به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز کتابگردی همزمان با هفته کتاب، دیدار خود از کتابفروشیها را ساعت 10 صبح امروز پنجشنبه و از کتابفروشی «آگاه» آغاز کرد و سپس در بازدید از دیگر کتابفروشیهای خیابان انقلاب، با مردم و کتابفروشان به گفتوگو پرداخت.
بر اساس این گزارش بنا به سنتی هرساله چهارمین روز از هفته کتاب به نام «کتابگردی» شهره شدده است و در این روز هنرمندان، مسئولان و نویسندگان با حضور در کتابفروشیها با فروشندگان به گفتوگو میپردازند.
طبق اعلام در این روز سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از کتابفروشی آیتالله مرعشی در قم، کتابگردی خود را آغاز میکند، علی جنتی، وزیر سابق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای کتابگردی به نشر چشمه و شهر کتاب مرکزی رفت و احمد مسجد جامعی، عضو شورای شهر تهران، نیز کتابگردی خود را از دفتر انتشارات قدیانی آغاز کرد و سپس برای ادای احترام به مرحوم بانو توران میرهادی به شواری کتاب کودک رفت و ادامه روز خود را برای این امر به خیابان ناصرخسرو اختصاص داد.
یادآوری می شود در روز کتابگردی تخفیفهای طرح پاییزه کتاب 10 درصد بیشتر خواهد بود.
اما سیدرضا صالحی امیری وزیر ارشاد هم از ساعت 10 و سی دقیقه به خیابان انقلاب تهران آمد و از کتابفروشی آگاه بازدید را استارت زد، چرا که «محسن بخشی» یکی از شرکای این انتشارات دو هفته پیش دارفانی را وداع گفته بود و فرزند وی در کتابفروشی به استقبال وزیر رفت.
در این کتابگردی آقای وزیر را همکارانش در بخش نشر همراهی میکردند افرادی چون: محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، مجید غلامی جلیسه دبیر هفته کتاب و برزین ضرغامی مدیرکل ارشاد استان تهران و...
اما صالحی امیری به کتابفروشیهایی چون، آگاه، دارالکتب الاسلامیه، خجسته، اختران، ققنوس و... رفت. او ابتدا به سخنان کتابفروشان گوش میکرد و با سوالهایی چون مشکلاتتان چیست و مواردی پیرامون تیراژ با آنها به گفتوگو میرداخت.
وزیر ارشاد در کتابفروشی ققنوس با تاکید بر اینکه آقای حسینزادگان در عزلت کتاب های ما را منتشر میکردند پیرامون کتابهای الکترونیک و قیمت های آنها گفت: در دنیا هزینه رایت بیش از 20 درصد هزینه کتابهای کاغذی نیست.
غلامی جلیسه مدیر عامل خانه کتاب به موضوع زیر ساختها در این حوزه و حمایت ارشاد پرداخت اما وزیر ادامه داد: ما با 100 ناشر برجسته بتوان توافق کرد تا در یک بانک اطلاعاتی متمرکز تمام اطلاعات گرد آید و با ناشر تفاهمنامه امضا شود _کاری که در کتابخانه ملی آنها را پیگیر بودیم_ امنیت آثار تضمین شود و هزینههای رایت به شماره حساب ناشر واریز شود و ناشر با مولف در خاتمه توافق خواهد کرد اگر سرور این امر مرکزی باشد و نهادی چون ارشاد، خانه کتاب یا کتابخانه ملی متولی شود، استقبال بیشتر خواهد شد، یعنی مجموعه 100 ناشر برتر تفاهمنامه امضا کنند و قبول کنند همه اطلاعاتشان را در قالب سی دی ارائه کنند و فروش انجام شود، حلقه مشتری و ناشر آن دستگاه باشد.
صالحی امیری همچنین خاطر نشان کرد: هدف از این کار این است افرادی که در دور افتادهترین نقاط هستند دسترسی آسان به منبع بدون مشکلات داشته باشند. الان در بسیاری در شهرها کتابفروشی و منابع هم وجود ندارد، مفهوم کتابالکترونیکی دسترسی آسان است که در کتابخانه ملی ما روی این پوژه کار کرده ایم و خواهش میکنم اطلاعات را دریافت کنید و روی این مسئله کار کنید.
وزیر دستور داد: سرور و نرمافزار متمرکزی مهیا شود تا با 100 ناشر برتر قراردادی ببندد و فرد که برای یک کتاب رجوع میکند وقتی میخواهد رایت کند شماره حسابی که قرار است شارژ شود شماره حساب ناشر باشد.
صالحی امیری در مسیر بازدید به خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، پیرامون گرانی کتاب گفت: کتاب گران است اما طبعاً قیمت کتاب به عوامل متعدد بر میگردد اما اینکه برای خرید کتاب هزینهها بالا است، درست است.
