به گزارش روز جمعه ایرنا به نقل از روابط عمومی فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی، عبدالمهدی مستکین، در نشست تخصصی پایتخت کتاب ایران با بیان اینکه حرکت هر کشوری در مدار توسعه پایدار بر مبنای کتاب بوده است، خاطرنشان کرد: در سال های گذشته اهواز و نیشاپور به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شدند.
وی گفت: هدف از این برنامه افزایش فعالیت های فراگیر در زمینه کتاب و کتابخوانی است تا مقوله کتابخوانی به عنوان یکی از اولویت های تمامی شهروندان ایرانی در نظر گرفته شود .
وی با اشاره به الگوسازی کشورهای توسعه یافته در امر کتاب و ضرورت مشارکت تشکل های مردمی و بخش خصوصی در کنار نهادهای دولتی یادآور شد: تلاش برای توسعه فرهنگی کشورمان یکی از نیازهایی است که نباید از آن غفلت کرد که این نیز همدلی و همراهی همه نهادها را می طلبد.
مستکین اظهارکرد: جشنواره «انتخاب پایتخت کتاب ایران» می تواند سرآغاز مسیری جدی و خوش یمن در عرصه کتاب و کتاب خوانی باشد و جا دارد تمامی نهادهای دولتی و تشکل های مردمی و خصوصی در این مسیر با یکدیگر همراه و همدل باشند.
وی خاطرنشان کرد: یونسکو از سال 2001 با تدوین و اجرای برنامه ای اقدام به انتخاب پایتخت جهانی کتاب کرده و این اقدام با توجه به مولفه های متعددی چون بهبود فضای کسب و کار ناشران، ترویج فرهنگ کتابخوانی و توجه به زیرساخت های فرهنگی از جمله ساخت کتابخانه و توسعه فضاهای رشد برای کتابخوانی، صورت می پذیرد.
مستکین با بیان اینکه این طرح برای صلح، امنیت و ترویج فرهنگ و کتابخوانی طرح ریزی شده است، گفت: اگر عنصر فرهنگ در هر دیاری و در هر کشوری شکل گرفته و بالنده شود، آن کشور را در مسیر توسعه قرار خواهد داد.
معاون فرهنگی کمیسیون ملی یونسکو در ایران با اشاره به مفهوم و گستره عنوان کتاب، گفت: کل زندگی انسان یک کتاب است، حاصل زندگی برخی آدم ها یک جمله بیشتر نیست زیرا که مستغرق در زندگی مادی هستند اما بعضی انسان ها کتاب زندگیشان صدها جلد است و از لحظه های زندگانی بهترین بهره را برده و بیشترین اثر را به جا گذاشته اند.
وی با اشاره به مشکلات و آسیب های حوزه فرهنگ سازی برای کتاب خوانی، تاکیدکرد: باید مسائل مختلفی را در این حوزه در نظر بگیریم که یکی از این مسائل مقوله اقتصاد است و کسی که نیازهای اولیه وی فراهم نشده است انتظار مطالعه از او به جا نیست.
مستکین با اشاره به اینکه فرهنگ از دو واژه «فر» به معنای نور و «هنگ» به معنی آهنگ و قصد رسیدن تشکیل یافته است، اظهار داشت: انسان های فرهنگی و کسانی که دغدغه ی فرهنگ دارند افرادی با کردار الهی هستند که به سمت تعالی حرکت می کنند.
وی گفت: از منظر ابن سینا ساحت زندگی به 2 دسته تقسیم می شود، ساحت 'زیست' و 'به زیست'، که ساحت زیست ساحت بقا و درگیری و زندگی حیوانی و نباتی است، اما ساحت به زیست همان ساحت اتفاق های عرصه فرهنگ است و معنای انسان در این حوزه تفسیر می شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی هم در این نشست با اشاره به اهمیت مقوله فرهنگ، اظهار داشت: تجربیات گذشته ضرورت بیان اهمیت فرهنگ را برای همگان مشخص و بدیهی کرده است .
محمد محمدپور با بیان اینکه تا کنون اقداماتی صورت گرفته که همه منشاء بیرونی داشته است، گفت: برنامه ریزی های انجام گرفته در حوزه کشاورزی، صنعت و دیگر بخشها همه بدون نگاه و رویکرد فرهنگی بوده است و از این شیوه نگرش، آسیب های بسیار زیادی را مشاهده کرده ایم و متاسفانه این غفلت همچنان ادامه داد .
وی خاطرنشان کرد: نیازمند گفتمان سازی در حوزه فرهنگ هستیم، کسانی که در رشد و توسعه کشور نقش و مسؤولیتی دارند اگر زاویه نگاهشان فرهنگی نباشد، این توسعه تأمین کننده منافع ملی و منطقه ای ما نخواهد بود .
وی با بیان اینکه بدون توجه به مقوله فرهنگ و تاریخچه فرهنگی و داشته های فرهنگی، گام نهادن در مسیر توسعه، آب در هاون کوبیدن است، اظهارکرد: ممکن است به تقلید از دیگران در مقطعی رفاه اجتماعی ایجاد کنیم و رشد در اقتصاد کشور داشته باشیم اما این رشد درون زا و برون گرا نخواهد بود .
محمدپور ،اقتصاد مقاومتی را مبتنی بر نگاه فرهنگی دانست و ابراز داشت: اگر می خواهیم اقتصاد ما درون زا و برون گرا باشد باید به دنبال تغییر سبک زندگی باشیم و اگر می خواهیم اقتصاد ما مقاوم باشد و در برابر آسیب های وارده ضربه نخورد باید این اقتصاد مبتنی بر نگرش فرهنگی باشد .
وی با بیان اینکه نگاه فرهنگی بدونه مطالعه و ورود به حریم کتاب و بهره گیری از آخرین داشته های اندیشه ای اتفاق نخواهد افتاد، گفت: با این شاخص مطالعه در کشور ما نمی توانیم انتظار داشته باشیم توسعه ای در جامعه محقق شود .
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی با بیان اینکه از هر مسیری که بتوانیم در جهت رشد شاخص کتاب خوانی گام برداریم این قدم مبارک و متضمن حرکت رو به رشد ما خواهد بود، افزود: پایتخت کتاب ایران و این روش اشاعه به نتایج خوبی خواهد رسید و نقشی به سزا در بستر توسعه فراهم خواهد آورد.
بر اساس این گزارش، چهاردهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز و چهارمین نمایشگاه قرآن و عترت از بیست و ششم مهر در محل نمایشگاه بین المللی تبریز برپاشده و تا یکم آبان ماه جاری از ساعت 10 تا 20 برای استفاده علاقمندان دایر خواهد بود .
تنظیم کننده و انتشار دهنده: پرویز انصاری
3071