به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، اقای پاک آیین گفت: در بعد اقتصادی ما به دنبال این هستیم تا بازارهای جدیدی را برای کالاهای صادراتی مان در چهار چوب اقتصاد مقاومتی احداث کنیم. این کشورها در حال سازندگی هستند و به محصولات ساختمانی و کالاهایی که در ایران تولید می شود، نیاز دارند.
پاک آیین گفت: در بعد سیاسی این سفرها در ادامه سیاست های دولت برای تقویت مناسبات و تعمیق همکاری با همسایگان و کشورهای منطقه انجام می شود و برای ما در حوزه های مختلف اقتصادی، فرهنگی و حتی امنیتی بسیار مهم است.
وی افزود: این کشورها به لحاظ حمل و نقل و ترانزیت کشورهایی هستند که به آبها ی آزاد راه ندارند و اهمیت ترانزیتی ایران برای این سه کشور بسیار مهم است.
در این حال هر سه کشور عضو اتحادیه اوراسیا هستند و می توانند دروازه ورود ایران به یک بازار بزرگ کشورهای اوراسیا باشد و ما می توانیم از تعرفه های ترجیحی برای صادرات خودمان به این منطقه استفاده کنیم.
سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان به لغو ویزای در سه کشور مذکور اشاره کرد و گفت: در حوزه لغو ویزا، می توانیم کمک کنیم تا تسهیلات بیشتری ایجاد شود،
ارمنستان تنها کشوری است که فعلا لغو روادید داریم و تجار ما به راحتی سفر می کنند. در رابطه با قزاقزستان و قرقیزستان هم قرار است تسهیلات ویزایی انجام شود و کالاهای ما راحت به این کشورها برود.
وی ادامه داد: در چارچوب همکاری های دوجانبه و همچنین با استفاه از مزایای کشورهای اوراسیا می توانیم تسهیلات گمرکی ایجاد کنیم که اینها به کاهش قیمت و توسعه صادرات ما کمک می کند.
پاک آیین کشور به اهمیت موقعیت جغرافیایی سه کشور ارمنستان، قزاقزستان و قرقیزستان اشاره اشت و گفت: ارمنستان به لحاظ کریدور شمال به جنوب و اتصال ما به دریای سیاه و اروپا مهم استف دو کشور قزاقستان و قرقیزستان نیز به لحاظ کریدور شرق و غرب به ما کمک می کنند. در حال حاضر خط راه آهن ایران به قزاقزستان فعال است و این بسیار مهم است.
وی به عضویت این سه کشور در سازمان های مختلف بین المللی و تاثیر این مسئله در روابط با ایران پرداخت و تاکید کرد: این کشورها عضو سازمان همکاری اکو هستند، در بعد همکاری بین المللی و منطقه ای، اهداف مشترکی را ما در ارتباط با توسعه های همکاری اقتصادی می توانیم دنبال کنیم. در عین حال هرسه کشور عضو جنبش عدم تعهد هم هستند و دو کشور قزاقستان و قرقیزستان عضو سازمان همکاری های اسلامی هستند لذا حامی ما در مجامع بین المللی هستند و می توانیم از سیاست های یکدیگر حمایت کنیم.
وی به برخورداری قزاقزستان از منابع نفت و گاز اشاره کرد و گفت : به طور مشخص قزاقزستان به دلیل داشتن ذخایر انرژی نفت و گاز، هم در ارتباط با حوزه های های سرمایه گذاری و هم در حوزه تنظیم قیمت در بازار نفت اگر در کنار ما باشد می توانیم سیاست های هماهنگی را دنبال کنیم.
سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان به بعد امنیت سفر دکتر روحانی به سه کشور اشاره کرد و گفت : در بعد امنیتی نیز این کشورها با پدیده تروریسم مخالف هستند برخی کشورها مثل قزاقستان و قرقیزستان از پدیده تکفیری ها رنج می برند و نگران هستند و لذا ما اهداف مشترکی را می توانیم در زمینه تروریسم و تامین امنیت منطقه ای با این کشورها دنبال کنیم.
وی در گفتگو با رادیو گفتگو با اظهار به اینکه فعالان بخش خصوصی در این سفر رئیس جمهور را همراهی می کنند، گفت: بخش خصوصی ما نیز در این سفر همراه دکتر روحانی هستند و قرار است همایش های بازرگانی انجام شود و این نگاه مثبت دولت را به تقویت بخش های خصوصی نشان می دهد.
وی به تاثیر روابط ایران با کشورهای حوزه قفقاز اشاره در حوزه های سیاسی و فرهنگی اشاره و تصریح کرد: کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز سال ها در حوزه تمدنی ایران بوده اند و ما ارتباطات قوی فرهنگی و سیاسی با این کشورها داریم و ظرفیت های بالای اقتصادی را در این مناطق می توانیم جستجو کنیم.
پاک آیین خاطر نشان کرد: در مقطعی که در برخی کشورهای غربی با سیاست های خاص آمریکا در برخی از بازارها برای ما محدودیت وجود دار، می توانیم در کنار رابطه ای که با غرب داریم و با نگاهی که به شرق و به آسیا داریم ، توازن ایجاد کنیم. کشورهایی که در آسیای میانه هستند می توانند توازن خوبی بین شرق و غرب و آسیا و اروپا ایفا کنند و ما می توانیم بدون اینکه ارتباطات خومان را با غرب کم کنیم در عین حال این ارتباط را با آسیای مرکزی تقویت کنیم و این موجب تنوع سازی حوزه های همکاری ما خواهد شد.