به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس،عباس آخوندی با انتقاد از وضعیت کلانشهرهای ایران در بازخوانی زندگی شهری مدرن تأکید کرد و گفت: مدتها بود که راجع به وضعیت شهری ایران اندیشه می کردم و بر این باور بودم که وقتی از بالا به تصاویر شهرهایی چون تبریز،اصفهان مشهد و تهران نگاه کنیم چه چیزی در ذهن متبادر می شود.
وی افزود: سئوال من این است که این وضعیت زندگی در شهرها بازتاب دهنده چه چیزی است و به این نتیجه رسیدم که وضعیت زندگی شهری ایران بازتابدهنده اغتشاش ذهنی در عصر معاصر است
آخوندی ادامه داد:یعنی اگر فردی بخواهد معدلی از نحوه نگاه ما به زندگی و تصور ایرانی از زندگی مدرن ایرانی ارائه کند عکس هوایی از شهرهای ما نشاندهنده وضعیت موجود است که اگر خوب باشد میتوانیم سرافراز باشیم و اگر دارای اشکالاتی است باید اندیشه کنیم که اشکالات آن کجاست و چرا به چنین وضعیتی گرفتار آمده است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه برای توسعه و آینده ایران باید به نقد مدرنیته و تبعاتی که به جای گذاشته اندیشه کنیم، تاکید کرد: نظر بسیاری برای توسعه ایران و آینده آن این است که به نقد سنت بپردازیم و بگوییم سنت چه گرفتاریهایی داشت و از نقد سنت به توسعه برسیم. در حالی که به گفته یک اندیشمند تاریخی نیز میتوان به روش معکوس فکر کرد، یعنی باید به نقد مدرنیته بپردازیم و اندیشه کنیم که فهم ما از زندگی مدرن چه بود که دچار چنین وضعیتی شدیم.
آخوندی تصریح کرد: نمیگویم نیاز نداریم سنت را نقد کنیم اما نیاز داریم به این مفهوم بنیادیتر نقد داشته باشیم که تجلیات مدرنیته در ایران چه دستآوردهایی داشته است.
*پیشنهاد ساخت ساختمان 100 طبقه در تهران از سوی برخی از همکاران
وزیر راه و شهرسازی با یادآوری پذیرش مسئولیت در ابتدای دولت یازدهم و پیشنهاد ساخت ساختمان 100 طبقه در تهران از سوی برخی از همکاران که شاید هم از روی حسن نیت داده شد، گفت: اگرچه ساختمان 100طبقه با ضابطه نشان از اقتدار ایران دارد.
ادامه داد: شاید بتوانیم مفهوم مدرن زندگی معاصر را که بناهای بلند، نماد آنها هستند مورد توجه قرار دهیم،به بناهای بلند میتوان از منظر اقتصادی، سیاسی، معماری، جامعهشناسی، زیستشناسی، ترافیک و سایر علوم توجه کرد.
آخوندی با بررسی بناهای بلند از منظر اقتصاد سیاسی گفت: در اقتصاد سیاسی بحثی تحت عنوان برونریز وجود دارد. برونریز میگوید انسانها علاقمند هستند تا هزینه خود را بیرون بریزند و به دیگری تحمیل کنند.
وزیر راه و شهرسازی با ارائه یک مثال افزود: فرض کنید ساختمانی معمولی دارید و میخواهید آب پشتبام آن را دفع کنید، سادهترین روش آن است که ناودانی بزرگ بگذارید و آب را به داخل کوچه بریزید که این روش ارزانترین روش برای دفع آبهای سطحی است.
آخوندی ادامه داد: اما اگر بخواهیم آب را از طریق سیستم فاضلاب دور ریز کنیم باید هزینه کرده، کانالکشی کنیم تا دفع آب به صورت سیستماتیک انجام شود در حالی که بخواهیم صرفهجویی کنیم روش اول سادهتر است.
وی با اشاره به این مثال ساده به روشی که برخی از کارخانهها در پیش میگیرند اشاره کرد و گفت: یکی از روشهای دفع پساب کارخانه این است که آب را داخل رودخانه بریزند و تمام رودخانههای ایران را آلوده کنند و این سادهترین روشی است که برای سوداگران کمهزینه خواهد بود و بر مردم بار خواهد شد.
وی گفت: ساخت یک ساختمان بلند و بیضابطه تمام آسایش و زندگی همسایگان را به خطر خواهد انداخت، بدین معنا یک سرمایهگذار در ساختمان بلند در محلهای که ارتفاع ساختمانها مشخص است برای اینکه به آفتاب بیشتری برسد با ارزانترین قیمت هزینه را به جامعه بار میکند.
انتهای پیام/م