

وی در خصوص پیش‌بینی وضعیت بازار سهام ایران در ماه‌های پیش رو گفت: در ماه‌های آینده وضعیت اقتصاد کلان ایران نیز بر روند بازار تأثیرگذار خواهد بود. بازار سهام به طور سنتی با نزدیک شدن به موعد انتخابات، با واکنش‌های مقطعی روبه‌روست. از سوی دیگر، معتقدم سیاست‌های ریاضتی که عمدتاً برای کاهش تورم و جهش‌های تورمی سال‌های قبل از سوی دولت به کار گرفته شده بود، در حدفاصل زمانی 2 سال اخیر در حالی آثار درمانی خود را برای اقتصاد نمایان کرده که به نظر می‌رسد سختی‌های خود را در حوزه اقتصاد از دست داده است.  از اینرو در حال حاضر اقتصاد ایران در نقطه عطف قرار گرفته و اقتصاد در حالت چرخش از وضعیت رکودی به سمت بهبود است. 

خواجه نصیری افزود: سیاست‌های اقتصادی دولت در حال حاضر به تدریج آثار مثبتی را بر روی اقتصاد برجای می‌گذارد و شرکت‌ها در عملکردهای 9 ماهه و پایانی امسال خود می‌توانند وضعیت بهتری را در صورت‌های مالی و رشد سودآوری‌ها به نمایش بگذارند. 

به گفته این کارشناس، هم‌اکنون صنایع بسیاری در بورس وجود دارند که با نمایان شدن اثر خروج از رکود و بهبود صنعت و همسو با افزایش قیمت جهانی کالا  که منجر به بهبود شرایط سودآوری شرکت‌ها در عملکرد 9 ماهه امسال آنها می‌شوند، از وضعیت مناسب گزارش‌های مالی در ماه‌های آینده حکایت دارند. 

وی در برابر این پرسش فارس که تا چه حد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و ایران می‌توانند به شوک‌های هیجانی در بورس تهران بیانجامند، گفت: براساس چرخه‌های زمانی بازار اگر براساس گذشته‌نگری بررسی کنیم، باید انتظار داشت که بازار سهام تا قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری 96 و دست‌کم در چند ماه قبل از این انتخابات بهبودی در وضعیت معاملات را شاهد باشد که می‌تواند ناشی از وجود هیجانات باشد.

به باور این کارشناس بازار سرمایه به نظر می‌رسد، در فضای سیاسی فعلی کشور تردیدی برای دو قطبی شدن فضای انتخابات آتی وجود ندارد و  انتظار می‌رود، روندی آرام بر فضای انتخابات ریاست‌جمهوری سال 96 حاکم باشد، علاوه بر اینکه ابهام‌ها و نگرانی‌ها از بابت نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ایران برای تحلیلگران بازار سرمایه چندان زیاد نیست و در عین حال، پردامنه نبودن انتخابات باعث خواهد شد که اثر انتخابات ریاست جمهوری برای بورس ایران حتی از اثر انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی در اسفندماه پارسال نیز برای بازار کمتر باشد. 

خواجه نصیری در برابر این پرسش که اگر ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا شود، تا چه حد باید منتظر قفل شدن معاملات بازار سهام باشیم، گفت: براساس تحلیل مالی رفتاری و بنیادی، می‌توان نتایج متفاوتی را از این بابت استنتاج کرد. براساس تحلیل مالی رفتاری می‌توان انتظار داشت بازار سهام به طور حتم نسبت به انتخاب هریک از نامزدها در انتخابات، واکنش جداگانه‌ای نشان دهد، اما در تحلیل بنیادی، الزاماً نمی‌توان انتظار رخدادهای مؤثر و سودآوری شرکت‌ها را انتظار داشت. جالب اینکه در تحلیل مالی رفتاری ،بازار سهام ظرف یک ماه گذشته نسبت به نتایج نظرسنجی‌های انتخابات آمریکا نیز واکنش نشان داده است. 

انتهای پیام/ب


ثبت نظر

ارسال