به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، پایگاه اینترنتی "اف ایکس ایمپایر" به بررسی رویداد های مهم سال 2016 پرداخته که اقتصاد جهانی و بازاز سرمایه را تحت تاثیر قرار داد و ممکن است اثرات آنها در آینده نیز ادامه داشته باشد.
توافق اوپک برای کاهش تولید نفت و نشست وین برای اجرایی شدن آن
نفت خام از سال 2009 بزرگترین رشد سالانه قیمت را پشت سر گذاشت و در سال 2017به دقت نظاره خواهد شد. قیمت نفت در ابتدای سال 2016 با ریزش چشمگیری روبرو شد و در طول سال حرکت محتاطانه ای داشت، اما از اواسط نوامبر تا پایان سال روند صعودی در پیش گرفت.
در نوامبر، کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای کاهش تولید 1.8 میلیون بشکه ای در روز به توافق رسیدند و زمان اجرای این توافق، اول ژانویه تعیین شد که این کاهش را به رویداد مهم شماره یک سال 2017 تبدیل کرد.
همچنین اوپک برای نشست دو روزه خود در ژانویه ، سومین رویداد مهم آماده می شود. این نشست، نخستین دیدار کمیته نظارت بر رعایت توافق کاهش تولید نفت متشکل از کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در وین خواهد بود.
این توافق به رعایت 100 درصدی سهمیه تولید از سوی کشورهای مشارکت کننده متکی است، از این رو این کمیته برای رصد هر گونه تخلف و رفع مشکلاتی که ممکن است به سرعت ایجاد شوند، تشکیل شده است. با توجه به سابقه تاریخی اعضای اوپک در نقض سهمیه تولید، این نشست از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا توافق کاهش تولید را ممکن است تحکیم بخشد.
اثر ترامپ و تضاد سیاست های اقتصادی او با سیاست بانک مرکزی
دومین رویداد مهم انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکاست.
اگر وی شعارهای انتخاباتی خود را رها نکند، سخنرانی تحلیف ترامپ ممکن است بازار های مالی جهانی را دچار نوسان کند.
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی جانت یلن، رئیس بانک مرکزی را از تیغ انتقادش در امان نگذاشت، اما از زمان پیروزی وی در انتخابات، به نظر می رسد هر دو طرف با یکدیگر دوستانه بودهاند.
اگرچه بانک مرکزی اعلام کرده تحرک بخشیدن به اقتصاد از طریق بسته هزینه مالی مورد نظر ترامپ مشکلی ندارد، با این همه خاطرنشان کرده که این اقدام مسئولیت زیادی به همراه دارد.انتظار می رود سیاست های ترامپ تورم زا باشد.
بانک مرکزی تا حدودی راه گریز دارد، زیرا تورم مصرف کننده در حال حاضر پایین دو درصد باقی مانده است اما بانک مرکزی تا چه میزان اجازه خواهد داد تورم به بالای سطح مذکور افزایش پیدا کند پیش از اینکه برای بازگرداندن تورم به این هدف اقدام کند؟ترامپ همچنین وعده اشتغالزایی داده است، اما یلن اعلام کرده که بازار کار آمریکا به اندازه کافی بهبود یافته و بنابراین به هزینه دولتی زیاد برای رسیدن به نرخ اشتغال کامل نیاز نیست.
وی همچنین گفته است بن برنانکه، رئیس سابق بانک مرکزی زمانی که اشتغال بسیار بالاتر از سطح کنونی بود، خواستار تدابیر محرک مالی شده بود.
تصمیم بانک مرکزی آمریکا برای نرخ بهره
بانک مرکزی آمریکا اعلام کرده بود نرخ های بهره را چهار دور در سال 2016 افزایش می دهد، اما تنها در دسامبر موفق به یک دور افزایش نرخ ها شد.
با این حال سرمایه گذاران به هر نشست بانک مرکزی آمریکا به خصوص نشست های سه ماهه توجه دقیقی خواهند داشت. نخستین نشست سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا در سال 2017 ماه ژانویه برگزار می شود و در این نشست، بانک مرکزی، پس از افزایش نرخ های بهره در دسامبر فرصت افزایش نرخ بهره مبنا را خواهد داشت.
