به دستور شورای پول و اعتبار ؛ تغییر در پرداخت سود سپرده‌های کوتاه‌مدت از روزشمار به ماه‌شمار

نمایه بانک : با تصویب شورای پول و اعتبار پرداخت سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت از ابتدای بهمن‌ماه سال جاری از روزشمار به ماه‌شمار تغییر خواهد کرد.
  • یکشنبه 2 دی 1397

به گزارش نمایه بانک ، شورای پول و اعتبار در هزار و دویست و شصت و دومین جلسه خود در ۲۰ آذرماه سال جاری تصویب کرد که معیار پرداخت سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی از روزشمار به ماه‌شمار تغییر یابد؛ به ‌گونه‌ای که حداقل مانده حساب در ماه مبنای محاسبه سود سپرده‌های مزبور باشد.

در این جلسه،  مقرر شد که یک ماه پس از تاریخ ابلاغ مصوبه و  با آماده سازی مقدمات و زیرساخت‌های لازم در شبکه بانکی کشور، طی آن مقطع زمانی، مراتب در بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی به اجرا درآید.موسسات اعتباری غیربانکی نیز با این بخشنامه موظف به اطلاع‌رسانی در این خصوص به سپرده‌گذاران خود شده اند.

تصویب تغییر پرداخت سود سپرده‌های کوتاه‌مدت از روزشمار به ماه‌شمار در حالی است که بر مبنای بخش‌نامه های  شورای پول و اعتبار در جلسات سال‌های گذشته، در حال حاضر حداکثر نرخ سود علی‌الحساب برای سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی ۱۰ درصد سالانه است.

بانک مرکزی با ابلاغ این بخش‌نامه به بانک‌ها تاکید کرده است که این نهاد علاوه بر رصد عملکرد شبکه بانکی در این خصوص، نحوه عمل شرکت‌های پشتیبانی فناوری اطلاعات بانک‌ها و موسسات اعتباری را نیز تحت پایش خواهد داشت و در صورت مشاهده و کشف هرگونه مغایرت یا هرگونه اقدامی که منجر به کتمان یا غیرواقعی جلوه‌دادن رویدادهای مالی شود، شرکت‌های مذکور در فهرست اشخاص فاقد شرایط و صلاحیت لازم برای همکاری با شبکه بانکی کشور قرار خواهند گرفت.

عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی با هشدار جدی به بانک‌ها اعلام کرده بود که با بانک‌ها و موسساتی که سود بیش از ۲۰ درصد به سپرده‌ها بدهند، برخورد جدی خواهد کرد.

این تصمیمات شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی که در راستای کاهش نرخ سود پرداختی به سپرده‌های بانکی گرفته می‌شود، پیش‌زمینه‌ای برای اصلاح نظام بانکی و ناترازی بانک‌هاست، چراکه همتی گفته بود بانک‌ها با پرداخت سود بالا به سپرده‌ها نمی‌توانند آن را تامین کرده و این کار سبب اضافه برداشت آن‌ها می‌شود.

به این ترتیب بانک ها با این مصوبه از زیر بار پرداخت سود به سپرده های کوتاه مدت رها خواهند شد.  بانک‌ها پیش تر با هدف جذب سپرده های بیشتر، نرخ سود سپرده‌های کوتاه مدت را نیز معادل بلند مدت کرده بودند و از این رو بخش عمده ای از سپرده گذاران میل به سپرده گذاری کوتاه مدت داشتند.

 در چنین شرایطی بانک مرکزی در سال گذشته همه بانک ها را مکلف به رعایت سقف سود برای سپرده های کوتاه مدت و بلند مدت کرد. بر این اساس حداکثر نرخ سود سپرده های بلند مدت در سیستم بانکی ۱۵ درصد و حداکثر نرخ سود سپرده ها برای سپرده های کوتاع مدت ۱۰ درصد تعیین شد.

به موجب تصمیمات اتخاذ شده، سود سپرده‌های کوتاه‌مدت تنها در صورتی باید به حساب سپرده‌گذار واریز شود که برداشتی از این حساب در طول ماه انجام نشده باشد. تا پیش از این مصوبه، بانک‌ها حتی در صورت واریز و برداشت به حساب‌های کوتاه‌مدت، سود روزشمار را در پایان هر ماه به حساب سپرده‌گذاران واریز می‌کردند.

*در بخشنامه جدید تاکید شده که «حداقل مبلغ مانده حساب در یک ماه» برای  محاسبه سود آن ماه در نظر گرفته شود.

 

ثبت نظر

ارسال