هیاتی از عربستان به ریاست خالد الفیصل مشاور ملک سلمان پادشاه سعودی امروز (دوشنبه) وارد بیروت می شود تا دعوت رسمی ملک سلمان را به میشل عون رئیس جمهور لبنان برای سفر به ریاض تقدیم کند.
علاوه بر میشل عون دیدار با "تمام سلام" نخست وزیر، "نبیه بری"، رئیس مجلس لبنان، "ولید جنبلاط" نماینده لبنانی، "امین الجمیل" و "میشل سلیمان" رئیسان جمهوری پیشین و برخی دیگر از مسئولان لبنانی از جمله برنامه های این مقام سعودی در سفر به لبنان است.
این دیدار مقام سعودی با مقامات لبنانی در حالی است که اوایل سال 2016 عربستان سعودی تمام کمک هایش به ارتش لبنان را قطع کرد و بارها مستقیم و غیر مستقیم دولت لبنان را تهدید کرد که حمایتش را نسبت به دولت و اقتصاد لبنان کاهش خواهد داد. حتی سعودیها به اقدامات تحریمی علیه دولت لبنان نیز متوسل شدند.
این اقدامات قطعا تا کنون بر مناسبات بین ریاض و لبنان تاثیر منفی گذشته است. با توجه به اهمیت لبنان برای ریاض طبیعی است هدف سفر هیئت سعودی بازسازی مناسبات دو کشور باشد. تعیین سفیر جدید عربستان در بیرون نیز از این منظر ارزیابی میگردد.
برخی گزارشها نیز حاکی از آن است که هیات سعودی در این دیدار با طرف لبنانی موضوع کمک سالانه عربستان سعودی به ارتش لبنان را به مبلغ «سه میلیارد دلار» که سال گذشته متوقف شد، مجددا مطرح خواهد کرد. از طرفی دیگر میشل عون رئیس جمهور لبنان ابراز امیدوار کرده است که این دیدارها فقط یک سفر پروتُکلی و تشریفاتی نباشد بلکه صفحه جدیدی را در روابط عربستان و لبنان بگشاید و موجب تجدید نظر در کمک تسلیحاتی عربستان سعودی به لبنان شود که سال گذشته متوقف شد.
پیش دستی سعودی ها در برقراری رابطه با میشل عون در حالی صورت میگیرد که سیاستهای منطقهای عربستان جایگاه این کشور را در جهان اسلام بشدت تضعیف کرده است و زمینه را برای نقش آفرینی منطقهای مصر فراهم نموده است. بنابراین بهبود مناسبات با بیروت در جهت تقویت جایگاه ریاض در منطقه صورت میگیرد.
از سوی دیگر ممکن است که عربستان در تقویت روابط با لبنان به دنبال فتنه انگیزی جدیدی علیه مقاومت اسلامی لبنان باشد. چرا که عملکرد سعودی ها در این چند سال نشان داده است که این کشور از هیچ گونه سیاست خصمانه علیه حزب الله لبنان دریغ نکرده است.
----------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی