کارشناس اقتصاد انرژی گفت: اگر اعضای اوپک به تعهدات خود مبنی بر کاهش یک میلیون و 200 هزار بشکه ای تولید پایبند باشند و غیر اوپکی هم همکاری کنند قیمت نفت حتی تا بشکه ای 60 دلار هم قابل افزایش خواهد بود.
مهران امیرمعینی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: شرایط بازارو مازاد عرضه و محقق نشدن پیش بینی ها درباره کاهش تولید نفت آمریکا موجب شد اوپک در جلسه اخیر خود برای کاهش سقف تولید به اجماع برسد ، ضمن اینکه کشورهای غیر عضو اوپک هم متعهد شدند در صورت اجماع اوپک ، همکاری کنند.
وی اضافه کرد: تصمیم روز گذشته اوپک در کاهش تولید، به سرعت در بازار تاثیر گذاشت و قیمت ها حدود 10 درصد افزایش یافت.
امیر معینی گفت: البته افزایش قیمت ها موجب برگشت نفت های شیل آمریکایی به بازار خواهد شد که نوعی سوپاپ برای کنترل قیمت هاست و به نظر می رسد برای برگشت این شرکت ها به بازار حداقل 6 ماه زمان نیاز است از این رو شاهد نوسانات قیمت در بازار خواهیم بود.
وی افزود: اگر اوپک بتواند نقش تثبیت کندگی خود را در بازار ایفا کند می تواند قیمت ها را در سطح قابل قبول 50 تا 55 دلار که در شرایط کنونی منطقی هم است ، حفظ کند.
کارشناس اقتصاد انرژی گفت: نکته مهم در تصمیم گیری سرمایه گذاران و بانک های وام دهنده، شرایط مطلوب قیمت برای طرح هاست که نفت هم می تواند یکی از این طرح ها باشد و قیمت نفت هم تعیین کننده است .
اگر چشم انداز مناسبی برای قیمت نفت وجود نداشته باشد انگیزه های سرمایه گذاری کم می شود ولازم است که تصمیم گیران و سرمایه گذاران از بازگشت سرمایه خود اطمینان داشته باشند تا سرمایه گذاری کنند.
امیرمعینی افزود: در شرایط فراهم شده کنونی، انگیزه ها برای سرمایه گذاری به مرور افزایش می یابد البته سرمایه گذاران ، بلندمدت فکر می کنند و اینکه دو تا سه ماه، قیمت ها بالا باشد به عکس العمل سریع آنها منجر نخواهد شد اما اگر در بلندمدت عدد منطقی برای قیمت نفت وجود داشته باشد بسیار در تصمیم گیری سرمایه گذاران موثر است.
وی ادامه داد: در اوپک دو گروه عمده وجود دارد نخست گروهی که معتقد است باید اجازه داد بازار با کاهش قیمت ها برخی تولیدکنندگان را از صحنه خارج کند که عربستان، قطر، کویت و امارات در این گروه قرار دارند در مقابل گروهی دیگر شامل ایرام، الجزائر، ونزوئلا و عراق قرار دارند که معتقدند اوپک باید برای تثبیت قیمت ها در بازار دخالت کند.
امیرمعینی گفت: از آنجا که عربستان تولیدکننده عمده اوپک است به اتفاق کشورهای همراه، اجازه نمی داد اجماعی در اوپک حاصل شود که موجب شد هر کشوری هر چه توانست تولید و به بازار عرضه کند و مازاد عرضه به کاهش قیمت ها منجر شد.
وی افزود: کاهش قیمت ها نتوانست به سرعت تولیدکنندگان نفت شِیل را از بازار خارج کند حتی در بقیه مناطق دنیا هم تولیدکنندگان آنچنان تحت تاثیر کاهش قیمت ها قرار نگرفتند همچنین فشارهای اقتصادی به علت کسری بودجه سنگین این کشورها در کنار مطلوب نبودن چشم انداز تقاضا در سال آینده، موجب شد اجماع در اوپک برای کاهش سقف تولید اتفاق بیفتد.