به گزارش دفتر احمد مسجد جامعی، برنامه آخرین تهرانگردی پاییز ۹۵ به مناسبت فرارسیدن میلاد پیامبر اسلام (ص) و امام جعفر صادق (ع) به این موضوع اختصاص داشت. در ابتدای برنامه احمد مسجد جامعی به سازمان دارالقرآن کریم رفت. در این برنامه که با حضور برزین ضرغامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران، حمیدصابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور، مهدی قرهشیخلو، رئیس و احمد حاجی شریف، معاون سازمان دارالقرآن الکریم برگزار شد، عضو شورای اسلامی شهر تهران، از فعالیت بخشهای مختلف این سازمان از جمله موزه قرآن، بخش تصحیح قرآن، مرکز آموزش و سایر بخشهای این سازمان بازدید کرد و پیشنهاد داد: با توجه به وجود آثار هنری ارزشمند در این مرکز بهتر است که آثار این مجموعه در قالب موزه قرآنی در معرض دید عموم علاقهمندان به قرآن قرار گیرد.
او ادامه داد: همه ترجمهها و قرآنهای نوشته شده به خطوط زیبای هنری در دوره قبل و بعد از انقلاب اسلامی در این مرکز جمع آوری شده که شایسته است همگی این آثار ارزشمند در معرض دید عموم قرار گیرد.
مسجد جامعی با بیان اینکه معاونت نظارت بر نشر و چاپ قرآن کریم ۳۰ سال پیش راهاندازی شده و هدف آن نظارت بر متون عربی قرآنهای در حال چاپ است، افزود: ۶۰ مصحح قرآن کریم بر کار تصحیح این قرآنها نظارت دارند که هر کدام از آنها حدود یک میلیون حرف و حرکت را در قرآنها، بررسی میکنند.
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه هر قرآن را سه مصحح، تصحیح میکنند که اشکالات برطرف شود، خاطرنشان کرد: قرآنهایی که در کشور چاپ میشوند اشکالی ندارند؛ مگر اینکه در این محل تصحیح نشوند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: در طول سی سال گذشته، هفت هزار رسم الخط قرآن منتشر شده است که در این مرکز نگهداری میشود و بخش اعظمی از آنها نفیس و ارزشمند است و از جمله آنها میتوان به نسخه کپی شده قرآن ابن بواب که بر اساس کتیبه صفحه آخر آن توسط هنرمند بزرگ شیعه استاد هنر خوشنویسی و تذهیب علی بن هلال مشهور به ابن بواب در دوران حکومت آل بویه در سال ۳۹۱ هجری قمری، کتابت و تذهیب شده و همچنین کوچکترین قرآن جهان، قرآن قرینه، قرآن الفی و بسیاری آثار دیگر اشاره کرد.
او بیان کرد: به گفته مسئولان سازمان، تا سال ۱۳۸۸، حدود ۷۰ درصد قرآنهایی که چاپ میشد قرآنهایی بود که توسط خوشنویسان ایرانی کتابت شده بود اما از آن سال به بعد این اتفاق کمتر رخ داده است و تا سال ۱۳۹۳ نیز بیشتر رسمالخط قرآنهای چاپ شده به خط عثمان طه است.
مسجد جامعی ادامه داد: اولین کتابت قرآن کریم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی توسط حبیب الله فضائلی انجام شده و از سوی انتشارات سروش به چاپ رسیده است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، در ادامه اظهار کرد: بر اساس اسناد موجود در این مرکز، در سال ۶۶ و در پی انتشار قرآنی به رسم الخط عثمان طه در کشور عربستان، که دو غلط بزرگ در متن و چند غلط کوچک داشت، توسط این سازمان با ارسال نامهای از سوی حجت الاسلام تسخیری، موضوع را به مسئولان سازمان چاپ قرآن ملک فهد، پادشاه وقت عربستان، اطلاع دادند که در ابتدا مخالفت میکردند اما زمانی که با سایر قرآنها مقایسه شد، آن را اصلاح کردند.
او در ادامه با بیان اینکه ۷۰ خوشنویس و ۹۰ ترجمه پس از انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است، تاکید کرد: طبق آماری که در این سازمان وجود دارد، تیراژ کل قرآنهایی که در سی سال گذشته در کشور به چاپ رسیده است، ۱۶۱ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۹۰۰ نسخه است.
