محوریت بورس را باید در تامین مالی شفاف و سالم افزایش دهیم

محوریت بورس را باید در تامین مالی شفاف و سالم افزایش دهیم و از سلامت بورس صیانت کنیم.
  • دوشنبه 22 آذر 1395 ساعت 11:23
محوریت بورس را باید در تامین مالی شفاف و سالم افزایش دهیمبازار سرمایه شامل بورس های چهارگانه در دوره رکود اقتصاد ایران و جهان خوشبختانه مقداری نشاط و رونق دارد و هر روز بر شفافیت و دقت در عملکردهای ان افزوده شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ بازار سرمایه عرصه ای برای فعالیت سهام داران است و نباید به محلی برای رفع مشکلات برخی طرح های کله گنده تبدیل شود .

این بازار برای کمک به توسعه مالی است نه رفع مشکلات برخی طرح ها که نمی توانند تسهیلات بانکی را بازپرداخت کنند.

حتی برخی کارشناسان معتقدند دولت هم نباید بورس را به مکان تامین مالی خود تبدیل کند چون استمرار این روند باعث تخریب بازار سرمایه خواهد شد.
البته بانک ها در حال حاضر از توان تسهیلات دهی پایینی برخوردارند و بیش از 100 هزار میلیارد تومان معوقه دارند و دولت هم گفته می شود تا 150 هزار میلیارد تومان به بانک ها بدهکار است که باید پرداخت آن برنامه ریزی شود.

بازار سرمایه کشور تنها بازاری است که از رونق نسبی و پویایی خوبی برخوردار است و اگر بخش تولید تکیه گاه تامین مالی خود را به بازار سرمایه تبدیل کند بخش واقعی اقتصاد هم رونق خواهد گرفت.

سلامت بورس

سلامت بورس به وضعیتی گفته می شود که رفتارها و کردارها تابع اصول علم اقتصاد و واقعیت ها و اطلاعات شفاف و دقیق است و هرگز "پدیده حبس اطلاعات" یا اطلاعات کاذب در ان دیده نمی شود.

همه واگذاری‌ها باید کاملا شفاف و سالم و ارزش واقعی سهام با دارایی های عینی برابر باشد که خوشبختانه با کشف قیمت نیز گاهی همراه بوده است.
اوج موفقیت بورس این است که از ترس رکود و بحران های منطقه ای و اقتصاد جهانی، گرفتار فروپاشی نشود.

در اقتصادهای پیشرفته، بورس محور نظام مالی است و ارتباط مستقیمی میان توسعه بازار سهام و رشد اقتصادی وجود دارد.

توسعه منطقی و شفاف بورس می تواند به رونق گسترده تولید ثروت کمک کند.

بورس دیگر محل تبلیغات قرمز رنگ و پرحجم نیست بلکه بر بستر واقعیتهاو اطلاعات و دادهای عینی حرکنت می کندو پیش بینی های ان بتابع اصول ریاضی و علمی است و حساب و کتاب دارد.

قرار نیست برخی ها بخواهند بورس را با قمارخانه و شانس بازی جایگزین کنند و اززش سهام در چلوکبابی تعیین شود.

البته اگر می شد با فرصت فروشی کاذب به سود برسیم خیلی خوب می شد همه بورس‌ها اینطوری می بودند! قیمت سهم‌ها با تصاعد ریاضی بالا می‌رفت، همه سود می‌کردند و شاد بودند؟؟؟. این طوری دیگر هیچ مشکل اقتصادی هم بروز نمی‌کرد!

ارزش گذاری سهام جایش در بورس است و خارج از ان تخلف محسوب می شود.

بورس محلی برای تامین مالی و فروش سهام معین برای طرحی مشخص با دوره زمانی دقیق و عملکرد شفاف و نظارت علمی و پیش بینی سود مورد انتظار با منطق علمی است.

اگر محاسبات جواب درست ندهد و پروژه بموقع آماده نشود ! زیان ده می شود و شرکا طلبکار می شوند و برای نمونه در باره یک طرح ساخت وساز عظیم ، شرکای ساخت و ساز رویایی و به زعم خودشان سهامداران، آرام آرام دنبال پولشان آمدند. پول‌هایی که در پروژه‌های نیمه کاره خرج شده بود و بخشی هم صرف تبلیغات و شاید تبلغ غیرواقعی شد.

هر پروژه‌ای اعم از کوچک و بزرگ که می خواهد وارد بورس شود باید حساب و کتاب داشته باشد ، صورت‌های مالی تأیید شود، حسابرس و بازرس می خواهد تا اعتماد مردمی را حفظ کند و ریسک اعتباری هم رعایت شود.

در غیر اینصورت هزاران میلیارد تومان بدهی معوق برجای می گذارد و مقداری دارایی که معلوم نیست چقدر ‌ارزش دارد و افراد به اصطلاح سهامدار نیز باید مدت ها دنبال حق و حقوق‌شان بدوند با اوراقی که به راحتی معامله نمی شود مانند برخی بانک ها و موسسات مالی و اعتباری که این مشکل را برای سپرده گذارارن خود فراهم کرده اند.

بنابراین سیاست گذاران و مسئولان بورس نباید اجازه دهند هر کالایی با هر قیمتی خرید و فروش ‌شود. اگر طرح های اقتصادی با عملکرد شفاف وارد بورس نشوند این بازار را هم با معضلی مشابه معوقات بانکی روبرو می کنند.

در بورس قیمت‌ها دستوری نیست، توافق است. توافقی بین طرف عرضه و تقاضا تا بر روی یک قیمت به هم برسند و این رفتارها باید با سواد مالی همراه باشد نه داده های کاذب و فریبنده.

سهام موهوم که فاقد هیچ یک از استانداردهای بازار سرمایه است، نباید وارد بورس شود.

مهم ترین وظیفه دولت ها در بازار سرمایه و بورس ، ایجاد شفافیت حداکثری و رقابت کامل است که به کشف واقعی ترین قیمت ها منجر می شود.
هدف بنیادین دانش و علم اقتصاد نیز همان کشف قیمت های واقعی و استقرار ان است.

مهم ترین ویژگی دولت در اجرای طرح های خصوصی سازی و واگذاری شرکت های دولتی به ویژه اصل 44 قانون اساسی ، کشف قیمت ها به شمار می ورد تا
روند خصوصی سازی از طریق بورس در بستر اشکار و شفاف طی می شود.

البته بورس یکی از بسترهای خصوصی سازی است و بورس ایران می توان بستر مردمی سازی اقتصادی باشد که البته مکتب اقتصادی خاص خود را می خواهد.
اصطلاح سرمایه‌داری که در زبان فارسی از آن استفاده می کنیم بسیار پرمغز و شیواست مانند داشتن مایه در سر و جنم وجود در اداره امور.
در آن صورت مطمئن باشید چنین افرادی قادرند این کشور را نجات بدهند.

بورس کشور در شرایط جدید اقتصاد ایران و در مسیر اقتصاد مقاومتی باید با تمام ظرفیت به میدان فراخوانده است و هیچ تبعیضی هم وجود نداشته باشد حتی یک مورد.

توسعه بازار سرمایه متناسب با معیارهای علمی ، منطقی و شفافیت علملکرد به واقعی تر شدن روند شاخص های اقتصادی کمک می کند و اقتصاد ایران را از شر برخی نارسایی های ابهام ساز رها خواهد کرد.

به خاطر همین تلاشها و شفافیت است که بازار سرمایه و بورس ایران یکی از بهترین و پویاترین سال های خود را پشت سر می گذراند و در حال حاضر پویاترین بازار اقتصادی محسوب می شود.

بورس ایران از نظر استحکام و ثبات ارزش رتبه برتر را دارد و به سمت بین المللی شدن حرکت می کند.

تأکید بر حمایت از بخش واقعی اقتصاد ازاقداماتی است که در تقویت عملکرد مثبت بورس تهران موثر خواهد بود.
افزایش شفافیت اطلاعاتی شرکت ها و اطلاع رسانی به بازار در زمینه سودآوری شرکت ها از دیگر اقداماتی است که به رشد شاخص بورس با وجود آثار منفی بحران های اقتصاد جهانی و منطقه ای کمک کرده است.

تنوع صنعتی شرکت ها و سازکارهای شفاف در بورس باعث شده است بحران های مالی و اقتصادی جهان کمترین تاثیر را در بازار سرمایه کشور داشته باشند.
این روند سبب خواهد بورس ایران استحکام منطقی و علمی خود را حفظ کند با برجام یا حتی بی برجام.
چون قیمت سهام در بورس کشور واقعی است و حبابی نیست ، حتی در مواردی قیمت ها پایین است و امکانی برای افت ارزش سهام وجود ندارد.
شرکت های موجود در بازار سرمایه از تنوع صنعتی خوبی برخوردار است و به بیش از 40 نوع صنعت می رسد ؛ این ترکیب هم اجازه نمی دهد بورس کشور در مقابل نوسانات خارجی و جهانی دچار نوسان شدید شود.

در اقتصاد غربی که دچار بحران شده است اگر ارزش دارایی‌های واقعی یک شرکت 2 میلیارد دلار است 4 برابر آن سهام در دست مردم است اما در کشور ما این نکته برعکس است واگر 2 میلیارد دلار سهام در دست مردم وجود دارد ارزش واقعی سهام آن شرکت حداقل 8 میلیارد دلار است.

بازار سرمایه کشور خوشبختانه عاری از هرگونه سهام حبابی و بادکنکی است و اگر قیمت یک سهم 2 برابر می‌ شود حداقل در یکسال انجام می‌شود و رشد ارزش سهام مانند آمریکا نیست که ارزش سهام یک شرکت مانند گوگل در مدت یک روز 17 برابر شود.

وقتی ارزش سهم یک چهارم دارایی‌های واقعی شرکت باشد هیچ دلیلی برای کاهش قیمت سهم وجود ندارد و مشابه سهام همین شرکت‌ها در حال حاضر در بورس‌های بین المللی به چندین برابر قیمت ایران خرید وفروش می‌شود.

کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در جهت معرفی ابزارهای جدید مالی منطبق با شرع مقدس تلاش و ابزار مالی جدید شامل اوراق بهادار اسلامی (صکوک ) اجاره و استصناع؛ قراردادهای آتی کالا و سهام ؛ اوراق مشارکت رهنی , فروش استقراضی سهام ؛ سلف موازی ؛ اوراق اختیار فروش ضمنی و قرارداد اختیار معامله سهام را بررسی کرده است.

بورس امروزه یکی از مزیت های عمده اقتصادی ایران محسوب می شود که باید مزیت های تازه را هم خلق کند.

نباید مانند قرن هجدهم میلادی، معامله سهام «یک حقه» باشد که «اساس آن تقلب و سر منشا آن فریب» است.

باید از رسوایی‌ها و ترکیدن حباب‌های متعدد در بازار، درس‌های فراوانی بگیریم.

بازارهای قانونمند سهام، نقطه آغاز برخورداری از سطح کیفی توسعه بورس است.

بورس هم به روش های عادلانه نیاز دارد و هیچ مکانیزم بهتر از این را هم نمی توان یافت که سبب ارتباط میان سرمایه‌گذاران و افراد نیازمند به سرمایه به روشی عادلانه، شفاف و قانونمند شود.

یادداشت : اسماعیل محمدی

ثبت نظر

ارسال