وی در ادامه با حضور در کتاب فروشی ققنوس گفت: مفهوم کتاب الکترونیکی دسترسی آسان است.
در این گزارش برخی مسئولان اعلام می کردند که بسیاری از آثار شابک ندارند، اما در ادامه کتابفروشان از کمی مشتری گلایه میکردند.
در ادامه کتابگردی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضورش در کتابفروشی انتشارات اختران با مسئولان این کتابفروشی گفتوگو کرد هرچند ، مسئولان این انتشارات پیرامون مشکلاتی در راستای دریافت مجوز برای برخی آثارشان سخن میگفتند اما و وزیر ارشاد نیز درباره تعداد و چگونگی این آثار از آنها سوال پرسید که متولیان این کتابفروشی از برداشتن تسهیلات کاغذ و عدم تناسب در خرید کتاب برای کتابخانهها گلایه کردند.
محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران که وزیر را همراهی میکرد گاهی توضیحاتی را میداد و پیرامون قاچاق کتاب ها گلایه کرد و گفت: به جرأت میتوانم بگویم که نیمی از بازار کتاب در اختیار قاچاقچیان کتاب قرار دارد و ما برای حل این مشکل به صورت جدی نیازمند کمک های دولت، قوه قضائیه و نیروی انتظامی هستیم. متاسفانه همکاران ما شاهد این هستند که در روز روشن کتابهایشان جلوی کتابفروشی هایشان به صورت قاچاق و با چاپهای زیرزمینی عرضه و فروخته میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس با مراجعه به پاساژ بازار ایرانیان از کتابفروشیهایی که کتابهای دست دوم میفروشند بازدید کرد و از مشکلات پرسید.
این مقام مسئول در جمع خبرنگاران از جلسه مشترک ارشاد با قوه قضاییه برای مبارزه با قاچاق کتاب، همچنین از جلسه با حوزه نشر طی هفته آینده برای حل مشکلات و اینکه مبنا در ممیزی قانون است، خبرداد.
* جلسات مشترک ارشاد با قوه قضاییه برای مبارزه با قاچاق کتاب
وی پیرامون سوالی درباره موضوع و مشکل اساسی کتابفروشان یعنی قاچاق کتاب و همکاری دولت و قوه قضاییه گفت: مسئله قاچاق کتاب را به همان اندازهای که هست باید طرح مسئله کرد. تعداد محدودی عمل غیر اخلاقی انجام داده اند و با هماهنگی قوه قضاییه و نیروی انتظامی به سرعت این مسئله را دنبال خواهیم کرد و اجازه نمی دهیم که عده ای سودجو بتوانند مسیر تحول و تکاملی را که کتابفروشان با امید جدید آغاز کردهاند را ناامید کنند اما واقعیت این است که این تعداد بسیار محدود، معدود و انگشت شمارند و ما در روزهای آتی طی جلسات مشترکی که با قوه قضاییه و نیروی انتظامی برگزار خواهیم کرد مقابل این روند را خواهیم گرفت.
* مسئله ممیزی در همه حوزهها: مبنای عمل قانون و پرهیز از رفتارهای سیلقگی است
وی پیرامون ممیزی کتاب توضیح داد: آن چیزی که در سه سال در ارشاد گذشته حاکم بود محور قانون بود و قانون؛ سیاست قطعی دولت در حوزه ممیزی اعم از کتاب، نشر، فیلم نشر و تئاتر و همه حوزههای فرهنگی مبنای عمل ما قانون و پرهیز از رفتارهای سیلقگی، روزمرگی و احساسی است.( مشروح را اینجا بخوانید)
* صالحی در شهر قم: تفاهمنامه با شرکت رجا و شرکت پست برای توزیع کتاب
سید عباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز پنجشنبه (27 آبان ماه) همزمان با چهارمین روز هفته کتاب از کتابفروشیهای شهر قم بازدید کرد.
در این بازدید سید محمود حسینی؛ مدیرعامل مجتمع ناشران قم، یدالله سعدی؛ مدیر انتشارات دلیل ما و جمعی از ناشران و کتابفروشان استان حضور داشتند.
معاون امور فرهنگی در این کتابگردی ابتدا از کتابفروشیهای آیتالله مرعشی بازدید کرد. در ادامه نیز از انتشارات قائم آل علی (ناشر کتابهای آیتالله حسنزاده آملی)، کتابفروشی رضوی، قائم آلعلی، نشر اخلاق، انتشارات روحانی، کتابفروشی خانه کتاب، انتشارات توحید (ناشر کتابهای آیتالله سبحانی)، کلبه شروق، کتابفروشی انصاریان، کتابفروشی امام علی ابن ابیطالب (ناشر کتابهای آیتالله مکارم شیرازی)، بوستان کتاب و انتشارات دارالحدیث بازدید کرد.