احمد مسجد جامعی در ادامه برنامه روز جمعه خود به دیدار اسرافیل شیرچی از هنرمندان خطاط برجسته کشور رفت. عضو شورای اسلامی شهر تهران، در این دیدار بیان کرد: اسرافیل شیرچی در انجمن خوشنویسان ایران، عنوان استاد رشته خوشنویسی و خطاطی را در کارنامه فعالیتهای هنریاش دارد و مهمترین ویژگی آثار این هنرمند، توجه و کار در زمینه خط شکسته نستعلیق و آموزش آن است.
در این دیدار همچنین از یک اثر قرآنی اسرافیل شیرچی که در آن آیاتی از سورههایی همچون حمد، شمس، نور و کوثر، خطاطی شده بود، رونمایی شد.
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ادامه به منزل یک زوج خطاط هنرمند رفت. امیر احمد فلسفی و الهه خاتمی در روز تهرانگردی ولادت پیامبر اسلام، میزبان تهرانگردان بودند.
مسجد جامعی در این دیدار گفت: آقای فلسفی مجموعه خطی درباره پیامبر داشتند که نمایشگاهی نیز از این مجموعه سال ۱۳۸۶ در ایران و سال ۱۳۹۰ در دبی، برگزار شد.
بر اساس این گزارش مقصد بعدی تهرانگردان در مقصد بعدی خود در منزل حجت الاسلام والمسلمین عبدالمجید معادیخواه حضور پیدا کردند. معادیخواه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کابینه شهید باهنر است که تالیفات زیادی نیز از او منتشر شده است. «مجموعه تاریخ اسلام؛ عرصه دگراندیشی و گفتگو»، «شکوه تنهایی در سکوت ربذه (زندگینامه ابوذر غفاری)»، «ترجمه فارسی نهجالبلاغه با نام خورشید بیغروب نهجالبلاغه» و «خط و فرهنگ حکومت اسلامی (شرح و تفسیری بر فرمان علی به مالک اشتر)»، از جمله آثار تالیفی او است. از دیگر اقدامان معادیخواه پایه گذاری بانک اطلاعات تاریخ معاصر ایران است.
احمد مسجدجامعی در ادامه تهرانگردی خود به حسینیه ارشاد رفت و از کتابخانه عمومی این حسینیه دیدن کرد. او در این بازدید بیان کرد: کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد، در هفتم تیرماه ۱۳۵۹ آغاز به کار کرد و امروز ۴۷ هزار عضو دارد که ۱۲ هزار عضو آن فعال است.
او افزود: پس از بازدید از بخش آرشیو نشریات این کتابخانه متوجه شدیم که قدیمی ترین نشریه موجود در اینجا مربوط به نشریه کاوه برای سال ۱۲۹۷ است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، پس از بازدید از سایر بخشهای کتابخانه، تصریح کرد: به گفته مسئولان کتابخانه حسینیه ارشاد، ۸۹ نسخه خطی و بیش از ۲۲۰۰ کتاب چاپ سنگی در اینجا نگهداری میشود. همچنین بخش نابینایان این کتابخانه از بخشهای قابل توجه آن است که کتابها تنها برای اعضای کتابخانه گویا و در دسترس آنها قرار میگیرد.
مسجد جامعی در ادامه از نمایشگاه آفرینش کعبه که به مناسبت میلاد پیامبر اکرم(ص) دایر شده و با آثاری از مرحوم استاد بهرام خائف و عبدالمجید یوسفی زاده برپاشده بود، دیدن کرد.
او همچنین در بازدید از بخشهای مختلف حسینیه ارشاد با اشاره به اینکه در گذشته مسابقات قرآن در این حسینیه برگزار میشد و وجاهت خاصی داشت خاطرنشان کرد: متاسفانه مدتی است مسابقات قرآن در حسینیه ارشاد برگزار نمیشود که بهتر است دوباره این مسابقات در این مکان برگزار شده و به یک سنت حسنه در حسینیه ارشاد تبدیل شود.
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی در بازدید از محوطه حسینیه با اشاره به اینکه در سقف حسینیه صور فلکی واقعه عاشورا کار شده است، ادامه داد: تاریخ و نقشه این رسم و نقشه نجومی باید پیگیری و ثبت شود.
مسجد جامعی همچنین از نمایشگاه کتابی که با محوریت میلاد حضرت محمد(ص) و امام جعفر صادق (ع) در کتابخانه حسینیه ارشاد برپا شده بود بازدید کرد و گفت: یکی از کتابهای موجود در نمایشگاه با نام «محمد خاتم پیامبران» است که این کتاب همزمان با آغاز پانزدهمین قرن بعثت پیامبر اکرم به همت شهید مطهری و به قلم جمعی از نویسندگان گردآوری شد که کتاب بسیار ارزشمندی است.
