به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ عطا بهرامی در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: متاسفانه جای بررسی اثر مناسبات اقتصادی بر فرهنگ در کشور خالی است و کمتر کسی در این عرصه ورد پیدا می کند و همه به دنبال بررسی فرهنگ به ما هو فرهنگ هستند.
بهرامی تصریح کرد: ریشه بسیاری از مشکلات فرهنگی در کشور اقتصادی است، تنها نباید برای رفع مشکلات فرهنگی به دنبال بطن فرهنگ بود.
وی اظهارداشت: هم اکنون مناسبات اقتصادی در کشور به نحوی است که موجبات سستی پایه های فرهنگ را در جامعه فراهم می کند در صورتی که پایه های فرهنگ «سرمایه های اجتماعی» در هر کشوری به شمار می رود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه فرهنگ عمومی جامعه به سمت فرهنگ نق زدن رو به جلو حرکت می می کند، گفت: گسترش فرهنگ نق زدن در کشور ریشه در مشکلات جامعه دارد.
وی افزود: متاسفانه بخش عمده ای از رفع مشکلات جامعه در حد حرف و شعار است و به عبارت بهتر بسیاری از وعده های دولتمردان ، هرگز از کلماتی در روی کاغذ به رفتاری عملی تبدیل نمی شود.
بهرامی اظهار داشت : ریشه مشکلات در جامعه باید بصورت صحیح شناسایی و در نهایت این مشکلات با تعیین راهکارهای مناسب و برنامه ریزی کارآمد و عملیاتی برطرف شود و نیز احساس تبعیض و بی عدالتی در جامعه رو به گسترش است بنابراین مسئولان به این مهم توجهی جدی داشته باشند.
وی همچنین با اعلام اینکه رفع معضلات و تنگناها موجب افزایش ضریب اعتماد و سرمایه اجتماعی در جامعه می شود، اظهار داشت: مشکلات سالانه رفع نشده از قبیل آلودگی هوا، رودخانه ها، ترافیک و ... در این مملکت فراوان به چشم می خورد.
وی در ادامه با اعلام اینکه فرهنگ به سرعت در جامعه ساخته نمی شود و به سرعت هم از بین نمی رود، افزود: برای اصلاح رفتارهای فرهنگی در جامعه باید هزینه کار غلط و قانون گریزانه را افزایش داد.
بهرامی اثر مناسبات اقتصادی را نگاه سلبی به یک رفتار فرهنگی دانست و گفت: نگاه سلبی به یک رفتار فرهنگی در جامعه لازم است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به حوزه کتاب اشاره کرد و گفت: سیاست اقتصادی که در حوزه کتاب از اوائل پیروزی انقلاب اسلامی در کشور پیاده شد در عمل ریشه کتابخوانی را در جامعه خشکاند.
این استاد دانشگاه افزود: بر اساس این سیاست مقرر شد قیمت کتاب سالانه بیش از 10 درصد افزایش پیدا نکند به این نیت که کتاب ارزان در دسترس باشد و سرانه مطالعه در کشور از رشد قابل توجهی برخوردار شود.
وی با تصریح اینکه برای تالیف یک کتاب خوب باید مولف از نظر مالی تامین شود ،چون نوشتن کتاب زمان بر است، اذعان داشت: متاسفانه به دلیل فقر تامین مالی و حمایت های لازم از نویسندگان کتاب های بنجل و آبکی جایگزین کتاب های وزین و فاخر در کشور شده است.
بهرامی در ادامه رواج کتاب های بی محتوا و غنی را دروازه ورود کتاب های ترجمه به کشور توصیف کرد و گفت: یک رفتار اقتصادی با نیت خیر پس از پیروزی انقلاب در حوزه کتاب موجب تضعیف نویسندگان داخلی و رونق ترجمه کتب بیگانگان در کشور شد.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر کتاب خوب در کشور تولید نمی شود اما در عوض کتاب خوب ترجمه می شود، افزود: قیمت کتاب از سال 1357 تا سال 1390 حدود 200 برابر اما در عوض رشد قیمت دیگر کالاها در کشور افزون بر هزار و 500 درصد بوده است.
این استاد دانشگاه با عنوان اینکه ریل گذاری کشور در حوزه کتاب صحیح نبوده است، اظهار داشت : کتاب در ساختار فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی هر کشوری بسیار نقش آفرین است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه نگاه مکانیکی به فرهنگ در بین مسئولان کشور بی داد می کند، یادآورشد: این نوع نگاه شانه خالی کردن از مسئولیت در عرصه های مختلف است.