به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بعدازظهر امروز (چهارشنبه، ١٧ آذر ماه) تفاهمنامه همکاری میان سید نورالدین شهنازی زاده، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) از طرف شرکت ملی نفت ایران و هانس نایکمپ، معاون شرکت شل و در حضور علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضا شد.
بر مبنای این تفاهمنامه همکاری مقرر شد این شرکت انگلیسی- هلندی، میدانهای نفتی آزادگان، یادآوران و میدان گازی کیش را مطالعه و نتایج مطالعات خود را به شرکت ملی نفت ایران ارائه کند.
بازگشت ایران به جامعه جهانی پس از برجام
معاون مدیرعامل شرکت شل در ایران در حاشیه امضای این تفاهمنامه (MOU)
گفت: ایران پس از برجام به جامعه جهانی بازگشته و شرایط اقتصادی این کشور
میتواند در این دوران شکوفا شود.
وی با اشاره به اینکه ایران
نیازمند سرمایه زیادی است، گفت: برنامهریزی ما در صنعت نفت ایران برداشت
حداکثری از مخازن است، سالها شرکت شل در این زمینه تجربه و تخصص دارد و ما
قصد داریم تجارب خود را دراختیار ایران قرار دهیم.
هانس نایکمپ در خصوص حضور طولانیمدت این شرکت بزرگ نفتی در ایران گفت: امروز به طور رسمی همکاری ما با شرکت ملی نفت ایران آغاز میشود. معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر ضرورت افزایش ضریب بازیافت از مخازن نفتی کشور گفت: ضریب بازیافت ٥,٥ تا ٦ درصدی در میدانهای بزرگی مانند آزادگان و یادآوران برای این شرکت قابل قبول نیست.
ما در دوران تحریم توانایی خود را نشان دادیم
غلامرضا منوچهری، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در مراسم امضای تفاهمنامه سه میدان آزادگان، یادآوران و کیش با شرکت هلندی - انگلیسی شل با بیان این مطلب افزود: پس از رفع تحریمها، شرکت ملی نفت ایران توانست به خوبی ظرفیتهای خود را بازیابی کند به طوری که هم اکنون تولید روزانه نفت خام ایران به حدود ٤ میلیون بشکه در روز رسیده است.
وی ادامه داد: شرکت ملی نفت ایران و کارکنان آن در دوران تحریم توانایی خود را در توسعه میدانهای نفت و گاز نشان دادند، در این دوران فازهای ١٢، ١٥، ١٦، ١٧، ١٨ پارس جنوبی توسعه یافتند و بخش عمده ای از فعالیتهای توسعه ای فازهای ١٩، ٢٠ و ٢١ نیز انجام شده است. همچنین فازهای ١٣، ١٤، ٢٢، ٢٣ و ٢٤ هم تا پایان سال آینده به تدریج وارد مدار می شوند.
منوچهری ظرفیت فعلی تولید گاز در پارس جنوبی را بیش از ٤٦٠ میلیون مترمکعب در روز عنوان کرد و گفت: این ظرفیت تا پایان امسال به حدود ٥٢٠ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
به گفته معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران، با توجه به حجم عظیم ذخایر هیدروکربوری موجود در ایران، صنعت نفت ما نیازمند سرمایه گذاریهای گسترده است و نیاز به سرمایه گذاری بینالمللی برای رسیدن به اهداف پیش بینی شده اجتناب ناپذیر است.
وی افزود: شرکت ملی نفت ایران به دنبال جذب سرمایه خارجی همراه با انتقال فناوریهای روز برای توسعه میدانهای نفت و گاز است و می خواهد این هدف را با استفاده از قراردادهای جدید نفتی و بهره مندی از همکاریهای مشترک شرکتهای ایرانی و بینالمللی محقق سازد.
منوچهری با بیان این که در دوران پسابرجام شرکتهای بینالمللی زیادی از همکاری با شرکت ملی نفت ایران استقبال کردند، عنوان کرد: تاکنون ١٥ تفاهمنامه با شرکتهای بینالمللی امضا کردیم و با ١٢ شرکت دیگر نیز در حال مذاکره ایم که برخی از این تفاهمنامهها مانند فاز ١١ پارس جنوبی در قالب موافقتنامه اصولی (HOA) پیش رفتند.