به دلیل اینکه بانک مرکزی آمریکا سه دور افزایش نرخ بهره در سال 2017 را پیش بینی کرده است، هر نشست این بانک به دلیل احتمال افزایش نرخ بهره مهم خواهد بود.هر گونه کاهش یا افزایش روند افزایش نرخ ها ممکن است در بازارها نوسان ایجاد کند.
اجرای ماده 50 از سوی دولت انگلیس در پایان مارس
انگلیس در ژوئن 2016 به ترک اتحادیه اروپا (بریگزیت) رای داد و این تصمیم نوسان زیادی را در بازارها ایجاد کرد و به ریزش شدید ارزش پوند منتهی شد.
پوند انگلیس در اکتبر 2016 پس از اینکه ترزا می، نخست وزیر انگلیس اعلام کرد ماده 50 را زودتر از پایان مارس سال 2017 فعال نمی کند، دوباره ریزش چشمگیری پیدا کرد.
مذاکرات ضروری برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا تنها با فعال شدن ماده 50 آغاز می شود. انتظار می رود این مذاکرات پیچیده دو سال به طول بینجامد. این زمان طولانیتر از آن است که سرمایه گذاران صبور بمانند، بنابراین تجدید نوسان و اُفت بیشتر پوند انگلیس در واکنش به این رویداد پیش بینی می شود.
انتخابات اروپایی
همگام با موضوع سیاسی که با بریگزیت و رویدادهای متعاقب آن ایجاد شده است، انتخابات کلیدی متعدد در اروپا ممکن است اتحادیه اروپا و منطقه یورو را دچار استرس کنند. همه پرسی اصلاحات قانون اساسی در اروپا و دور اول انتخابات ریاست جمهوری در اتریش برگزار شد. امسال فرانسه در 23 آوریل رئیس جمهور جدیدی انتخاب خواهد کرد. محبوبیت پایین فرانسوا اولاند، رئیس جمهور کنونی به مارین لوپن، رهبر جبهه ملی راست افراطی فرصت پیروزی در انتخابات میدهد. وی گفته است اگر پیروز شود، یک همه پرسی مشابه همه پرسی انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا و ترک یورو برگزار می کند.
در 15 مارس اولاند یک انتخابات عمومی برگزار میکند که ممکن است دورنمای اقتصاد اروپا را تغییر دهد و آلمان باید پیش از 22 اکتبر یک انتخابات فدرال برگزار کند. آنگلا مرکل، صدراعظم کنونی آلمان پا به پای حزب ناسیونالیست افراطی رقابت خواهد کرد. مهمترین مسائل پیرامون انتخابات در آلمان، عضویت این کشور در اتحادیه اروپا و سیاست مهاجرتی "درهای باز" هستند.
چین و مسائل تجاری
اقتصاد چین در سال 2016 ثبات یافت و فشار تورم منفی کاهش یافت. بانک مرکزی چین ممکن است نرخ های بهره را کاهش بیشتری دهد و در عین حال تلاش کند از فشار ناشی از سطح بالای بدهی بکاهد.
با این همه اگر ترامپ با چین جنگ تجاری راه بیاندازد، همه این موارد متوقف خواهند شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا چین را به دستکاری ارز متهم کرده و وتهدید کرده است تعرفههای بیشتری برای همه واردات چین تحمیل کند. وی همچنین درباره پایان دادن به توافقهای تجاری نامناسب صحبت کرده است. ترامپ ممکن است وضعیت ضد تجاری با چین ایجاد کند که ممکن است به سایر بازارهای نوظهور گسترش پیدا کند.
بانک ها و نرخ بهره
2016 در حالی پایان یافت که اقتصاد جهانی نشانه های بهبود را نشان داد.
با این همه آمریکا تنها کشوری بود که نرخ بهره مبنا را افزایش داد. پرسش هایی درباره سایر بانک های مرکزی بزرگ باقی مانده است.
آیا بانک مرکزی انگلیس برای تحرک بخشیدن به اقتصاد این کشور یا پوند اقدام خواهد کرد؟ آیا بانک مرکزی اروپا تعدیل برنامه خرید اوراق قرضه را آغاز می کند یا به برنامه تسهیل پولی پایان می دهد؟ آیا بانک مرکزی اروپا و بانک مرکزی ژاپن برای ترک سیاست نرخ های بهره منفی ناچار خواهند شد نرخ های بهره را افزایش دهند؟ آیا اقتصادهای استرالیا و نیوزیلند آماده افزایش نرخ ها می شوند؟