از سامانه "نیما" رونمایی شد

نمایه بانک : معاون اول رییس جمهوری که در جلسه رونمایی از سامانه نیما سخن می گفت، با تشکر از ولی الله سیف رییس بانک مرکزی تصریح کرد: ایشان در خط مقدم این مسئولیت قرار دارند، از ایشان و همه کسانی که در بانک مرکزی و همه وزارتخانه‌ها این امکانات را فراهم کردند تشکر می‌کنم. پیام سیاست جدید ارزی، شفافیت در نظام ارزی کشور است و خوشبختانه با همت و تلاش بانک مرکزی این امر در حال تحقق است و امروز شاهد رونمایی سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی هستیم.
  • دوشنبه 3 اردیبهشت 1397 ساعت 20:10

به گزارش نمایه بانک ، به نقل از ایسنا، حدود ۱۵ روز از تصمیم دولت برای تک نرخی کردن ارز گذشته است. از روز ۲۱ فروردین‌ماه دولت سیاستی را به اجرا درآورد که براساس آن برای دلار یک نرخ معرفی شد و آن هم ٤٢٠٠ تومان بود. بر این اساس قیمت این ارز در اوج هیجانات بازار و در زمانی که نرخ آن از ٦٠٠٠ تومان گذشته بود به یکباره به ٤٢٠٠ تومان کاهش یافت و به دنبال آن ممنوعیت‌هایی نیز به همراه داشت. به‌گونه‌ای که هرگونه خرید و فروش غیر از این نرخ جرم محسوب شده و قاچاق به شمار می‌رود.

در این شرایط با توجه به اینکه بخش زیادی از تامین ارز در بازار از سوی صادرکنندگان بود و واردکنندگان نیز عمده تقاضا را تشکیل می‌دادند روند این دو بخش در عرضه و تقاضای ارز تغییر کرد. به‌طوری که واردکنندگان ارز مورد نیاز خود را تماما از طریق ثبت سفارش و از کانال بانک‌ها انجام دهند و صادرکنندگان نیز ارز خود را از فروش در بازار و به صرافی‌ها به سیستم بانکی بیاورند. در این شرایط بانک مرکزی سامانه‌ای را که از چندی پیش مراحل اولیه راه‌اندازی آن را انجام داده بود روز دوشنبه رسما راه‌اندازی کرد.

سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) از این پس فضایی را برای انجام فرآیند مبادلات ارزی برای صادرکنندگان و واردکنندگان فراهم می‌آورد.

در مراسمی که امروز در بانک مرکزی برگزار شد جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور، ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس‌جمهور و جمعی از معاونان بانک مرکزی و مدیران شبکه بانکی حضور داشتند.

بعد از رونمایی از سامانه نیما، رئیس‌کل بانک مرکزی این اقدام را حرکتی مثبت در مسیر ارزی‌ای که دولت تعیین کرده، دانست و تاکید داشت که با وجود برخی اظهارات مبنی بر اینکه در مدت اخیر کسی دلار ٤٢٠٠ تومان را ندیده و واردات با مشکل مواجه است، گفت که اینگونه نیست و صادرات و واردات متوقف نشده و هیچ خللی در آن به وجود نیامده است.

سیف همچنین از گشایش اعتبار ارزی با حدود٩٢٠٠  فقره با نرخ‌های جدید ارز خبر داد و اعلام کرد که معادل دلاری آن به حدود ۲ میلیارد و ۳۶۰ میلیون دلار می‌رسد. اما رئیس کل بانک مرکزی در مورد کسانی که برای آنها در سیستم جدید ارزی سهمی تعریف نشده اما نیازمند ارز هستند و باید آن را از بازار آزاد یعنی جایی که اکنون حکم قاچاق را دارد، تامین کنند، گفت که باید با شرایط موجود کنار بیایند و فعلا تحمل کنند.

* دفاع معاون اول از بانک‌ها

در جریان این رونمایی معاون اول رئیس‌جمهور که خود اعلام‌کننده سیاست جدید دولت برای تک‌نرخی شدن ارز بود، بار دیگر بر اهدافی که دولت با تصمیم خود در پیش دارد، تاکید کرد و در اظهاراتش از اینکه وجود سامانه نظارت الکترونیکی همچون نیما ضروری بوده است، سخن گفت.

وی براین اعتقاد است که نیما می‌تواند این امکان را فراهم کند تا واردات کالا و خدمات به کانال‌های رسمی واگذار شود چراکه تا پیش از این حتی این اطلاعات به طور دقیق وجود نداشت که ارزی که خریداری می‌شود به چه منظوری است. آیا به خانه می‌رود یا با آن قاچاق کالا انجام می‌شود.

جهانگیری در بخشی از صحبت‌هایش از بانک‌ها دفاع کرد و گفت که فضایی که علیه بانک‌ها می‌سازند را قبول ندارد چراکه معتقد است خدمتی که بانک‌ها به اقتصاد کشور می‌کنند را هیچ بخشی نمی‌کنند. اگرچه اشکالاتی هم در این زمینه وجود دارد.

نکته‌ای که جهانگیری در خلال اظهاراتش به آن اشاره داشت و قابل توجه بود به پیش‌فروش سکه برمی‌گردد . به هر صورت طی دو ماه گذشته بانک مرکزی جهت کنترل بازار ارز و ساماندهی قیمت حبابی سکه پیش‌فروش را در دستور کار خود قرار داد و آخرین آمارها از این حکایت دارد که تا چند میلیون سکه به فروش رفته و در روزهای اخیر نیز بانک مرکزی حتی برخی سررسیدها را متوقف کرد. آنطور که معاون اول رئیس‌جمهور می‌گوید در دوره پیش‌فروش فقط ۶۵ هزار نفر این خرید چند میلیونی را انجام دادند که خود جای سوال دارد

* شریعتمداری امیدوار است

در این مراسم محمد شریعتمداری - وزیر صنعت، معدن و تجارت هرچند کوتاه مواردی را مطرح کرد.

