رقابت بانک‌ها تشدید شد

نمایه بانک : بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که رقابت جدیدی با رنگ و بوی کارت سوخت بین بانک‌های کشور ایجاد شده است. به دنبال تشدید قاچاق سوخت به دلیل ارزان‌بودن بهای آن طی ماه‌های گذشته، دولت از میان سناریو‌های مختلف مطرح شده درنهایت سناریوی احیای کارت سوخت را برگزید.
  • سه شنبه 20 آذر 1397 ساعت 9:16

به گزارش نمایه بانک ، به نقل از ایرنا ، در این میان برای صرفه‌جویی در وقت و هزینه طرح اتصال کارت سوخت به کارت بانکی از سوی وزیر ارتباطات مطرح شد؛ طرحی که صرفه‌‌جویی 330 میلیارد تومانی به همراه خواهد داشت. اطلاعات منتشر شده نشان می‌دهد که 55درصد نازل‌های پمپ بنزین‌ها به سیستم‌های متمرکز متصل شده‌اند و در این میان 45درصد از آنها به دستگاه‌های پرداخت متصل هستند. از سوی دیگر، بانک مرکزی نیز به اپراتورهای پرداخت الکترونیک دستورالعملی مبنی بر بروزرسانی دستگاه‌های پرداخت داده است. در همین راستا محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات توضیح داده که به محض ثبت‌نام کاربر برای اتصال کارت سوخت به کارت بانکی، بانک مرکزی به بانک دارنده کارت دستور می‌دهد که کیف پول الکترونیکی داخل کارت ایجاد شود و امکان پرداخت مبلغ سوخت فراهم شود.

همین موضوع به شکل‌گیری رقابتی جدید میان بانک‌ها دامن زده که با اعطای تسهیلات سعی در جذب سپرده‌گذاران دارند. به تعبیری، بانک‌هایی که امروز بیش از هر زمان دیگر غرق در مشکلات خود هستند، با دور زدن سود 15درصدی تعیین شده از سوی شورای پول و اعتبار درصددند نقدینگی بیشتری را از محل کارت سوخت مشتریان خود به دست بیاورند. مشکلاتی از قبیل انجماد دارایی‌ها، فعالیت موسسات مالی غیرمجاز که به صورت قارچ‌‌گونه در دهه 80 رشدونمو کردند و... باعث تعلل بانک مرکزی برای اجرایی‌کردن کاهش نرخ سود بانکی شد. با این حال مرداد سال گذشته بود که بانک مرکزی اعلام کرد نرخ‌های سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری یک‌ساله حداکثر 15 درصد و نرخ سود کوتاه‌مدت عادی روزشمار حداکثر 10 درصد برای سپرده‌های جدید، از 11شهریور‌ماه سال جاری(سال 96) عملیاتی می‌شود و بدین ترتیب تمام بانک‌ها ملزم به رعایت این مصوبه شدند.

با این حال بعد از سپری‌شدن زمان کوتاهی تعدادی از بانک‌ها برای جذب سپرده بیشتر در رقابت با دیگر بانک‌ها اقدام به دور زدن این مصوبه کردند و نرخ‌های بالای 20درصد را پیشنهاد دادند. با این حال، بانک مرکزی نیز بیکار ننشسته و به‌تازگی رئیس بانک مرکزی برای بانک‌هایی که مصوبه شورای پول و اعتبار را دور می‌زنند، خط قرمز تعیین کرده است. عبدالناصر همتی تاکید کرده که بانک مرکزی از این به بعد با افتتاح حساب با سپرده یکساله با نرخ سود سپرده بالای 20 درصد به شدت برخورد خواهد کرد.

درحالی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی از ثبت‌نام بیش از یک میلیون و 100 هزار نفر برای دریافت کارت سوخت المثنی خبر داده که در همین زمینه خبرگزاری ایرنا روز گذشته نوشت که اگر گزارش‌های غیررسمی مبنی بر مصرف روزانه 78 میلیون لیتر بنزین در کشور را مبنا قرار دهیم، با توجه به بهای هزار تومانی هر لیتر بنزین، قرار است روزانه 78 میلیارد تومان از نقدینگی کشور در قالب مصرف سوخت، گردش داشته باشد که برای نظام بانکی این رقم به‌ویژه در یک بازه زمانی بلندمدت‌تر یعنی یکساله بسیار قابل توجه خواهد بود و نمی‌توان به سادگی از آن چشم‌پوشی کرد.

**خط قرمز بانک مرکزی
درحالی رقابت شدیدی بین بانک‌ها برای جذب نقدینگی از محل کارت سوخت شهروندان به وجود آمده است که بررسی‌ها نشان می‌دهد رئیس کل بانک مرکزی برای شبکه بانکی خط قرمز تعیین کرده است. در همین راستا، خبرگزاری فارس گزارش داده که در جلسه اخیر رئیس کل بانک مرکزی با مدیران‌عامل بانک‌ها موضوع نرخ سود بانکی مطرح شد که در اخبار رسمی به آن اشاره‌ای نشده بود. همتی در این جلسه تاکید کرده است از این به بعد بانک مرکزی با بانک‌هایی که بالاتر از 20 درصد سود سپرده پرداخت کنند، به شدت برخورد خواهد کرد. او تصریح کرده از نظر ما نرخ سود همانی است که شورای پول و اعتبار تصویب کرده است(15 درصد نرخ سود سپرده یک‌ساله) اما چون تعداد تخلفات از مصوبه شورای زیاد است به صورت گام به گام به سمت مصوبه شورا حرکت می‌کنیم. همانطور که برای کاهش نرخ ارز گام به گام حرکت کردیم برای نرخ سود بانکی هم از این روش استفاده می‌کنیم.

همتی بر التزام بانک مرکزی بر نرخ سود سپرده مصوب شورای پول و اعتبار تاکید کرده و گفته است در گام اول نرخ سود بالای 20 درصد نباید داشته باشیم و اگر بانکی بالاتر از این نرخ سود سپرده تعیین کرد، به طور جدی و به سرعت با آن بانک برخورد می‌کنیم. بانک مرکزی از این به بعد با افتتاح حساب با سپرده یکساله با نرخ سود سپرده بالای 20 درصد به شدت برخورد خواهد کرد. درحالی چنین خط قرمزی برای بانک‌ها تعیین شده است که پیش از این خبرگزاری مهر در گزارشی به این موضوع پرداخته بود که تعدادی از بانک‌ها که عموما جزو بانک‌های مشکل‌دار به لحاظ ترازنامه‌ای هم محسوب می‌شوند، سه نرخ سود برای سپرده‌های مشتریان خاص اعمال می‌کنند.

به‌گونه‌ای که سپرده‌های 100 تا 200 میلیون تومانی نرخ سود 18 درصد، سپرده‌های 200 تا 300 میلیون تومانی نرخ سود 20 درصد و سپرده‌های 300 میلیون به بالا نیز نرخ سود 22 تا 23 درصد دریافت می‌کنند. حال باید منتظر ماند و دید که آیا اینبار بانک‌ها به خط‌ونشان بانک مرکزی توجهی نشان می‌دهند یا کماکان باید شاهد دور زدن سود 15درصدی باشیم.

منبع: روزنامه آرمان


ثبت نظر

ارسال