علل بی‌ثمربودن جلسات کمیسیون مشترک برجام گزارش شود

نمایندگان مجلس با اشاره به یکسالگی برجام گفتند: وزارت امور خارجه کشورمان باید علل بی‌ثمربودن نشست‌های 2 گانه کمیسیون مشترک برجام در طول 12 ماه گذشته را به مجلس شورای اسلامی گزارش کند.
  • شنبه 25 دی 1395 ساعت 9:59
وزارت خارجه علل بی‌ثمربودن نشست‌های کمیسیون مشترک برجام را گزارش کندبه گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از خانه ملت؛ در آستانه اولین سالگرد اجرای برجام، نشست کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در تاریخ 10 ژانویه 2017 به منظور بررسی نگرانی‌های مطروحه از سوی ایران در خصوص نقض برجام توسط آمریکا با تمدید قانون آیسا ، طی نامه مورخ 26 آذر ( 16دسامبر) وزیر امور خارجه ایران خطاب به موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک در وین برگزار و با صدور یک بیانیه مطبوعاتی به کار خود پایان داد.

از زمان اجرایی شدن برجام این دومین بار است که کمیسیون مشترک بر اساس درخواست ایران و برای رسیدگی به بدعهدی‌های آمریکا و اقدامات غیرمنطبق آن کشور با مفاد برجام تشکیل جلسه می‌دهد.

در نشست کمیسیون مشترک علاوه بر بررسی گزارش ارائه شده توسط کارگروه کارشناسی،‌ نمایندگان کشورمان ضمن ارائه شرحی از بدعهدی‌های آمریکا در یک سال اخیر، با ارائه مستندات حقوقی تمدید قانون آیسا را مغایر با تعهدات آمریکا در قالب برجام دانستند.

هیات آمریکایی حاضر در این نشست با تاکید مجدد بر پایبندی کامل این کشور به برجام، ضمن اشاره به عدم امضای این مصوبه از سوی رئیس‌جمهور آمریکا به عنوان یک تصمیم مهم سیاسی و برشمردن یک سلسله از اقدامات حقوقی و اجرایی که از سوی دولت این کشور برای بی‌اثر کردن قانون آیسا صورت گرفته است، عنوان کرد که با اقدامات انجام شده، هیچ تاثیر عملی بر قانون مزبور مترتب نبوده و تصویب این قانون در کنگره آمریکا مشکلی برای تعهدات برجامی این کشور ایجاد نمی‌کند!!

نمایندگان سایر دولت‌های عضو کمیسیون نیز در ادامه نشست، با جدی قلمداد کردن نگرانی ایران، خواستار اقدامات آمریکا در جهت بلااثر ماندن این قانون و شفاف‌سازی کامل در این زمینه شدند به گونه‌ای که هیچ ابهامی نسبت به اینکه این قانون اثری بر تجارت و همکاری با ایران ندارد، باقی نماند.

بنابراین گزارش همه کشورها بر تعهد کامل خود به برجام و ضرورت پرهیز از اقداماتی که به اجرای موثر و جامع برجام در بخش لغو تحریم‌ها لطمه وارد آورد، تاکید کرده و بر ضرورت بی‌اثر ماندن قانون آیسا و نیز سایر قوانینی که به موجب برجام اجرای آنها باید متوقف باشد، پافشاری کردند.

اما اخبار حاشیه ای از سوی برخی رسانه های وابسته به آمریکا مبنی بر پذیرش مواردی فراتر از برجام در این نشست باعث شد که سید عباس عراقچی رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام با تکذیب خبر وال‌استریت ژورنال و با اشاره به اینکه کمیسیون مشترک در پایان جلسه خود با طرح ایران برای پاکسازی رسوبات از تاسیسات غنی‌سازی نطنز موافقت کرد، گفت: بر اساس این طرح تمام رسوبات مواد غنی‌شده که از لوله‌ها بیرون آورده می‌شوند از شمول 300 کیلو ذخایر مواد غنی‌شده ایران خارج شده و بدین ترتیب ایران قادر خواهد بود مواد بیشتری را غنی‌سازی کند.

مجید تخت‌روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه کشورمان که به منظور شرکت در ششمین نشست کمیسیون مشترک برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) به وین سفر کرده پس از پایان این نشست با بیان اینکه از دید ما نفس تصویب آیسا مغایر برجام است، خاطرنشان کرد: در این زمینه بحثی طولانی‌ شد و تمام اعضا تاکید داشتند که از هر حرکتی که موجب عدم انجام تعهدات کشورها شود جلوگیری شود و در این زمینه تاکید داشتند که باید به سمت اجرای کامل و بدون پیش شرط برجام رفت. گفت: هیأت آمریکایی ادعا داشت که آنها در عمل اجازه نمی‌دهند که تعهداتشان انجام نشود و با استفاده از اختیاراتی که رئیس‌جمهور آمریکا دارد، جلوی اثرگذاری آیسا را می‌گیرند.

