به گزارش نمایه بانک ، به نقل از روابط عمومی بانک مسکن، اگر چه فرآیند طراحی صندوقهای زمین و ساختمان به یک دهه قبل باز میگردد، اما تا سال 93 عملا بستر لازم برای تشکیل هیچ صندوقی از این نمونه فراهم نشد. با وجود اینکه مجوزهای قانونی لازم برای تشکیل این صندوقها و عرضه پروژههای ساختمانی در دست ساخت در قالب واحدهای سرمایهگذاری خرد در بورس صادر شده بود، اما هیچ یک از سازندهها جسارت پیمودن یک مسیر جدید برای تامین مالی ساخت و ساز را با وجود تمام مزایایی که نسبت به سایر شیوههای تامین مالی دارد، نداشتند. به این ترتیب بانک عامل بخش مسکن برای عملیاتی شدن ایده تامین مالی مسکن از مسیر صندوق زمین و ساختمان پیش قدم شد و در سال 93 اولین صندوق تحت عنوان «نسیم» را که برای احداث یک ساختمان مسکونی 80 واحدی در منطقه 22 بود، تشکیل داد و یونیتهای سرمایهگذاری آن را در فرابورس عرضه کرد. ساخت این برج 15 طبقه با منابعی که از سرمایهگذاران بورس جمعآوری شد، هفته گذشته به پایان رسید و روز شنبه هفته جاری در مراسمی با حضور وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل بانک مسکن از این پروژه رونمایی شد تا فاز فروش واحدها کلید بخورد.
در پایان عمر صندوق و پس از فروش واحدهای ساختمانی، مدیر صندوق موظف است ظرف 15 روز کاری از محل وجوه نقد صندوق، مبلغی را که از 80 درصد وجوه نقد صندوق در تاریخ صورتهای مالی مذکور کمتر نبوده و از خالص ارزش روز کل واحدهای سرمایهگذاری نزد سرمایهگذاران در آن تاریخ، بیشتر نباشد را به حساب بانکی سرمایهگذاران واریز کند.
اگر چه وعدههای اولیه حاکی از این بود که در سال 94 با راهاندازی 10 صندوق زمین و ساختمان دیگر این مسیر ادامه پیدا کند، اما در عمل، یک سال بعد از راهاندازی صندوق نسیم فقط یک صندوق دیگر تحت عنوان «شمالغرب» در شهر تبریز تشکیل شد که برای احداث ساختمانی 17 طبقه در زمینی به مساحت 3000 مترمربع از مسیر پذیرهنویسی تامین مالی کند. هزینه ساخت این پروژه حدود 23 میلیارد و 500 میلیارد تومان برآورد و مقرر شد 10 میلیارد تومان از این رقم از طریق پذیره نویسی واحدهای سرمایهگذاری و بقیه از طریق پیش فروش واحدها تامین شود. به این ترتیب در سال 94 نیز تنها یک صندوق زمین و ساختمان و آن هم با اهتمام تنها بانک عامل بخش مسکن راهاندازی شد.