وی افزود: بر اساس آخرین گزارشهای بی پی، ایران از نظر مجموع ذخایر هیدرکربوری در مقام نخست دنیا قرار دارد و افقهای زیادی پیش روی کشورمان است.
برنامه ریزی برای توسعه فعالیتهای اکتشافی
منوچهری در ادامه به برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران برای توسعه فعالیتهای اکتشافی اشاره کرد و گفت: در این بخش، به ویژه در زمینه اکتشاف گاز، چشم انداز روشنی پیش روی کشور است.
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران درباره تفاهمنامه امروز این شرکت با شرکت شل، گفت: بر مبنای این تفاهمنامه مطالعه میدان گازی کیش و میدانهای نفتی آزادگان و یادآوران به شرکت شل سپرده می شود.
وی با اشاره به ذخایر نفت درجای میدانهای یادآوران و آزادگان که بین ٦٥ تا ٦٧ میلیارد بشکه است، ادامه داد: ضریب بازیافت ٥,٥ تا ٦ درصدی که در قرارداد اولیه توسعه این میدانها با شرکتهای سی ان پی سی آی و سینوپک پیش بینی شده بود، برای چنین میدانهای بزرگی به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
منوچهری تصریح کرد: باتوجه به افق ٢٠ ساله ای که برای توسعه این میدانها در نظر داریم انتظار این است که شرکت شل پیشنهاد خود را برای تولید تجمعی و دستیابی به ضریب بازیافت بالاتر در این میدانها به شرکت ملی نفت ایران ارائه دهد؛ این امر بدون شک بسیار سرمایه بر است و نیاز به فناوریهای نوین دارد.
وی افزود: همان طور که پیش از این هم اعلام شده است حضور شرکتهای ایرانی در کنار شرکتهای بین المللی در قراردادهای جدید نفتی الزامی است و در برخی میدانها هم شرکتهای ایرانی به عنوان راهبر اصلی فعالیت خواهند کرد.
منوچهری گفت: از بین ١١ شرکت ایرانی که برای فعالیت در قالب شرکتهای اکتشاف و تولید صاحب صلاحیت شناخته شده اند با حدود پنج شرکت برای توسعه میدانهای نفتی و گازی در حال مذاکره هستیم.
به دنبال قرارداد برد - برد هستیم
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با اشاره به این که شرکت شل از بزرگترین شرکتهای نفتی دنیاست که در ایران نیز سابقه فعالیت دارد، گفت: این شرکت هم اکنون علاقمند به فعالیت در بخشهای بالادست و پایین دست صنعت نفت ایران است.
منوچهری افزود: با توجه به این که در مورد این میدانها (آزادگان، یادآوران و کیش) با دیگر شرکتهای خارجی نیز مذاکراتی انجام و بعضا تفاهمنامه هایی نیز امضا شده است، شرکت ملی نفت ایران پس از دریافت پیشنهاد طرح توسعه این سه میدان از سوی شرکت شل بر اساس مطالعات دریافتی از این میدانها تصمیم گیری خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: هدف ما این است که به یافته های مطلوب و قابل اطمینان دست یابیم و به دنبال قراردادی برد - برد هستیم.
به گفته منوچهری، تصمیم گیری درباره توسعه این میدانها با برگزاری مناقصه بین المللی و با حضور شرکتهای بزرگ و صاحب فناوری به نتایج مطلوبی می رسد.
ذخایر بیبدیل ایران مورد توجه دنیا است
میدان نفتی آزادگان شمالی با مساحتی حدود ٤٦٠ کیلومتر مربع، بخشی از میدان نفتی آزادگان است که در حدود ١٢٠ کیلومتری غرب اهواز در منطقه مرزی مشترک بین ایران و عراق در جنوب غربی کشور و بهطور عمده در تالاب هور الهویزه واقع شده است. آزادگان شمالی با میدان مجنون عراق مشترک است.
طرح توسعه این میدان در ٢ فاز و هریک با ظرفیت تولید ٧٥ هزار بشکه نفت در روز اجرا میشود که با بهرهبرداری از آنها، برداشت نفت خام از آزادگان شمالی در مجموع به ١۵٠ هزار بشکه در روز می رسد.
شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (CNPCI) پیمانکار اجرای فاز نخست توسعه میدان آزادگان شمالی در قالب قرارداد بیع متقابل است. براساس قرارداد اولیه، در صورت توافق میان شرکت ملی نفت ایران و این شرکت چینی، فاز دوم توسعه این میدان نیز به CNPCI واگذار خواهد شد.
میدان نفتی یادآوران در ١٠ کیلومتری جنوب شرقی میدان آزادگان و در حدود ۷۰ کیلومتری جنوب غربی اهواز و شمال خرمشهر در منطقه جغرافیایی کوشک و حسینیه به صورت شمالی- جنوبی در گستره نوار مرزی کشور عراق واقع شده که با میدان سندباد عراق مشترک است.
شرکت ساینوپک چین پیمانکار بیع متقابل توسعه میدان نفتی یادآوران است. بر اساس برنامه ریزی انجام شده این میدان در سه فاز توسعه خواهد یافت که در فاز نخست برداشت نفت از این میدان باید به ٨٥ هزار بشکه در روز برسد. در فاز دوم سقف تولید از این میدان به ١٨٠ هزار بشکه در روز و در فاز سوم سقف تولید به ٣٠٠ هزار بشکه در روز می رسد.
به دنبال خلع ید شرکت چینی سی ان پی اسی از میدان آزادگان جنوبی، پیمانکاران ایرانی توسعه این میدان را بر عهده گرفتند، از سوی دیگر شرایط پیش آمده در دوران پسابرجام سبب کاهش هزینه های حفاری در این میدان مشترک نفتی شد به نحوی که در سال ٩٣ که مناقصه های حفاری چاههای آزادگان جنوبی آغاز شد، هر حلقه چاه ١٢,٥ میلیون دلار واگذار شد در حالی که هم اکنون این رقم به ٧.٥ میلیون دلار کاهش یافته است. در حال حاضر ١٩ دکل در این میدان حفاری کرده و نزدیک به ٢٧٠ هزار متر حفاری از سوی پیمانکاران داخلی صورت گرفته است.
براساس پیش بینیهای انجام شده، برداشت نفت از این میدان تا اواخر سال ٩٧ به ٣٢٠ هزار بشکه در روز رسیده و اهداف فاز نخست توسعه از آن محقق شود.
میدان آزادگان جنوبی از جمله میدانهای مشترک نفتی ایران در غرب کارون است که در نزدیکی مرز عراق ( ٨٠ کیلومتری غرب اهواز) قرار دارد، نفت درجای این میدان معادل ٢٥,٣٤ میلیارد بشکه و نفت قابل برداشت آن حدود ٢ میلیارد بشکه با احتساب ضریب برداشت ٨.٢ درصد برآورد شده است.
گفتنی است میدان گازی کیش در زیر جزیره کیش (واقع در آبهای خلیج فارس) در جنوب غربی بندر لنگه تا شمال غربی جزیره سیری، در جوار جزایر هندورابی و در شرق جزیره لاوان قرار دارد و پس از میدان پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی خلیج فارس به شمار می رود. فاز نخست طرح توسعه این میدان با هدف تولید روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز در روز در حال اجراست.
طرح توسعه میدان گازی کیش با هدف انتقال گاز تولیدی از این میدان به وسیله خطوط لوله زیرزمینی و دریایی و انتقال گاز ترش به پالایشگاه گاز (واقع در منطقه گرزه)، همچنین فرآورش گاز ترش در پالایشگاه به منظور تولید گاز سبک برای صادرات و یا مصارف داخلی در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه نفت قرار دارد.
طرح توسعه میدان گازی کیش از ٢ بخش تاسیسات سرچاهی در جزیره کیش، سکوهای دریایی تولید گاز و تاسیسات پالایشگاهی در ساحل سرزمین اصلی در منطقه گرزه واقع در استان هرمزگان تشکیل شده است و برای رعایت حداقل عوارض زیست محیطی در جزیره کیش همه تاسیسات پالایشگاهی این طرح در منطقه گرزه و در ساحل سرزمین اصلی در مجاورت بندر آفتاب اجرا میشود.
64223