علیرضا مناقبی در گفتوگو با تسنیم با اشاره به نقش بنگاههای کوچک و متوسط در پیشبرد اهداف اقتصادی اظهار داشت: بحران مالی بنگاههای اقتصادی همزمان با رکود اقتصادی، شاید غافلگیرکننده به نظر برسد ولی رفتار دولت برای احیای بنگاهها غافلگیرکنندهتر است.
رئیس مجمع واردات ادامه داد: کشورهای مختلف، برای حل بحران اقتصادی بنگاههای کوچک و متوسط راهکارهای مختلفی را تجربه کرده و مدلهای متفاوتی را پیش گرفتهاند و دولت باید از تجربه جهانی در این خصوص بهرهبرداری کند، نه اینکه صرفا به بنگاههای اقتصادی بزرگ که معمولا تحت پوشش خود است، دل خوش کند.
به گفته مناقبی، بنگاههای کوچک و متوسط نقش بسزایی در تحرک چرخهای تولید و تجارت دارند و همزمان بخش قابل توجهی از بحران اشتغال را در خود هضم کردهاند ولی متاسفانه نه تنها حمایت شایستهای از آنها صورت نمیگیرد، بلکه دستاندازهای متوالی و کارشکنیهای مختلف، رمق آنها را کشیده است.
رئیس مجمع واردات ادامه داد: بحث مالیاتستانی از بنگاههای کوچک، خصوصا در دوره رکود اقتصادی، موضوع بسیار حساس و سرنوشتسازی است که تشدید آن میتواند بقای این بنگاهها را به خطر بیاندازد. همچنین فشارهای مضاعف از سوی سازمان تامین اجتماعی و یا عدم پرداخت مطالبات بنگاههای کوچک از سوی این سازمان، مقولههای بسیار مهمی است که متاسفانه از سوی سیاستگذاران جدی گرفته نمیشود.
مناقبی ادامه داد: معمولا دولتها برای حمایت از ورود جوانان جویای کار که سرمایه محدود خانوادگی در اختیار دارند و یا اینکه سرمایهگذاران خرد که علاقهمند به عرصه تولید و تجارت هستند، از مشوقها و تسهیلات ویژهای استفاده میکنند، حتی در برخی موارد، رفع برخی دغدغههای اولیه چنین فعالیتهای اقتصادی را برعهده میگیرند تا بنگاههای کوچک به بقای خود ادامه دهند.رئیس مجمع واردات با اشاره به این که کمبود دانش اقتصادی، مالی و مدیریتی در ابتدای فعالیت بنگاههای کوچک مشهود است، تاکید کرد: حمایت از بنگاههای دانشبنیان، توسعه همکاریهای تولیدی یا صنعتی مشترک میان بنگاههای کوچک و بزرگ، تشکیل شرکتهای سهامی متشکل از صنایع کوچک، توسعه برنامههای آموزشی برای فعالین بخش خصوصی، توسعه شبکههای پیمانکاری از سوی شرکتهای بزرگ، حمایت از فعالیتهای بازاریابی در خارج از مرزها میتواند نمونههایی از رویکردهای حمایت دولتها از بنگاههای کوچک باشد.وی با اشاره به این موضوع که امکان ایجاد مشاغل به صورت خویشفرما سبب میشود تا بنگاههای کوچک با انگیزه بیشتری به خلق فرصتهای اقتصادی بپردازند، تصریح کرد: اگر کشور، توسعه فعالیتهای صادراتی و اقتصاد بدون نفت را جزو اهداف اصلی خود ترسیم کرده است، هیچ برنامهای بهتر از حمایت از توسعه بنگاههای کوچک و متوسط نیست. ولی این موضوع نباید با حمایتهای رانتی و یارانهای به انحراف کشیده شود.
رئیس مجمع واردات با اشاره به نقش بنگاههای کوچک در بهرهبرداری از فرصتهای تجارت خارجی کشور گفت: این بنگاهها به دلیل انعطافپذیری بیشتر، خیلی سریعتر میتوانند خود را با شرایط گذرای تجارت خارجی تطبیق داده و از فرصتها بهرهبرداری کنند ولی مسئله اساسی این است که تا زمانی که مردان اقتصادی دولت، تنها بنگاههای بزرگ تحت پوشش دولت را متولی اصلی ایجاد اشتغال بدانند، نگاه بدبینانه نسبت به بخش خصوصی برطرف نخواهد شد و بنگاههای کوچک مورد حمایت جدی قرار نخواهند گرفت.