او با اشاره به اینکه مقالات اساتید حوزه و دانشگاه مرتبط با حضرت محمد (ص) در این کتاب به چاپ رسیده است اضافه کرد: در آن زمان که کتاب به چاپ رسید در خصوص اسلام کمتر نوشته میشد و مرحوم مطهری با توجه به وجاهت علمی و حوزوی خود این کتاب را جمعآوری کرد.
مقصد بعدی عضو شورای شهر تهران و تهرانگردان، دبیرخانه جایزه بینالمللی مصطفی(ص)، بود. مسجد جامعی در این بازدید از فعالیتهای این دبیرخانه و اقدامات پارک علم و فنآوری پردیس تهران بازدید کرد و گفت: جایزه مصطفی، یک جایزه علم و فناوری ایرانی است که هر دو سال یک بار به دانشمندان برتر جهان اسلام اعطا میشود. این جایزه به نام لقب حضرت محمد(ص) و به دلیل تأکید بسیار ایشان بر علمآموزی، مصطفی، به معنای برگزیده نامگذاری شده است که به نوبل اسلامی نیز مشهور است.
او با اشاره به مبلغ پرداختی به برنده این جایزه افزود: جایزه این مسابقه از راههایی چون وقف داراییهای مؤسسات بزرگ اقتصادی و دانشبنیان، صاحبان سرمایه، یا عموم علاقهمندان به رشد علمی جوامع اسلامی تأمین میشود و بهتر است که از سیاست بازیهای جناحی به دور باشد و بهگونهای فعالیت کند که برنده آن به داشتن چنین جایزهای مباهات کند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، تصریح کرد: جایزه مصطفی در سال ۱۳۹۱ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. مطابق این مصوبه، شورای سیاستگذاری متشکل از دانشگاهها و مراکز بزرگ علمی ایران و جهان اسلام بر روند اعطای این جایزه نظارت میکنند و مسئولیت ایجاد دبیرخانه و برگزاری جایزه مصطفی (ص) بر عهده پارک علم و فناوری پردیس است.
مسجد جامعی به رشتهها و جوایز این جایزه جهانی اشاره و عنوان کرد: جایزه مصطفی(ص) چهار رشته «علم و فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «علم و فناوری زیستی و پزشکی»، «علم و فناوری نانو» و «کلیه زمینههای علم و فناوری» را تحت پوشش قرار میدهد. برگزیدگان در هر رشته علاوه بر دریافت لوح و مدال مخصوص جایزه، مبلغ ۵۰۰ هزار دلار جایزه ویژه نیز دریافت میکنند.
در ادامه این بازدید مهدی صفاری نیا، دبیر شورای سیاست گذاری جایزه مصطفی(ص) با اشاره به اینکه دبیرخانه جایزه مصطفی مسئولیت اجرا و برگزاری جایزه علم و فناوری پیامبر اعظم(ص) را بر عهده دارد، گفت: مراحل مختلف برگزاری جایزه نظیر اعلام فراخوان، دریافت و ثبتنام آثار، برگزاری مراسم رسمی اعطای جایزه و نیز اطلاعرسانی درباره جایزه مصطفی توسط این دبیرخانه انجام میشود.
او ادامه داد: از مهمترین اعضای بینالمللی شورای سیاست گذاری میتوان به بانک توسعه اسلامی، آکادمی علوم جهان اسلام، دانشگاه کراچی و دانشگاه مالایا اشاره کرد. همچنین فرهنگستان علوم ایران، فرهنگستان علوم پزشکی، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف از نهادهای علمی عضو این شورا هستند.
دبیر شورای سیاست گذاری جایزه مصطفی(ص) اظهار کرد: اساسنامه جایزه زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است. بنابراین کاملا قانونی است و دائمی محسوب میشود. بخش دوم آن هم که مربوط به تامین مالی است، متکی به دولت نیست. همچنین استفاده از هنر برای انعکاس بهتر فعالیتهای علمی دانشمندان مورد نظر است که اکنون مسابقه فیلم ابن هیثم برای دانشآموزان با این هدف برگزار میشود.
احمد مسجد جامعی در پایان این دیدار پیشنهاد داد: ساختار جایزه را طوری در نظر بگیرید که سیاستهای جاری در آن دخیل نباشد و با تغییر دولتها و وزرا، تحت تاثیر قرار نگیرد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران به همراه تهرانگردان در آخرین مقصد خود در شب ولادت پیام اسلام (ص) به عیادت آیتالله سید محمد تقی نقوی رفتند و در این شب عید، دقایقی را با او به گفتوگو نشستند.