ولی الله جغتایی در گفتگو با مهر اظهار کرد: میدان دام به لحاظ قرار گرفتن در مجاورت برخی صنایع موجود و عدم رعایت برخی حریمها فاقد پروانه بهداشتی است و به دلیل نداشتن سالن قرنطینه، سالن کشتار اضطرای، حمام ضد کنه و ضدعفونی و محلی برای شستشوی خودرو حمل دام جایگاه مناسبی برای نمایش دام که از اقصی نقاط کشور به این محل حمل میشوند نیست و تغییر کاربری آن اضطراری است.
وی ادامه داد: میدان دام در شاهراه ارتباطی شمال ـ جنوب و مرکز کشور قرار گرفته است که روزانه ۵ هزار دام سبک و سنگین در این میدان تخلیه، جابه جا و معامله میگردند و از این لحاظ جایگاه بااهمیتی در تبادلات و مبادلات اقتصادی و گردش مالی در شرق کشور محسوب میشود.
جغتایی افزود: با توجه به رونقی که در این میدان شاهد هستیم اما متاسفانه این محل جایگاه فیزیکی مناسبی برای تبادلات دامی نیست و فاقد شرایط رفاهی برای افراد و بهداشت محیطی است چون این میدان بیش از ۲۰ سال قبل ساخته شده و در آن نیازهای امروزی پیش بینی نشده است.
وی اظهار کرد: مشکل عمده میدان دام بحث کشتار غیر مجاز دام است؛ به دلیل اینکه ساختار فیزیکی این میدان دارای دیوارهای پناه است کشتارهای غیر مجاز در اطراف میدان انجام میشود و هرچند بازرسان دامپزشکی به صورت متناوب در این محل حضور دارند اما این موارد گاهی اوقات از دید ناظران ما مخفی میماند.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار با بیان اینکه ظرفیت فعلی میدان جوابگوی حجم تبادلات دامی نیست عنوان کرد: از سال گذشته پیگیریهایی توسط بخش خصوصی برای ساخت میدان دام به صورت تفکیک شده (سبک و سنگین) صورت گرفته است که میدان دام سنگین هم اکنون دارای ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی است که به زودی تکمیل میشود و به بهره برداری میرسد.
وی گفت: جانمایی میدان دام سبک با ظرفیت ۵ هزار دام نیز در حال پیگیری است و در این دو میدان تمام شرایط بهداشتی و رفاهی مطابق با درخواست دامپزشکی فراهم میشود.
خلع ید کشتارگاه صنعتی از سوی استانداری اعلام نشده است
جغتایی در ادامه در پاسخ به سوال مهر که تکلیف کشتارگاه صنعتی سبزوار بعد از گذشت ۱۲ سال چه خواهد شد، گفت: زمینی در کیلومتر ۱۷ محور شاهرود ـ سبزوار بیش از ده سال قبل با تمام امکانات برای ساخت کشتارگاه صنعتی در اختیار کویر خراسان قرار داده شد.
وی اظهار کرد: با اینکه در ابتدا قرار بود تا این پروژه در کمتر از دو سال تکمیل و به بهره برداری برسد متاسفانه سرمایه گذار بعد از اخذ تسهیلات بانکی بخشی از عملیات ساختمانی محدود در این زمین انجام داد و بعد از آن طرح را نیمه تمام رها کرد.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار افزود: در این سالها مکاتبات زیادی برای تعیین تکلیف کردن این پروژه از سوی فرمانداری و دامپزشکی به سرمایه گذار صورت گرفت اما متاسفانه حتی یک بار هم پاسخی دریافت نکردیم؛ حال که مراحل خلع ید این زمین توسط مدیریت شهرستان به استانداری اعلام شده خبرهایی به گوش میرسد که سرمایه گذار قصد ادامه کار را دارد.
وی گفت: بدقولیهای سرمایهگذار کشتارگاه برای مسئولان شهرستان محرز است و میلیاردها تومان سرمایه بیت المال در این زمین خاک میخورد.
جغتایی با بیان اینکه بسیاری از عملیات ساختمانی از بین رفته است، ادامه داد: هیچ اعتباری برای حرف سرمایه گذار این طرح نیست و کار باید از روال قانونی بررسی شود وهمچنین موضوع خلع ید زمین از سوی شهرستان نهایی شده است و ما منتظر اعلام نظرکمیسیون مربوطه در استانداری هستیم تا این طرح را از بلاتکلیفی خارج سازیم.
گنجایش سالن پیش سرد به ۱۸۰ راس افزایش یافت
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار همچنین به افزایش گنجایش سالن پیش سرد کشتارگاه نیمه صنعتی از ۱۲۰ راس به ۱۸۰ راس اشاره کرد و گفت: ظرفیت این سالن در گذشته جوابگوی حجم کشتار دام نبود اما هم اکنون ۹۰ درصد آمار دام ذبح شده را در خود جای میدهد.
وی بحث فاضلاب را از جمله مسائل لاینحل کشتارگاه فعلی دام برشمرد و افزود: ضایعات حاصل از کشتار به همراه بافتها و امحاء و احشاء و سایر عوامل عفونی به حوضچههای تعبیه شده، خارج از محوطه کشتارگاه جاری می شود که این موضوع علاوه بر تجمع حیوانات وحشی توسط سوء استفاده کنندگان برای خوراک حیوانات خانگی از داخل فاضلاب بیرون کشیده و سبب انتشار عوامل عفونی میگردند.
جغتایی ادامه داد: علاوه بر این، کشتارگاه در مجاورت فرودگاه سبزوار قرار گرفته است و جاری شدن فاضلاب حاصل از کشتار و دفن غیر اصولی لاشههای دام عفونی و غیر قابل مصرف در چالههای اطراف کشتارگاه سبب ایجاد بوی نامطبوع در فضای فرودگاه می شود.
۴ هزار و ۵۶۵ کیلوگرم فرآورده دامی تاریخ گذشته و فاسد جمع آوری شد
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار همچنین از جمع آوری چهار هزار و ۵۶۵ کیلوگرم فرآورده دامی تاریخ گذشته و فاسد از سطح مراکز توزیع گوشت در نیمه نخست امسال خبر داد و گفت: در بازدیدهای صورت گرفته ۵۶۲ مورد غیر بهداشتی مشاهده شد که برای ۵۶ نفر پرونده تشکیل و به مراجع قضایی معرفی شدند که دو مورد منجر به حبس و مابقی به جریمه نقدی و ابطال پروانه فعالیت محکوم شدند.
وی ادامه داد: در شش ماه گذشته ۲۷ هزار و ۴۲۱ راس دام در کشتارگاه دام ذبح شده که از این رقم ۲۳ لاشه به دلیل عوامل عفونی معدوم شده است.
جغتایی وزن گوشت استحصالی را هزار و ۱۵۵ تن بیان کرد و گفت: این فرآورده با مهر بازرسی برای مصرف در سطح واحدهای عرضه شهرستان توزیع شده است.