وی از اینکه سامانه نیما می‌تواند یک بانک ارزی برای کشور باشد، سخن گفت و  ابراز امیدواری کرد که بتوان با این سیستم به مرور به سمتی پیش رفت که تمامی ارزهای صادرکنندگان عمده چه دولتی و چه خصوصی و همه آنهایی که به نوعی تحت حاکمیت قرار دارند، مبادلاتشان در اشراف دولت قرار گیرد.

شریعتمداری تاکید دارد که با سیستم جدید ارزی می‌توان اختصاص ارز را هدفمند و براساس اولویت پرداخت کرد.


پیام سیاست جدید ارزی، شفافیت است


به گزارش نمایه بانک ، به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، اسحاق جهانگیری در مراسم رونمایی از سامانه نیما که در ساختمان بانک مرکزی برگزار شد، با بیان اینکه موارد زیادی داریم که برخی ارز دریافت کرده اند که کالا وارد کنند لیکن کالا وارد نشده است و ضروری بود که بر منابع ارزهای تخصیصی نظارت دقیقی وجود داشته باشد افزود: هدف این بود که ما بتوانیم واردات کالا و خدمات کشور را به کانال های رسمی وارد کنیم ضمن آنکه اولویت اصلی کشور تامین کالاهای اساسی کشور  و انجام واردات رسمی است که با طراحی این سامانه اطمینان حاصل می کنیم کالایی که صادر می شود به عنوان یک دارایی کشور، ارز حاصل از آن به داخل کشور بازمی گردد.

جهانگیری تاکید کرد: هیچ کشوری حاضر نیست کالا صادر کند اما دنبال بازگشت ارز حاصل از این صادرات به کشورش نباشد. ضمن انکه در مقابل نیز هیچ کس در کشور طرفدار قاچاق نیست اما آیا توجه شده است که ارز مورد نیاز آن از کجا تامین می شود؟ در حالی که در مرزها پرسنل فداکار انتظامی با قاچاقچیان درگیر می شوند و عده ای هم در این مسیر شهید می شوند اما متاسفانه قبل از این، ارز آن از بازار تامین می شد.

وی افزود: با فعالیت سامانه نیما تخصیص و تامین ارز مورد نیاز از مسیر بانکی و به تقاضاهای قانونی تعلق خواهد گرفت و دیگر شاهد مباحث پولشویی و اختصاص ارز کشور به کالای قاچاق نخواهیم بود.

معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه سیاست جدید ارزی به دلیل آنکه زودتر از زمانی که پیش بینی کرده بودیم، اجرایی شد افزود: بر این اساس بخشنامه ها و دستورالعمل هایش آماده نبود که طی چند روز گذشته تهیه و اکنون همه مقررات مورد نیاز آن به سرعت تدوین شده است.

جهانگیری با یادآوری اینکه حجم واردات در فروردین چهار درصد کاهش یافته و در مقابل صادرات رشد کرده است، گفت: شبکه های خارجی اصرار دارند که بگویند این طرح شکست می خورد در حالی که آمارهای بانک مرکزی می گوید که در همین مدت کوتاه  بیش از 2 میلیارد دلار با دلار 4200 تومانی به واردات تخصیص داده است.

معاون اول رییس جمهوری تاکید کرد: همه نظام  متعهد به سیاست جدید ارزی است؛ از رهبر معظم انقلاب اسلامی و رییس جمهوری گرفته تا همه اعضای ستاد اقتصادی دولت برای اجرای این سیاست همکاری می کنند و پشتیبان هستند.

معاون اول رییس جمهوری گفت: یکی از سیاست های ما این بود که آن دسته از افراد که در خانه ارز دارند ، ارزها انها را به سیستم بانکی هدایت کنیم که هرگاه ارز خود را نیاز داشتند با سود مناسب ارز دریافت کنند و بانک مرکزی این را تضمین کرده است.

وی از بانک ها خواست در این زمینه اطلاع رسانی کنند و به مردم اطمینان دهند زیرا عده ای در گذشته با اطمینان مردم بازی کردند و ما امروز باید این اعتماد را احیا کنیم.

جهانگیری اظهار داشت: ما قدر صرافی ها را می دانیم زیرا در روزهای سخت به کمک ملت ایران آمدند؛ اینکه می گویند دولت صرافی ها را قبول ندارد، حرف ناحقی است ؛ بدیهی است صرافی ها باید با مقررات بانک مرکزی خود را تطبیق دهند.

وی افزود: باید با ذی نفعان سیاست های جدید ارزی جلسات مجزا گذاشت. از بانک ها می خواهم به طور جدی روی این سیاست ها بایستید؛ زیرا با کمک آنها این سیاست ها با موفقیت اجرایی می شود و در مواردی که با مشکل رو به رو می شوند، با همکاری رییس کل بانک مرکزی حل شود.

جهانگیری تاکید کرد: واردات کالاهای اساسی و دارو و تخصیص یارانه به آن، در اولویت دولت است و تردید نداشته باشید که یارانه تخصیصی حتما پرداخت می شود.

وی افزود: باید با اقتصاددانان و کارشناسان نیز جلساتی برگزار کرد و شرایط کشور و اتخاذ این سیاست را توضیح داد.


ثبت نظر

ارسال