به گزارش عیارآنلاین، برنامه رادیویی پیک بامدادی در گزارشی در تاریخ ۲۸ دیماه به موضوع خودکفایی در تولید دانههای روغنی پرداخته است. صوت این گزارش را میتوانید از اینجا دریافت کنید. متن گزارش مذکور به شرح زیر است:
کاهش وابستگی به واردات و خوداتکایی در محصولات راهبردی، از سر فصلهای مهم اقتصاد مقاومتی در حوزه کشاورزی محسوب می شود، به همین دلیل وزارت جهاد کشاورزی باید میزان واردات خود، در بعضی از محصولات استراتژیک را کاهش بدهد و با برنامهریزی میان مدت، به حدی از خودکفایی برسد. در چند سال گذشته، مسئله واردات دانههای روغنی یکی از چالش برانگیزترین موضوعات کشور در حوزه کشاورزی بوده است؛ به طوری که ۷۰ تا ۸۰ درصد دانههای روغنی مورد نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود. واردات دانههای روغنی سالانه قریب به ۵ میلیارد دلار ارز از کشور خارج میکند؛ به همین دلیل، نیاز است که مسئولین در رابطه با خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک، چارهای اندیشه کنند.
تولید دانههای روغنی برای قطع واردات در این محصول، افزایش پیدا کرده و برنامههایی برای خودکفایی در جریان است اما همچنان برخی واردکنندهها بر سر این راه موانعی ایجاد میکنند که گاهی برای مملکت خط و نشان هم میکشند و وزیر جهاد را وادار به واکنش میکنند. محمود حجتی در این خصوص گفته است: «صحبت میکنند، تهدید میکنند که ما از امروز سویا نمیخریم. بیخود کردید که نمیخرید. نخرید ببینیم که چه میشود».
عباس پاپیزاده، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس پیرامون واردات دانههای روغنی اظهار داشت که در حال حاضر، بیش از ۵۰ درصد واردات دانههای روغنی توسط ۵ تا ۶ نفر انجام میشود.
در این میان، صحبتهای علیرضا مهاجر، مجری طرح دانههای روغنی کشور جای تأمل دارد؛ وی معتقد است که بعد از ۴۰ سال، امسال تنها سالی است که با ظرفیت کامل، دانههای روغنی را کشت کردیم و بهرغم مشکلات مالی دولت، محصولات بطور کامل توسط دولت خریداری شدند و تمام معوقات مالی هم به تولیدکنندگان پرداخت شده است. مهاجر همچنین ادامه میدهد: «برای سالهای آینده هم این تدابیر را اندیشیدهایم. اگر بتوانیم شرایط امسال را داشته باشم قطعا در سال آینده هم این روند روبهرشد خواهد بود و نیاز است که همه مسئولین کمک کنند به جهت اینکه واردکنندگان، از لحاظ مالی، سیاسی و تشکیلاتی صاحبان قدرت میباشند».
در این رابطه، وقفچی، عضو کمیسیون کشاورزی میگوید: «رانت تنها در محصولات کشاورزی نیست، بلکه در تمام بخشهای اقتصادی بیش از ۹۰ درصد رانت صورت میگیرد و اشخاصی که در رأس هرم قرار دارند، بیشترین سود را میبرند». وی در این خصوص، بحث واردات محصولات تراریخته را که بدون ضابطه وارد کشور میشوند را مطرح کرد.
محمودی، دبیر انجمن صنایع روغنی نیز تنها راه رسیدن به تولید ۷۰ درصدی دانههای روغنی و جلوگیری ازخروج ۴٫۵ میلیارد دلار ارز از کشور را، اولویت قرار دادن مزیت کشت دانههای روغنی عنوان میکند و معتقد است که اکثر کشورهایی که کشاورزی آنها سطح قابل توجهی از رشد اقتصادیشان را شامل میشود به مزیتهای نسبی سرزمینشان توجه و بر اساس آن برنامهریزی میکنند.