* برجام ایران را به اهدافی که تعریف کرده بود نرساند
محمدجواد کولیوند با اشاره به سالگرد اجرایی شدن توافق هسته ای اظهار داشت: برجام توافق هسته ای جمهوری اسلامی، بازه زمانی 10 ساله دارد که می تواند تا 15 سال تمدید شود، بنابراین برجام در قالب برنامه تعریف می شود که ملزوماتی برای آن دیده شد.

نماینده مردم کرج و اشتهارد در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: در باید و نباید های برجام، بخشی که به ایران مربوط می شد 100 درصد اجرایی شد اما بخشی که باید از سوی کشورهای گروه 1+5 اجرایی می شد، با کم و کاست هایی عملیاتی شد.

وی گفت: بخش های نفت و انرژی از سوی غرب اجرا شد اما در حوزه بانک ها آمریکا به ایران نارو زد، همچنین در خصوص لغو تمدید تحریم های گذشته از جمله قانون ایسا با بدعهدی آمریکایی ها مواجه شدیم و خلف وعده کرد. در کنگره نیز 99 نفر از دموکرات ها و جمهوری خواه ها تمدید این قانون را امضا کردند که حاکی از مخالف با برجام در پشت صحنه است.

این نماینده افزود: خلف وعده های آمریکا باید برای کشورهای دیگر 1+5 باید درس عبرت شود و بدانند اگر می خواهند برای اقدامات دیگر با آمریکا همراه و هم مسیر شوند متوجه باشند که واشنگتن غیرقابل اعتماد است.

کولیوند تاکید کرد: ایران باید در زمینه برنامه های صنعت هسته ای از جمله غنی سازی، آب سنگین و اورانیوم بر اساس چارچوب های تعریف شده در برجام اقدام متقابل داشته باشد برجام به دلیل بدعهدی آمریکایی ها، ما را به اهدافمان نرساند.

رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: از 100 به برجام نمره 50 می دهم چرا که 50 درصد به نفع ایران تمام شد اما در نیمی دیگر آن از جمله مسائل مالی با خلف وعده ها و ناروهای آمریکا مواجه بودیم.

*اخبار حاکی از امتیازدهی جدید ایران به غرب در حوزه هسته ای است
سید محمدجواد ابطحی با اشاره به برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام و بیانیه پایانی این نشست، گفت: زمانی که در توافق هسته ای ما می پذیریم که تمام تصمیم گیری ها درباره فرایند شکایت از کشورهای ناقض برجام، بر عهده کمیسیون مشترک باشد، نباید توقعی بیشتر از نتایج جلسه روز گذشته داشته باشیم، زیرا اعضای این کمیسیون کشورهای اروپایی هستند که عملا تحت نفوذ و فشار ایالات متحده قرار دارند.

نماینده مردم خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: بر اساس بیانیه روز گذشته کمیسیون مشترک برجام، تصویب آیسا نقض برجام محسوب نمی شود، چون آمریکا نمی خواهد آن را اجرایی کند، حال چه تضمینی است که ایالات متحده این قانون را بر علیه ایران عملیاتی نکند.

وی افزود: نتایج نشست روز گذشته نشان می دهد که هنوز خوش بینی به آمریکا در میان برخی از مسئولان کشورمان وجود دارد، از طرف دیگر شاهد انتشار اخباری از سوی رسانه های غربی بودیم که بر اساس آن ایران در نشست روز گذشته پذیرفته که ذخیره اورانیوم غنی شده خود را از 300 کیلو به 200 کیلو کاهش دهد و سایت نطنز هم پاکسازی اورانیوم صورت گیرد، که این مسئله نشان می دهد که ما بار دیگر به غربی ها در حوزه هسته ای امتیاز داده ایم.

ابطحی ادامه داد: به نظر من با توجه به اهمیت نشست روز گذشته کمیسیون برجام، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس باید نشست ویژه ای را با حضور مسئولان وزارت خارجه برگزار کند و قطعا ما این پیشنهاد را به رئیس مجلس نیز ارائه خواهیم داد.

* باید مراقب بود که ارزش و احترام برجام از سوی طرف های مقابل نقض نشود
نوذر شفیعی نماینده مردم ممسنی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس نهم هم در خصوص نشست بررسی نقض برجام در وین، با اشاره به اینکه زود است در خصوص نتایج این نشست و دستاوردهای آن موضع گیری کرد، اظهار داشت: بیانیه صادر شده در پایان این کمیته چندین گزینه را در ذهن متصور می کند که هر کدام از آنها می تواند صحیح باشد.

