همچنین این مقدار بارندگی، نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (24میلیمتر) از 50درصد کاهش حکایت دارد. طبق این گزارش، همه حوضههای آبریز کشور طعم کاهش بارندگی را چشیدهاند بهگونهای که حوضه آبریز «مرزی شرق» تاکنون هیچ بارشی را تجربه نکرده و حتی حوضه پربارش «دریای خزر» نیز شاهد کاهش 45درصدی بارندگی بوده است.
افت بارش از ابتدای سال آبی 96-95 مسئله تأمین آب شرب شهرهای بزرگ را نیز با چالش جدی مواجه کرده است. در این میان بارندگی در کلانشهر تهران، با وجود بارندگیهای آبان که تاکنون به ۱۷میلیمتر رسیده، در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته حدود ۶۵ درصد و در مقایسه با درازمدت ۱۵درصد کاهش داشته و همچنان ورودی به مخزن سدها کمتر از میزان آب خروجی آنهاست.
در این زمینه مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران میگوید: با توجه به بارندگیهای خوبی که در بهار داشتیم، ذخایر آبی به ۶۹۰ میلیون لیتر رسیده اما همچنان ورودی به مخزنها کم است و در حال مصرف از خود مخازن تا پایان سال هستیم. بهگفته خسرو ارتقائی، اگر وضعیت بارندگیها نرمال باشد مشکلی پیش نخواهد آمد اما درصورتی که بارندگیها همچنان روند کاهشی داشته باشند ممکن است در فصل گرم سال آینده دغدغه تأمین آب وجود داشته باشد.
اصفهان نیز که از خشکسالیهای پیدرپی آسیب جدی دیده است، حال و روز خوشی ندارد و بهگفته قائممقام وزیر نیرو اگر تراز سد زایندهرود از میزان فعلی کاهش یابد، حتی تأمین آب شرب این شهر نیز با مشکل مواجه خواهد شد. به گزارش ایسنا، ستار محمودی گفت: تداوم خشکسالی، اصفهان را در تنگنای آبی قرار داده است و با توجه به آمار موجود، پیشبینی میشود که تنگنای آبی نصف جهان بیشتر از سالهای گذشته باشد.
او با اشاره به وضعیت سد زایندهرود، ادامه داد: این سد نسبت به سال گذشته در همین حالت حدود ۹۰ تا ۱۰۰ میلیمتر با کاهش ذخیره آبی روبهرو بوده و امسال یکی از معدود سالهایی است که سد زایندهرود در حداقل حجم خود قرار گرفته است. قائممقام وزیر نیرو تصریح کرد: اگر از این حداقل نیز حجم سد کاهش یابد، حتی برای تأمین آب شرب شهری و روستایی نیز نگرانی وجود دارد و باید گفت که این مسئله یک نقطه قرمز در اصفهان تلقی میشود.
بحران کمآبی و خشکسالی اصفهان در حالی است که در هفتههای اخیر کشاورزان شرق این شهرستان نیز در اعتراض به عدمتخصیص حقابهخود از زایندهرود، دست به تحصن و اعتراض زدهاند و از مسئولان درخواست کردهاند برای کشت پاییزه به آنها آب تخصیص دهند. اما قائممقام وزیر نیرو تصریح میکند: وزارت نیرو رسالت خود را تأمین آب شرب تمامی استانها قرار داده و پس از تأمین این مقوله به سایر منابع آبی همچون محیطزیست، صنعت و کشاورزی میپردازد.
او میگوید: استان اصفهان جزو معدود استانهای کشور است که مردم آن بهمعنای واقعی کار حرفهای کشاورزی انجام میدهند اما این مسئله با کمآبی در استان اصفهان مغایرت زیادی دارد. بهگفته محمودی وزارت نیرو رسالت اولیه خود را تأمین آب شرب میداند و اینکه بخواهد کل منابع آب کشاورزان را تأمین کند امکانپذیر نیست.