گروه اقتصادی: بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اولین موضوعی که در بین مردم مطرح می شود این است که آیا تعهدات آمریکا در قالب برجام اجرایی خواهد شد یا خیر و آیا این هواپیماهایی که اکنون از سوی ایران در چارچوب یک تفاهم نامه خریداری شده به ایران خواهد آمد. حال و روز ناوگان هوایی ما خیلی تعریفی ندارد و برای اینکه عمر این ناوگان کاهش یابد دولت ایران اقدام به خرید هواپیما از دو شرکت بزرگ هواپیماساز بویئنگ و ایرباس کرده که با توجه به رفع نشدن تحریم های بانکی هنوز امکان انتقال این هواپیماها به ایران فراهم نیست به این دلیل که چگونگی پرداخت پول یکی از معضلات در روابط دیپلماسی و اقتصادی محسوب می شود. مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی کشور در این باره به خبرنگار ما می گوید: با توجه به بالا بودن سن ناوگان هوایی، ایران اقدام به خرید کرده است و منتظر اعلام موضع آمریکا و همچنین رفع تحریم های بانکی و انعقاد قراردادنهایی میان ایران و شرکت های هواپیماساز خارجی هستیم.
وضعیت ناوگان هوایی ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟ به گزارش بولتن نیوز، بر اساس آماری که وجود دارد حدود 270 فروند هواپیمایی مسافری داریم که 100 فروند بنا به دلایل فنی و کمبود قطعه زمین گیر هستند و یا ممکن است در حال بازدیدهای فنی باشد. بعضی از هواپیما ها باید به صورت دوره ای تحت تعمیر قرار بگیرند و بازدیدهای فنی مربوطه روی آنها انجام شود. در خصوص وضعیت ناوگان هوایی هم باید بگوییم که سن ناوگان هوایی ایران کمی بالاست و باید روند نزولی را طی کند.
سن ناوگان الان چقدر است؟بالای 23 سال است. این سن بسیار بالاست و برای کاهش این موضوع باید تدابیری اتخاذ شود که این روند نزولی باشد.
نرمال سن ناوگان هوایی جهان چقدر است؟سن ناوگان هوایی ایران در مقایسه با کشورهای همسایه تفاوت زیادی وجود دارد. سن ناوگان ایران 23 سال بوده در حالی که میانگین سن ناوگان کشورهای همسایه 6 سال است. با توجه به سند چشم انداز 1404 بنا بر این بود که ناوگان صنعت حمل و نقل هوایی در منطقه اول باشد اما اکنون با این هدف فاصله زیادی داریم. البته اقداماتی که بعد از برجام صورت گرفت در همین راستا بود و خرید هواپیما برای رسیدن به این هدف انجام شد. در طول سالهای گذشته کشورهای غربی به دلیل اعمال تحریم های ظالمانه علیه ایران سن ناوگان هوایی ایران را افزایش دادند و اولین هدف ایران بعد از اجرای برجام خرید هواپیما بود. امیدواریم با این خریدهای صورت گرفته ناوگان هوایی ما متناسب با سند چشم انداز پیش برود تا بتوانیم حرف اول را در منظقه بزنیم. ما یک زمانی در منطقه این جایگاه را داشتیم و دوباره باید آن را به دست بیاوریم.
اکنون شرکت های هواپیمایی خارجی تا چه میزان میزبان مسافران ایرانی هستند؟4 میلیون مسافر ایرانی از هواپیماهای خارجی استفاده می کنند. یکی از مشکلات ناوگان هوایی ایران محدودیت هواپیماهای در حال تردد است که کشورهای خارجی توانستند این خلا را پر کرده و با جابه جایی مسافران ایرانی سود خوبی کسب کنند.
به نظر شما انتخاب ترامپ تا چه اندازه می تواند روی خرید های هواپیمایی ایران تاثیر گذار باشد؟
این یک بحث سیاسی است. اما طبق برجام توافقی صورت گرفته و آمریکایی ها یک تعهداتی دارد که یکی از آنها لغو تحریم هواپیمایی کشوری است. اگر آنها به این تعهد عمل نکنند اختلال ایجاد کردهاند و در اجرای برجام با مشکل روبه رو خواهد شد. در این زمینه حتما مسئولین سیاسی کشور تدابیر لازم را اتخاذ کردند تا این اتفاق نیفتد. هنوز قرارداد خرید هواپیما امضا نشده و تنها تفاهم نامه است.
آقای آخوندی وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود که این هواپیماها طی 12 سال قرار است به ایران بیاید.
فکر می کنید اولین هواپیما چه زمانی وارد ایران شود؟ پیش بینی در قرارداد این طور است اما هنوز نهایی نشده و نمی توانیم بگوییم پروسه زمانی اش چقدر است. اگر این موضوعات محقق شود حتما خریداری خواهیم کرد. به این دلیل که مسائل فنی و عملیاتی و مالی بین بانک های ایرانی و خارجی نیاز به کار کارشناسی دارد و مسئولین ذی ربط مشغول مذاکره هستند. هنوز برخی تحریم های ایران در قالب نظام بانکی پابرجاست و تا رفع نشدن کامل آنها نمی توانیم خریدی را انجام دهیم.