وی به توافق نرسیدن و بی نتیجه بودن نشست، بدست آوردن حداکثر ها از برجام و به نتیجه رسیدن جلسات و اجرا مراحل عملیاتی را از جمله این گزینه ها عنوان کرد و گفت: احتمال اینکه طرف مقابل نقض برجام را پذیرفته است و برای جبران آن اقداماتی را باید صورت دهد، اما نمیخواهند این مسائل علنی شود نیز وجود دارد.

این استاد دانشگاه روابط بین الملل با بیان اینکه احتمال برگزار شدن جلسات دیگری در این خصوص نیز داده می شود،تصریح کرد: در عرصه دیپلماتیک و بین الملل به هیچ چیزی نمی توان اعتماد کرد و در مقابل باید به همه اعتماد کرد،چرا که این عرصه دائم در حال رایزنی و تغییر می باشد.

وی با تاکید بر اینکه باید مراقبت کرد تا ارزش و احترام برجام از سوی طرف های مقابل حفظ شود، افزود: با توجه به فشارهای موجود در خود برجام، افکار عمومی، کشورهای 5+1 می توان انتظار داشت که دولت آینده آمریکا نیز نتواند اقدام به نقض برجام کند.

شفیعی بیان داشت: مهم این است که در دولت اوباما این قانون اجرایی نشد و حال با توجه به شرایط موجود دولت ترامپ نیز برای نقض آن با مشکلاتی مواجه است و به همین دلیل سعی در اجرای آن می کند.

* عقب نشینی آمریکا از رویکردهای ضدبرجامی در نشست کمیسیون مشترک
مرتضی صفاری نطنزی با اشاره به برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام و بیانیه پایانی این نشست، گفت: گروه 1+5 در نشست امروز بر اهمیت پایبندی تمام کشورهای به اجرای برجام تأکید کردند و این مسئله قطعا امر مثبتی در این عرصه محسوب می شود.

نماینده مردم نطنز در مجلس شورای اسلامی، گفت: آمریکایی ها در این حوزه نیز تأکید کردن که برای بی اثر کردن اجرای قانون ایسا بر روند رفع تحریم ها تلاش می کنند، البته هیچ وقت نمی توان به اظهارات و وعده های آمریکایی ها اعتماد کرد، اما اعتراف این کشور به آثار منفی قانون ایسا بر برجام خود دارای اهمیت است.

وی گفت: به نظر من محورهای بیانیه پایانی کمیسیون مشترک نشان می دهد که گروه 1+5 به خوبی میدانند که اجرای قانون ایسا نقض برجام محسوب می شود و در بیانیه نیز سعی شده که بر پایبندی کشورها بر اجرای تعهداتشان در حوزه رفع تحریم ها تأکید شود.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، ادامه داد: در بحث رویکرد آمریکایی ها نیز به نظر میرسد که ایالات متحده در نشست مذکور نسبت به اقدامات این کشور در حوزه برجام به ویژه تصویب قانون ایسا عقب نشینی کرده است.

* امیدی به قول و قرار های آمریکا در نشست های بررسی برجام نیست
عوض حیدرپور نماینده مردم شهرضا و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم در خصوص نتایج نشست بررسی نقض برجام از سوی آمریکا در وین ، اظهار داشت: باید در اینگونه نشست ها با قدرت نقض برجام و بدعهدی آمریکا ها را به دیگر کشور ها ثابت کرد و اجازه تکرار این مسائل را به آنها نداد.

وی با تاکید بر اینکه آمریکا ها بارها ثابت کرده اند که قابل اعتماد نیستند ونمی توان به حرف ها و اقدامات آنها دل خوش کرد، گفت: آنها به دلیل تحقیری که بعد از انقلاب اسلامی از سوی ملت ایران شده اند، هر بار به بهانه های مختلف سعی در نقض برجام دارند و طی مدت گذشته از تصویب برجام نیز این بدعهدی را ثابت کرده اند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم با بیان اینکه آمریکا به دلیل مخالفت و دشمنی با مردم و نظام جمهوری اسلامی ایران به هیج عنوان نمی خواهد قواعد بازی برجام را رعایت نمایند و به دنبال ادامه مسیر نقض برجام خود هستند، تصریح کرد: گفته های نمایندگان آمریکا در نشست وین را نمی توان قاطع دانست و آنها نشان داده اند که امیدی به قول و قرار های آنها نیست.

وی با بیان اینکه ایران باید در کمیته بررسی بدعهدی آمریکا در نقض برجام و تصویب قوانین ضد ایرانی با قاطعیت در مقابل این مسائل ایستادگی کند و دیگر کشورها را نسبت به این امر آگاه و خواستار جلوگیری از تکرار این مواضع گردد، گفت: مطمئنا اگر در این نشست بتوان به صورت قاطع و جدی دیگر کشورها را نیز درخصوص بد عهدی آمریکا ها متحد کرد، می توان جلوی کارشکنی های این کشور را گرفت.

ثبت نظر

ارسال