ارتقای فعالیت بازارگردانی با توسعه معاملات الگوریتمی

یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در بورس‌های دنیا سیستم معاملات الگوریتم 80 درصد معاملات را به خود اختصاص داده گفت: از الزامات بورس‌های توسعه یافته در اختیار داشتن مکانیزم بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم است.
  • دوشنبه 27 دی 1395 ساعت 11:57

یک تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس، با بیان اینکه ساز و کار بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم بر اساس حراج و خودکار شامل مظنه‌های الگوریتمی بازارگردان‌های منتخب و سایر اعضا است، گفت: بازارگردان ، شخص حقوقی موضوع بند 15 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار است کـه بـا مجـوز سازمان بورس و اوراق بهادار، ابزارهای مالی معینی را بازارگردانی می‌نماید. به عبارت دیگر بازارگردان به کارگزار یا  معامله گری گفته می شود که با اخذ مجوز لازم و با تعهد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار معین و تحدید دامنه نوسان قیمت، به داد و ستد آن اوراق می پردازد.

علیرضا پاکدین افزود: این نهاد بازار سرمایه همواره به عنوان بهترین مرجع اطلاعاتی اوراق بهادار در دنیا عمل می­‌کند و با محدود کردن دامنه نوسان، به خرید و فروش اوراق روی می آورد. اگر چه بازارگردانی یک فعالیت حرفه‌ای محسوب می‌شود، تخصص و دانش کافی از الزامات این حرفه است، ولی اقداماتی که منجر به چابکی فعالیت و سرعت در معاملات کمک می‌کند نیز حائز اهمیت است.

به گفته وی همواره بازارگردان به داد و ستد پول و دارایی مالی در بازار سرمایه کمک می­‌نماید و به افزایش قدرت نقدشوندگی در کنار عرضه و تقاضای اوراق بهادار کنترل قیمت ورقه بهادار در یک محدوده معین و جلوگیری از نوسانات شدید قیمتی اقدام می‌کند.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه دسترسی مستقیم بازارگردان به سامانه معاملات در راستای کاهش هزینه های معاملاتی از طریق کاهش شکاف قیمتی خرید و فروش و تثبیت نقدینگی در بازار سرمایه خواهد بود، گفت: به منظور بهره گیری از انجام معاملات با سرعت بالا و حذف خطای انسانی و محاسبه دقیق و درج قیمت و حجم بر اساس استراتژی های معاملاتی در نمادهای مختلف بصورت آنی، استفاده از مکانیزم بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم اجتناب ناپذیر است. به عبارت دیگر، امروزه در فرآیند سفارش‌گیری دیگر انسان دخالت نداشته و سیستم معاملات الگوریتم این فعالیت را برعهده گرفته است. بر این اساس بین قیمت، حجم و زمان شروطی گذاشته می‌شود که نرم‌افزار هوشمند می‌تواند کار انسان را انجام دهد.

پاکدین با این عنوان که در بورس‌های دنیا سیستم معاملات الگوریتم 80 درصد معاملات را به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: از الزامات بورس‌های توسعه یافته برای اعطای مجوز فعالیت بازارگردانی به نهادهای مالی متقاضی در انواع مختلف ابزارهای مالی، در اختیار داشتن مکانیزم بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم است.

یکی از دلایل ایجاد این الزام استفاده از این سیستم الگوریتمی به منظور کاهش هزینه‌های بازارگردانی با استفاده از بکارگیری استراتژی‌های معاملاتی و افزایش سودآوری است. در حال حاضر، استفاده از مکانیزم بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم در اوراق بهادار بدهی و اسناد خرانه اسلامی در بازار سرمایه کشورمان مجاز بوده و بیش از یکسال توسط برخی تامین سرمایه ها بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم اجرا شده است.

این کارشناس بازار سرمایه با اعتقاد به اینکه ساز و کار بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم بر اساس حراج و کاملاً خودکار شامل مظنه‌های الگوریتمی بازارگردان‌های منتخب و سایر اعضا است، عنوان کرد: حفظ نظم و منصفانه‌بودن فرایند اجرا در بازار، بهبود قیمتها، تطبیق سفارشات ورودی و حداقل کردن تأخیر در اجرای سفارشات از وظایف تعریف شده بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم است.

به عبارت دیگر در این نوع بازارگردانی حفظ نظم و منصفانه بودن ساز و کار معاملات مورد تاکید قرار گرفته است، که بر اساس آن بازارگردان باید در زمان های معین، مظنه با بهترین قیمت خرید و فروش را وارد سامانه کند. همچنین موظف است در طول زمان معاملات، آغاز و پایان آن و همچنین هنگامی که تعادل در قیمت ها وجود نداشته و نوسان قیمت ها شدید باشد، فرایند کشف قیمت را تسهیل کنند.

 بهبود قیمت ها و تطبیق سفارشات ورودی بر اساس تعهدات برنامه ریزی شده از جمله ویژگی های این نوع سازوکار است. حداقل کردن تأخیر در اجرای سفارشات از دیگر وظایف بازارگردانی مبتنی بر سیستم الگوریتم خواهد بود. بازارگردان های عادی و الگوریتم­های معاملاتی در سفارش ها و رویت آن اولویت نخواهند داشت و مانند سایر مشارکت‌کنندگان به رقابت می­ پردازند.

انتهای پیام/ب


ثبت نظر

ارسال