صالحی در این بازدیدها درباره میزان فروش، استقبال از طرح پاییزه کتاب، مشکلات ناشران و ... به گفتوگو با مسئولان کتابفروشیها پرداخت.
در ادامه این کتابگردی صالحی به مجتمع ناشران قم رفت و از کتابفروشیهای دلیل ما، انتشارات حقایق اسلامی، انتشارات شفق، دفتر انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ارمغان طوبی، مطبوعات دینی، کومه، انتشارات سرور، بیدار، دارالکتاب اسلامی، کتاب آوا، نشر هاجر و فانوس اندیشه بازدید کرد و با مسئولان این کتابفروشیها تبادل نظر کرد.
بر اساس این گزارش، صالحی در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره هدف از انجام طرح کتابگردی گفت: برای سومین سال متوالی است که طرح کتابگردی در هفته کتاب انجام میشود. این طرح با این نگاه پیشنهاد و اجرا شد که کتابفروشیها به عنوان حلقه ارتباط میان پدیدآورندگان و مصرف کنندگان مورد توجه قرار گیرند.
وی با اشاره به جایگاه کتابفروشیها و نقش آنها در فرهنگ کشور گفت: کتابفروشیها در طول فضای فرهنگ مکتوب یک نقطه اتصال بین اصحاب فرهنگ محسوب میشوند و در دو دهه اخیر به دلایل مختلف توجه به کتابفروشیها کاهش پیدا کرده بود. این حرکت قصد دارد تا بار دیگر کتابفروشیها را در مرکز عطف قرار دهد.
صالحی افزود: در طول این سه سال برنامههایی به منظور توجه به کتابفروشیها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرا شده است و یکی از آنها موضوع معافیت مالیاتی کتابفروشان بود.
معاون امور فرهنگی با اشاره به مذاکرات انجام شده با سازمان مالیاتی به منظور اجرای معافیت مالیاتی برای کتابفروشان گفت: بر اساس قانون معافیت مالیاتی کتابفروشیهایی که دارای مجوز فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند، از پرداخت مالیات معاف هستند. اما این قانون در برخی از کتابفروشها اجرا نمیشد و از این رو با مذاکرات انجام شده در حال حاضر این قانون در کلیه استانها اجرایی شده است و صرفا مواردی وجود دارند که در حال بررسی مشکل آنها هستیم.
صالحی درباره دومین اقدام وزارت فرهنگ و ارشاد برای توجه به کتابفروشیها گفت: اجرای طرح کتابفروشی به وسعت ایران، عیدانه، تابستانه و پایزه کتاب دیگر برنامههایی هستند که در یکسال اخیر دنبال شده و در حال حاضر چهارمین دوره آن انجام میشود. در این طرح بین 20 تا 25 درصد تخفیف به مصرف کنندگان از سوی کتابفروشیها ارایه میشود و با استقبال خوبی مواجه شده است.
وی ادامه داد: سومین اقدام این بود که امسال مقرر شد بنهای کتابی که در نمایشگاههای استانی عرضه میشوند صرفا به بازه زمانی نمایشگاه محدود نباشند و به مدت یک ماه پس از برگزاری نمایشگاه در کتابفروشیهای استان قابل استفاده باشند. همچنین کتابفروشیهای استان نیز میتوانند نمایندگی ناشران را داشته باشند و از این طریق در نمایشگاههای استانی حضور داشته باشند تا از این طریق در ایام نمایشگاه منتفع شوند.
وی در پایان تاکید کرد: طرح کتابگردی یک طرح نمادین نیست بلکه حرکتی است تا به کتابفروشیها توجه کنیم تا برخی از مشکلات حلقه وصل پدیدآورندگان ومصرف کنندگان کاهش یابد. با اجرای سه طرح عیدانه و تابستانه کتاب و طرح کتابفروشی به وسعت ایران نزدیک به 15 میلیارد تومان به کتابفروشیها یارانه تعلق گرفته است.
صالحی ادامه داد: صنعت نشر ما به مانند دیگر صنعتها نیازمند شناسایی نیازهای خود است تا از این طریق بتواند همسو با خواسته مصرف کنندگان به تولید آثار بپردازد. درطول چند بار اجرای این طرح همواره کتابهای ادبیات مورد استقبال مصرف کنندگان بوده است و این نشان از ذائقه فرهنگی مردم دارد.
معاون امور فرهنگی همچنین در پاسخ به خبرنگاری که درباره مشکلات توزیع کتاب در استانها گفت: تاکنون دو تفاهمنامه با شرکت رجا و شرکت پست منعقد شده است تا از این طریق هزینه توزیع کاهش پیدا کند. در تفاهمنامه شرکت پست تخفیف 40 درصدی برای ناشران در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام/