به گزارش نمایه بانک ، به نقل از روابط عمومی بانک مسکن، محمد حسن مرادی با اشاره به اینکه تشکیل صندوقهای زمین و ساختمان یکی از روشهای تامین مالی شناخته شده در دنیا به شمار می رود، گفت: در این روش به جای اینکه سازندهها از تسهیلات بانکی برای ساخت و ساز استفاده کنند، از طریق فروش «یونیت سرمایهگذاری» در بازار سرمایه، پروژه ساختمانی را تامین مالی میکنند و بانک درگیر این حوزه نمیشود.
وی با بیان اینکه بانک مسکن حدود سه سال قبل با تشکیل صندوق زمین و ساختمان نسیم، برای نخستین بار از این ظرفیت استفاده کرد و بانی تشکیل صندوقهای زمین و ساختمان شد، اظهار کرد: این پروژه ساختمانی دو هفته قبل به بهرهبرداری رسید و بخشی از 86 واحد این مجتمع نیز در روزهای اخیر به فروش رسید.
مرادی با بیان اینکه بانک مسکن از طریق شرکت لیزینگ زیرمجموعه خود، حمایتهایی را از خریداران واحدهای تکمیل شده صندوق زمین و ساختمان نسیم در دستور کار قرار داده و به متقاضیان، تسهیلات بلند مدت بابت خرید این واحدها میپردازد، گفت: در عین حال این موضوع نیز در دستورکار قرار گرفته که اگر امکان آن وجود داشته باشد، تسهیلات دیگری نیز علاوه بر امکانی که شرکت لیزینگ بانک مسکن در اختیار خریداران واحدهای تکمیل شده از محل صندوقهای زمین و ساختمان قرار میدهد، به صورت بلند مدت و ارزان قیمت پرداخت کند.
وی در عین حال تاکید کرد که هنوز درباره کیفیت پرداخت این تسهیلات جمعبندی نشده و جزییات آن نهایی نشده است، اما موضوع در دستور کار بانک مسکن قرار گرفته و در حال بررسی است.
مرادی با اشاره به اینکه سازندهها با برخورداری از ویژگیهایی که مقررات بورس در نظر گرفته، میتوانند در صورت تمایل از این ظرفیت برای تامین مالی پروژههای ساختمانی استفاده کنند، یادآور شد: ارزش پروژههایی که امکان فروش واحدهای آن در بورس وجود دارد، باید حداقل 10 میلیارد تومان باشد.
وی در خصوص میزان استقبال از صندوقهای زمین و ساختمان از زمانی که مسیر قانونی شکلگیری آنها فراهم شده است، توضیح داد: اولین تجربه استفاده از این ظرفیت متعلق به بانک مسکن بود و در ادامه نیز پس از صندوق «نسیم»، صندوقهای دیگری نیز تاسیس کرد. اما شاید دوره زمانی که این صندوقها در آن زمان شکل گرفت، با توجه به رکود بازار مسکن دوره خوبی نبود. صندوقهای زمین و ساختمان در زمان رونق قطعا با استقبال بیشتری روبرو میشوند چرا که افراد با خرید واحدهای سرمایهگذاری عملا شریک پروژه میشوند و در نتیجه دارایی آنها به تناسب رشد قیمت مسکن، رشد خواهد کرد. این در حالی است که اگر پول خود را به شکل دیگری نظیر سپرده بانکی ذخیره کنند، ممکن است قیمت مسکن رشد بیشتری داشته باشد و افراد نتوانند با رقم پس انداز شده و سود تعلق گرفته به آن، وارد بازار شوند.
مدیر امور طرح و برنامه بانک مسکن با تاکید بر اینکه در قالب صندوقهای زمین و ساختمان، سازنده از طریق واگذاری یونیت، افرادی که تمایل دارند را با خود شریک میکند، گفت: این روش مشابه روش ساخت و ساز مشارکتی متعارف در بنگاههای املاک است، با این تفاوت که در صندوقهای زمین و ساختمان حتی پس اندازهای خرد نیز میتوانند از منفعت سرمایهگذاری در بازار ملک (که در دوره رونق چشمگیر است) برخوردار شوند.
وی از برنامه ریزی بانک مسکن برای تشکیل 44 صندوق زمین و ساختمان دیگر تا سال 1400 نیز خبر داد.